Bebek Yüzü Etkisi
Bebek imgesi insanlarda saflık,yardıma muhtaçlık, dürüstlük ve masumiyet duyguları uyandırıyor. Tasarımda bebek suratı veya bebek suratının hatlarına benzer yuvarlak hatlar kullanmak tasarımın kullanıcılarda yukarıdaki duyguları uyandırmasına neden oluyor.
Jill Butler, Kritina Holden ve William Lidwell yazdıkları Universal Principles of Design kitabında bu etkinin bütün yaş gruplarında, kültürlerde hatta tüm memelilerde görüldüğünü belirtiyor.
Bebek suratının tasarımda kullanılmasının en güzel örneklerinden biri Volkswagen Beetle. Beetle tasarımında eski arabanın bebek suratına benzer şekilde yuvarlak hatlara sahip şekilde tasarlandığı belirtiliyor.

Yapılan göz izlem çalışmaları da kullanıcıların web sitelerinde bebek imgesine kayıtsız kalmadığını gösteriyor. Aşağıda kullanıcıların en fazla odaklandıkları yerin görseldeki bebeğin suratı olduğunu görebiliyoruz. Kullanıcıların tasarımdaki yüzlere odaklandığını Kullanıcılar Yüzlere Bakarlar yazısında bahsetmiştik. Tasarımda kullanılan yüz eğer bir bebeğe aitse odaklanmanın çok daha fazla olduğunu göz izleme çalışmaları sonucunda çıkartabiliyoruz.

Kullanıcıların beyin aktivitelerinin incelendiği bir çalışmada 95 katılımcıya farklı resimler gösterilerek dikkatimizi toplamaya yarayan orbitofrontal cortex bölümündeki aktivite ölçülüyor. Bütün resimlerde bu bölüm aktifken bebek resimlerinde ayrıca beynin duygularla ilgili bölümleri de oldukça aktif olmakta.

İngiltere’de yapılan son araştırmada ise bebek suratının etkisinin hayatımızı da etkileyebileceğini görebiliyoruz. Araştırmacıların deney amaçlı sokağa bıraktıkları yüzlerce cüzdandan geri dönen 240′ı üzerinden yapılan çalışmada içinde çocuk resmi olan cüzdanların %88′inin geri döndüğünü ortaya çıkıyor. Cüzdanı bulan kişilerde yukarıda bahsedilen duyguların uyandığını bu sonuçtan çıkarabiliyoruz. Bu oranı %53 ile içinde köpek resmi olan cüzdanlar izliyor.
November 30th, 1999 at 2:00 am (#)
İngiltere'de yapılan araştırma oha dedirtti
Güzel istatistikler teşekkürler. RSS ten izlemeye devam etmekteyiz
November 30th, 1999 at 2:00 am (#)
Yazı çok ilginç. Teşekkürler…