Nisan 2010 Kullanılabilirlik Bülteni

Userspots’un Nisan 2010 e-posta bültenine hoşgeldiniz.

Editörden
Ayın Makalesi: Sosyal Doğrulama ve Tavsiyeler
Bu Ay Neleri Okuduk?
Ayın Sözlük Maddesi:Hawthorne Etkisi
Ayın İpucu: Butonlarda Fiil Kullanımı
Ayın Sözü:Azı Çok Yapın


Editörden


Yakında açıklayacağımız iki yeni ürünümüzün tanıtım hazırlıkları ile geçen bu ayda ayrıca Mynet anasayfasının kullanılabilirlik testlerini tamamladık. Yıldız Teknik Üniversite’sinde Web Günleri etkinliğinde Web’de Kullanılabilirlik adında bir sunum yaptık. 2-3 Nisan’da Bilgi Üniversitesi’nde Özgür Yazılım Günleri‘nde “Özgür Yazılım ve Kullanılabilirlik Testleri” adında bir sunum yapacağız. Etkinliklerde yaptığımız sunumları Slideshare‘den paylaşmaktayız.


Ayın Makalesi : Sosyal Doğrulama ve Tavsiyeler


Bu ay en dikkat çeken yazımız insanların kararlarında diğer kişilerin kararlarının önemli rol oynadığını gösteren Sosyal Doğrulama ve Tavsiyeler yazısıydı. Bu yazıda anlatılan çalışma 1964 yılında bir cinayete tanıklık eden 38 kişinin “Nasıl olsa biri arar” düşüncesi ile polisi aramamasının nedenlerini araştırırken yapılıyor. Çalışmada kullanıcılardan bir odada anket doldurmaları isteniyor. Kullanıcılar bu anketi doldururken de odaya duman veriliyor.

Eğer odada deneyden habersiz bir kişi varsa kalkıp durumu bildirme oranı %75,
eğer odada deneyden habersiz üç kişi varsa kalkıp durumu bildirme oranı %38,
eğer odada deneyden haberdar ve anket doldurmaya devam eden iki kişi varsa deneyden habersiz üçüncünün kalkıp durumu bildirme oranı %10,
olarak ortaya çıkıyor.

Çalışma sonucunda insanların kararlarında -özellikle ne yapacaklarını tam bilemedikleri durumda- başka insanların davranışlarına göre kendi davranışlarını belirledikleri ortaya çıkıyor.


Bu Ay Neleri Okuduk?


Kullanılabilirlikle alakalı başka sitelerden bu ay;

Mobil site tasarımı için 5 kullanılabilirlik ipucu,
Taslak çizmek için kullanabileceğimiz 15 masaüstü ve online araçlar
Sosyal ağlarda bulunması gereken özelliklerden oluşan kullanılabilirlik listesi,
Kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik konusundaki blogları popurls.com şeklinde sunan Uxurls,
Tablolar için şablonlar,
Kullanıcıların sayfalardaki içeriği başkalarıyla paylaşmaları için bulunan AddThis ve Gigya gibi servislerin içerik paylaşım istatistikleri,
BBC’nin digital servisleri için oluşturduğu yönergeler,
İnovasyon hayat döngüsü,
Online pazarlamacılar için kullanılabilirlik ve onun dönüşüme (conversion) etkisini anlatan sunum,

ilgimizi çekenler arasındaydı. Paylaştığımız makale, video ve sunumları Kaynaklar bölümünden görebilirsiniz.

Ayın Sözlük Maddesi:Hawthorne Etkisi


Kullanılabilirlik terimlerini paylaştığımız Sözlük‘te bu ay en fazla “Hawthorne Etkisi” terimi okundu.

Hawthorne Etkisi, 1927 ile 1932 yılları arasında Harvard Üniversitesinden bir grup psikolog tarafından Chicago’da bulunan Hawthorne’da Western Electric’te yapılan araştırma ile bulundu. Çalışma sonucunda gözlenen kişilerin performanlarının normalden daha fazla olduğu ortaya çıkıyor. Kullanılabilirlikte bu etkiyi kullanılabilirlik testlerinde görüyoruz. Test esnasında kullanıcıların normalden daha iyi bir performans gösterdikleri Hawthorne Etkisi ile açıklanabiliyor. Bu etki nedeniyle web üzerinden yapılan testlerde alınan sonuçların daha gerçekçi olduğunu söyleyebiliyoruz.


Ayın İpucu: Butonlarda Fiil Kullanımı


Ayın ipucu butonlarda fiil kullanmakla ilgili.

Butonlarda,

Evet/Hayır yerine;

Gönder/Kaydet/Kaydetme gibi fiilleri kullanmak kullanıcılar açısından daha kolay olmakta.


Ayın Sözü:Azı Çok Yapın


Kathy Sierra, ürünler ve özellikler üzerine şunları söylüyor:

Yeni özellikler eklemek yerine ürününüzü veya servisinizi daha kolay kullanılabilir hale getirseniz ne olur? Veya çok az kullanıcının yapabildiği gelişmiş özellikleri daha ulaşılır hale getirseniz?







Yorum Yok
  1. Henüz yorum yapılmamış.
Yorum Yapın