Yeni Girişimlerde İş Süreci ve Kullanılabilirlik Testleri

Girişimcilik örneği olan projelerde vakit az, yapılacak iş çok iken; takip edilebilecek bir döngü vardır. Süreci verimli kullanmak, bulguları toplayıp değerlendirmek ve daha iyi iş çıkarabilmek, sizin için tam bir ‘challenge’ olmuşken; nereden başlamak gerekir?

Başlangıçta finans kaynağı azken -hatta yokken- kullanılabilirlik testleri nasıl yapılır? Büyük bir iş gücü olmadan bulgular nasıl değerlendirilebilir?

İş Süreci

Uzun vadeli bir plan yapılamayacak ise, Eric Ries üç büyük adımdan oluşan bir döngü öneriyor; Kur > Ölçümle > Öğren (kaynak). Temel fikir; yapılacakların bu üç ayak altında yerleştirilmesi ve döngü ile tekrar ettirilmesi. UX tasarımcıları da bu döngünün doğru olduğunu savunuyor. Ancak tek fark ile; başlangıç noktası yanlış.

Önerilen sıralama ise; Öğren > Kur > Ölçümle. Haftalar boyunca araştırma yapılamayacaksa -ki hep öyle olacaktır- işlem adımlarının şu şekilde değiştirilmesi öneriliyor.

Peki bu döngü tasarımcıya (girişimciye) neler sağlar?

Daha Hızlı!

Bir çebmerin tamamlanma süresi -özellikle büyük işler için- 5 gün olarak tanımlansa da her bir adım için bir gün, yani toplamda 3 gün de yeterli olablir. Günlere göre plan yapılacacak olursa, bir haftalık iş planı şu şekildedir.

 

Daha Çok ve Daha İyi!

Az zamanda daha çok ve kaliteli iş yapabilmek için grup çalışması önemli. Birden çok tasarımcı, bu işlem adımlarında birlikte çok daha verimli olarak çalışabilir. İş bölümü, ana hatları ile incelenecek olursa;


Kullanılabilirlik Testleri Nasıl Dahil Edilmelidir?

Bu döngünün temel fikri, ilgili kişilerden bilgi alarak bir taslak oluşturmaktadır. Senaryo ve görüşmeler ile pek tabii bilgi toplanabilir. Peki kullanılabilirlik testlerini bu döngüye nasıl dahil edebiliriz?

1. Gün, kullanıcı görüşmelerinin yanında, kart sıralama testi ile tasarımdan beklenen özellikler daha ayrıntılı incelenebilir. Standartlara uygun olmasa da 2-3 kişi ile yapılacak bir test ile kullanıcı alışkanlıklarına (daha) uygun menü içerikleri oluşturulabilir ve servisten beklenen özellikler önceliğe göre sıralanabilir.

Döngülerin ‘ölçümleme‘ adımlarında göz izleme testi ile kullanıcıların deneyimi objektif olarak gözlemlenmelidir. Fakat bu maliyeti yüksek testin yerine, birkaç kullanıcı ile ‘sesli düşünme testi‘ yapılabilir.

Girişimciler tarafından yapılan bu testler, kesin ve en doğru sonucu vermese de kullanıcı gözünden bir bakış elde etmeye yarayabilir. Tasarımdaki küçük düzeltmelerle büyük kullanıcı sorunları çözülebilir. Birkaç küçük değişiklik yaparak harika bir servis sağlayamasanız da, ‘daha iyi bir servis‘ sağlayabilirsiniz.

Blogdan Rastgele Yazılar

Yorum Yapın

Haberdar Ol

Kullanılabilirlik bültenine üye olun, e-postanıza her ay kullanılabilirlik, göz izleme ve tasarım içerikli bir e-posta (örnek bülten) gönderelim.

UX Store

Tasarım, kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi çalışmalarınızı kolaylaştıracak araçlar satın alın.

Userspots 2009 yılından itibaren kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik alanlarında faaliyet göstermektedir.Userspots’un sunduğu servislerle daha kullanıcı dostu yazılımlar, mobil uygulamalar, web siteleri kısacası arayüzler yaratabilirsiniz.

Kendi projeleriniz kapsamında yapacağınız kullanılabilirlik çalışmalarınızda faydalanmanız için blogumuzu takip edebilir, göz izleme için hazırladığımız e-kitabı okuyabilir, persona taslağını indirebilirsiniz.

Kullanılabilirlik testi veri tabanına üye olun, düzenlediğimiz testlere katılın, para ve hediye kazanın!

Üye Olun