Ekipten

Dijital Değişimlerin Etkisinde Girişimcilik Trendleri

4 yıldır kurumsal inovasyon alanında girişimlerle yakından çalışma şansı bulan Erman Taylan, son dönemde girişimcilik alanında en çok ne gibi aksiyonlar alındığını, bu konuda 2022 ve devamında hangi trendlere ayak uydurmamız gerektiğini sizler için değerlendirdi.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

1- Tüm dünyada hiç olmadığı kadar fazla yatırımcı ve yatırılmayı bekleyen para var

Pandeminin de etkisiyle tüm dünyada bundan daha önce hiç olmadığı kadar fazla para, ‘bağlanacağı’ güvenli bir liman arayışında. Halka açık borsalarda (‘public market’) yer alan teknoloji şirketleri kadar henüz halka açık olmayan startup’lara (‘private market’) da çok farklı kurumlardan, coğrafya bağımsız bir ilgi var. Öyle ki; ABD’li yatırımcıların kendi kıtalarını bitirip Avrupa’daki yatırımların yarısını üstlendiği, kurumların sahip olduğu CVC’ler üzerinden gelen yatırımların hem miktar hem de adet olarak sektörün 1/3’ünü kapsadığı, dün startup’lara ilgi duymayan aile ofisleri ve PE’lerin bugün startup’lara yatırım yapmak için birbiriyle yarıştığı, sadece Avrupa’da 100’e yakın girişim gözlemcisinin (‘scout’, yani VC’ler adına girişim arayan profesyonel kişiler) yaşadığı bir dünyadan söz ediyorum. Tüm bunları Türkiye özelinde somutlaştırmak gerekirse yalnızca ülkemizde, startup’lara yatırılmak üzere 1 milyar dolara yakın bir para hazır durumda, geleceğin Getir’leri, Insider’ları veya Papara’larına yatırılmak üzere…


Çok daha fazla yatırım (ve satın alma/birleşme) beklediğimiz 2022 yılında girişim kurucularının yatırım stratejilerini çoktan hazırlamaları ve en önemlisi aktif yönettikleri bir yatırımcı CRM’ine (‘investor pipeline’) sahip olmaları son derece önemli. Hangi yatırımcılarla, hangi sırada, hangi sunumla görüşmeli; bu yatırımcılara nasıl ulaşmalı ve tabii ki bu yatırımcılardan gelen yorum, soru ve önerileri nasıl yönetmeli gibi kurucuların önünde çok sayıda üzerine kafa yorulması gereken konu var. Bu noktada yatırımcı seçmek ve girişiminize büyük ivme katacak isimlere dokunabilmek bana kalırsa her kurucunun hedefi olmalı.


Yukarıda ‘coğrafya bağımsız’ demiştim önemli trendlerden biri bu, o yüzden ilk günden özellikle ortada yurtdışında satış yapan bir ürün varsa yurtdışındaki yatırımcıları da oyuna dahil etmek gündemde olmalı. Diğer bir trend de daha sık (eskiden 2 senelik bütçeler için yatırım alınıyorken günümüzde bu süre 1 seneye kadar düşmüş durumda diyebilirim) yatırım turu ve doğal olarak daha sık değerleme yapılması. Dolayısıyla yatırım stratejisini de buna göre kurgulamak ve 52 haftanın tamamında bu konu üzerine çalışmak gerekiyor düşüncesindeyim.


2- Developers, developers, developers!..


Steve Ballmer’ın meşhur konuşmasını hatırlarsınız, peki sizce Ballmer bu konuşmayı ne zaman yapmıştır? Boşuna Google’lamayın hemen söylüyorum; 2000 yılında :). İşin özü yeni bir trend değil belki ama konunun startup’lar için her geçen gün daha da büyük bir ‘problem’ haline geldiği hepimizin malumu.


Türkiye’de uzaktan çalışma, Getir ve Trendyol gibi devlerin rekabeti bambaşka bir noktaya taşıması, çokça verdiğimiz ve vermeye devam ettiğimiz beyin göçü gibi etmenleri de hesaba katınca konu daha da kaotik bir yere gidiyor. Özetle girişim kurucularının aynı yukarıdaki maddede olduğu gibi 52 haftanın tamamında gündemlerinde durması gereken bir konudan bahsettiğimi söylemeyelim.


Developer Marketing (Startup’lar için Developer Marketing 101) startup’lar için ölçeklerinden bağımsız olarak üzerine eğilmeleri gereken mutlak bir trend. Bir yazılım komünitesi yaratmak, doğru geliştiricilere ulaşmak, onları kültür ve ekibinin geri kalanıyla ikna edebilmek, sonrasında da içeride tutabilmek gibi adımların tamamı için kullanmamız gereken birbirinden farklı ürün ve yaklaşım var. 2022’de de tüm bu ürün ve yaklaşımların artarak büyüyeceğini söyleyebilirim.


No-code ve low-code araçlara olabildiğince yönelmek bir diğer önemli nokta, çünkü bu araçlar günümüz API dünyasında bugün daha önce hiç olmadıkları kadar güçlüler. Yazılım geliştirme süreçlerini daha verimli hale getirebilecek her türlü efor, ürün ve yaklaşım oldukça kritik olacak. Son olarak; özellikle B2B ürünler için Developer Marketing’in bir noktada Marketing’e de denk gelmeye başladığı bir gelecek var önümüzde.


3- Globalleşme: 2022'de hepimizin gündemi


Son 2-3 yıla kadar Türkiye’de bir nevi nüfus paradoksu (‘population paradox’) içindeydik desem yeridir. Kendimi daha da net ifade edebilmek adına belki biraz egzajere edeceğim ama; 80 milyonluk bir ülke olarak B2B ve B2C tüm işler için ülkemizde yeterli pazarın olduğunu düşündük ama örneğin Getir gibi bir oyuncunun milyarlarca dolar yatırım almadan erişebileceği potansiyel havuza baktığımızda belki de 10 milyonla sınırlıydık. Hem kurumsal şirket veya KOBİ hem de son kullanıcı tarafında pazar istatistikleri bizi yanıltacak kadar güçlüydü ama dijital penetrasyon aslında sınırlıydı. Son 2-3 yılda ise kurun gidişatı ve güven unsurunun kaybı hepimizi farkında olmadan globalleşmeye itti.


Özetle bugün, 2022’de daha da artacağı kesin bir şekilde tüm startup’ların gündeminde globale satış yapmak var. Bu noktada yurtdışından daha fazla yatırım çekme, satın alma veya alınmalar, global oyuncularla birleşmeler yeni yılda daha sık karşılaşacağımız gelişmeler olacak diyebilirim. Ürüne göre değişmekle beraber rekabetin görece düşük olduğu ülkelerde faaliyet gösterme, akıllı büyüme stratejileri, Türkiye’deki startup’larımızın daha fazla global çalışana ve ofise sahip olması gibi gündemleri sıklıkla konuşacağız.


4- Dijital büyük bir hızla büyüyor, bazı dikeyler daha da hızlı büyüyor…

Klişeye hiç girmek istemiyorum ama pandemi tüm dünyada dijitalin belki de 10 yılda katedeceği mesafeyi 1 yılda katetmemizi sağladı. Dijitalde her şey büyüyor ama 2022 yılı içinde öne çıkacağını düşündüğüm bazı dikeylere özellikle değinmek istiyorum. Bu yazıda sizler için 3 dikey seçtim…


Pandemi ne zaman biter bilinmez (yoksa tamamen bitecek mi diye mi sormalıydım…) ama pandamı sonrasında tüm dünyaca sahipleneceğimiz nur topu gibi başka küresel felaketler var. Bunların başında da iklim krizi geliyor. 2022’de sürdürülebilirlik, karbon ayak izi ve yeşil enerji gibi alanlarda yeni ürünler/şirketler/yatırımları bolca duyacağımız kesin gibi.


İkinci başlığım ise özellikle regülasyonların da hızla geldiği finansal teknolojiler. Yıl bitmeden açıklanan Dijital Bankacılık Lisansı, yıl içinde gelen uzaktan müşteri tanıma, kripto para borsalarının yakında bir lisansa tabii olacak olması, e-para alanındaki düzenlemeler, yeni yıla kalan Açık Bankacılık ve hala Merkez Bankası'nda bekleyen onlarca yeni lisans başvurusu… Türkiye özelinde fintech'lerin dijitalleştirmesi beklene 'unbanked' yani henüz bankacılık dünyasında yer almayan kişiler öne çıkan fırsat alanlarında biri. Mobil cüzdanlara baktığımızda çok ciddi bir rekabet ve adeta kırmızı okyanus durumu var, şahsen burada en değerli metriği aktif kullanıcı olduğu ve halihazırda yürüttüğü işlerde aktif kullanıcıya sahip şirketlerin asıl farkı yaratacağını düşünüyorum. Finansal teknolojilerde bir diğer alt başlık ise mevduat sahibi kişilerin bunları dünden farklı olarak daha farklı ve 'akıllı' alanlarda değerlendirmek istemesi yani varlık yönetimi ('wealth management'). Kripto para yatırımlarını da pekala buraya koyabiliriz.


Üçüncü ve son olarak web3'e değinmek istiyorum. Kripto ve paralel olarak Web3 dünyasının en popüler uygulamalarından Metamask'ı duymuşsunuzdur, peki sizce Metamask'ın aylık aktif kaç kullanıcısı vardır? Hemen cevap veriyorum; 10 milyon. Bir yandan evet çok iyi bir sayı ama bu kadar gündemde olan bir konu için daha fazlasını beklerdik öyle değil mi? Uzun lafın kısası; Web3, kripto, NFT'ler, DAO'lar, blockchain ve hatta Metaverse uzaktan da olsa kardeş, veya kuzen diyebileceğim kavramlar. Bu teknolojiler için dünyanın en parlak beyinleri ve en büyük fonlar yatıp kalkıp kafa patlatıyor. Bu kuzenlerin her biri 'hype cycle' içinde farklı bir noktada ama özellikle web3 için 2022'de sıklıkla duyacak olmamıza rağmen olgunlaşması için daha 2-3 yıla ihtiyacımız olacak görüşünü savunanlardanım ben. Tabii ki buna rağmen 2022'de roket hızında büyüyen bir işiniz de olsa bu kuzenlerle nerede buluşabilir, bu kuzenlerle nasıl arkadaş olabilir kafa yormakta fazlasıyla yarar var.


5- Peki kurumsal inovasyon dünyasında neler oluyor?


Bugün Türkiye'nin en büyük 500 şirketine baktığımız neredeyse yarısı kendi içinde girişimcilik faaliyetleri yürüten yapılar. Kurum içi girişimcilik platformları, dışarıdaki girişimler için düzenlenen çeşitli girişimcilik programları ve CVC'lerin listesi her geçen gün uzuyor. 2022'de de bu konular artarak gündemde olmaya devam edecek ama trend diyebileceğim bir başlığı özellikle öne çıkartmak istiyorum: 'venture building'. Aslında inovasyon yolculuğunun doğal seyrinde de venture builder yapıları bir sonraki aşama olarak karşımıza çıkıyor, bu sebeple artık olgunlaşma sürecine giren, doğal seyrinde ilerleyen bir kültür değişimiyle karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum.


Kurumsal şirket içlerinde doğan venture builder'ları, dışarıdaki startup ve bağımsız yeteneklerle iç içe kurulacak çalışma modellerini ve girişim satın almalarını 2022'de çok daha fazla duyacağız. Hatta kariyerine yeni başlayacak gençler artık bir girişimde mi yoksa bir kurumun içindeki girişimde mi çalışmalı sorusunun cevabını arayacak desem yeridir. :)


Çok uzatmamışımdır ve buraya kadar keyifle okumuşsunuzdur umarım. Herkese tekrardan mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum. Sevgiler…

2022 Girişimcilik Trendleri
2022 Girişimcilik Trendleri

Hazırlayan;

Küratör - Dijital Ürünler

Erman Taylan

Oluşturulma Tarihi
01/2022
Güncellenme Tarihi
01/2022
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.