Basitlik Kanunu Nedir?

Basitlik Kanunu Nedir?

“John Madea’nın yazdığı 10 basitlik kanununu ve basitliğe ulaşmak için gösterilen 3 anahtar yolu içeren kitaptır. 10 Kural: Azalt, Düzenle, Zaman Kazandır, Öğren, Farklılıklar, Bağlam, Duygu, Güven, Başarısızlık, Tek. 3 Anahtar Yol: Uzak Durma, Açık Olma, Güç Basitliği yakalamak için bu kurallar tek başına veya bir arada kullanılabilir. Basitlik Kanuna göre elementler mümkün olan en basit şekilde görünebilir olmalıdır. Önemli ve öne çıkartılmak istenen özellikler daha vurucu kullanılabilir. Tasarımcılar ürünü mümkün olduğunca sade göstermeye çalışır; böylece kullanıcılar gerekli yerlere odaklanabilir.”

Basitlik Kanunu, John Madea’nın 2009’da kaleme aldığı basitlik kanunları (the laws of simplicity), 10 basitlik kanununu ve basitliğe ulaşmak için gösterilen 3 anahtar yolu içeren kitaptır. 

10 Basitlik kanunu; 

1. Azalt: Basitliğe ulaşmak için azaltmak gereklidir. Bu azaltma tasarımsal olarak gerekli unsurların azaltılmasından çok fazlalıkların giderilmesidir. 

2. Düzenle: Karmaşadan kurtulmak için düzenleme gereklidir. Tasarımdaki öncelikler belirlenip, sınıflandırılarak, basitleme gerçekleştirilebilir. 

3. Zaman: Zamanı etkili ve düzenli kullanmak, tasarım düşüncesini daha basit bir hale getirebilir. 

4. Öğren: Uğraştığımız işte az bilgi sahibi olunması, basitlikten uzaklaştırabilir. Tasarım sürecinde az bilgi sahibi olunan noktalarda öğrenmek, daha basit bir tasarım süreci yaratabilir.

5. Farklılıklar: Basit bir tasarım ve tasarım süreci için, karmaşık süreci deneyimlemek gerekir. Karmaşık tasarımları ve süreçleri deneyimlemek, basitliğe giden yolda yardımcı olabilir. 

6. Bağlam/Ortam: Tasarımı ve tasarım sürecini kendi bağlamı içerisinde değerlendirmek, basitleşmeye yardımcı olur. Karmaşıklıktan basitliğe geçen süreçte durumları analiz edebilmek, basitliği arttırabilir.

7. Duygu: Tasarımda ve tasarım sürecinde hissedilen duygu, yüklediğimiz anlamla doğru orantılıdır. Yapılan iş anlamlıysa ve tasarımcının duygularını yansıtıyorsa, süslemeye gerek kalmadan basit bir tasarım gerçekleştirilebilir. 

8. Güven: Tasarımda destek almak, grup çalışmalarında iş yoğunluğunu paylaşmak, daha basit bir tasarım süreci yaşatır. İş paylaşamında güven, basit bir tasarım süreci oluşturabilir. 

9. Başarısızlık: Basitliğe ulaşabilmek için karmaşanın başarızlığı deneyimlenmelidir. Tasarım sürecinde deneyimlerden ders almak, zorlamamak ve inat etmemek, basit bir tasarım süreci oluşturabilir. 

10. Bir: Tasarımda fazladan eklentileri çıkarmak ve temel noktalara odaklanmak, basit bir tasarım yaratabilir. 


3 Anahtar Yol; 

1. Uzak Durma: Tasarımda kalabalık yaratan noktaları uzaklaştırmak, basitliği sağlayabilir. Tasarımı ferahlatmak, basitliğin anahtar yollarından biridir. 

2. Açık Olma: Tasarımda açıklık yaratmak, tasarımı ferahlatmak, anlam kaybı yaşatmıyorsa basitliği yaratır. 

3. Güç Basitliği: Tasarımda basitlik yaratmak ve bunu yaymak, basit bir tasarım dili oluşturmaya imkan tanır.

Bu kurallar ve anahtar yollar tek başına ya da hepsi beraber uygulanabilir. Tasarımcılar, yaptıkları işlerin önemini vurgulamak için, daha sade tasarımlar gerçekleştirebilir; böylece kullanıcıların ürüne odaklamasını sağlayabilir. 

Basitlik Kanunu Nedir?
Sonraki İçerik
Önceki İçerik

İlgili Diğer İçeriklerimiz

Userspots olarak insanların sevdikleri ve önem verdikleri bir konuda kariyerlerini geliştirirken onlara bilgilerimizi ve tecrübelerimizi aktararak yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Yakın Tarihte Gerçekleşecek Eğitimlerimiz

Tüm Eğitimlerimizi İnceleyin
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.