Testlerin organizasyonları Airtable’da yapıldı. Lookback üzerinden kullanılabilirlik testleri gerçekleştirildi. Analiz için Airtable ve Miro kullanıldı. Sunumlar Miro’da hazırlandı.
12 farklı e-ticaret platformunun incelenebileceği ve her bir kullanıcı ile 2 platformda alışveriş yapılacak şekilde 18 test senaryosu kurgulandı. Desktop & mobil (iOS ve Android) uygulamalarda 12 e-ticaret platformunun ödeme ekranlarında ve Masterpass websitesinde Masterpass süreci incelendi.
Kullanıcıların kendi kartlarını ve telefon numaralarını kullanmamak için her kullanıcı için kullanılmamış bir telefon hattı ve kartı alındı.
Test senaryoları "ilk görev kart hesabı oluşturmak, ikinci görev ilk işyerinde alışveriş yaparak ilk kez Masterpass'e kart kaydetme sürecini tamamlamak, üçüncü görev ise sonraki işyerine geçerek ilk alışverişte Masterpass'e kaydedilmiş kartla tekrar alışveriş yapmak." şeklinde 3 görevden oluşturuldu.
Masterpass kullanımında çeşitli adımlardaki farklı kullanıcı tiplerindeki kullanıcı davranışlarının analizi yapıldı. Bu analizde kullanıcının memnun kaldığı noktalar ve acı noktalar gibi durumlar tespit edildi. Kullanıcıların söyledikleri alıntılandı ve bunlarla beraber belli çıkarımlarda bulunuldu.
Kullanılabilirlik testlerinde gözlemlenen kullanıcı davranışları ve yorumları bağıntı şeması tekniği ile analiz edildi. Analiz sonunda bulguların oluşturulduğu şema da 4 ana odak ve 16 alt başlık elde edildi. Lookback ile yapılan kullanıcı testlerinin ilgili videosu sunuma eklenerek, kullanıcı tipi belirtilip kullanıcıların söyledikleri alıntı olarak yazıldı.
Tüm analizlerin sonucunda bağıntı şeması özeti olarak çıktılarımız, engeller ve fırsatlar olarak 2 grup altında bir araya getirildi.