Userspots
UX Kariyer Yolculuğu 2

Geçen ay paylaştığımız bültende kendinize uygun rolü bulabilmeniz adına bu rollerin özellik ve sorumluluklarından bahsetmiştik. UX Kariyer Yolculuğunun ikinci serisinde ise bu rollerde gelişebilmeniz adına size bol bol tavsiyelerle geldik!
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui

1. Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
UX Kariyer Yolculuğunda Tavsiyeler

1.ADIM

Online Eğitimlere Dahil Olun!

Hem 1. adımdaki kararınızı onaylamak hem de bebek adımlarınızı atmak için yapabileceğiniz ilk şey; ücretsiz online eğitimlere katılmak olmalı. Coursera’daki HCI eğitimi veya Udemy’den ücretsiz UX eğitimlerine dahil olabilirsiniz. Unutmayın, internet, Çince öğrenmek istiyorum diyen birisinin bunu 3 ayda gerçekleştirebilmesini sağlayacak kadar ücretsiz veya düşük ücretli kaynağa sahip.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui

Userspots Akademi Eğitimleri

Userspots Akademi olarak eğitimlerimizi farklı tasarım disiplinlerini de kapsayacak şekilde veriyoruz. Tasarım dünyasında bir kariyer oluşturmak, mevcut birikimini geliştirerek verimli bir şekilde kullanmak veya şirketi ile beraber katılım sağlamak isteyen herkesi bekliyoruz. Kendinizi geliştirmek istediğiniz alana uygun Userspots eğitimlerimizi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Diğer Online Eğitim Seçenekleri

UX Kariyer yolculuğunuzda daha farklı online eğitim seçenekleri için Udacity, UXDMC ve Growth Design gibi sitelerin kurslarını takip edebilirsiniz.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui

2.ADIM

El Alışkanlığı Kazanın!

Bebek adımlardan sonra konuşmaya geldi sıra. Bunun için yapabileceğiniz en iyi şey el alışkanlığı kazanmak. Bir wireframe çizme programını seçin (Sketch, Moqups veya UXPIN öneririm), bu araçlarda olan veya bu araçlar için üretilen arayüz element kütüphaneleriyle Airbnb’nin (veya daha sık kullandığınız bir arayüzün) ana sayfasının wireframe’lerini tasarlamaya çalışın.

Bu işlemler hem araçlara hem de tasarım kararlarına hakimiyetinizi artıracaktır. Header, footer nedir, hamburger menü nerede kullanılır, altta yer alan navigasyona ne ad verilir, gibi konuları bu süreçte öğreneceksiniz. Etkileşim terminolojisine hakimiyet iş görüşmelerinde de masanın karşı tarafının görmek istediği konulardan biri.

Mobile First

Mobil’den başlamanız hem popülerlik hem de hızlıca üretmenin verdiği hazzı görmek açısından önemli. Pttrns sitesi başlamak adına güzel bir kaynak.

Sketch ile Başla!

Hemen yapabileceğiniz 3 adım:

1.Sketch’i indirin
2. Sketch App Sources gibi bir siteden wireframe kit’i bulun. Material Design kiti olabilir örneğin.
3. Google Maps’in mobil uygulamasını birebir tasarlayın. Dikkat edin, arayüzde gri tonları haricinde bir renk kullanmıyoruz.

Design Monday Challenge

Tasarım, yapılan her egzersizle birlikte daha da gelişen bir alan. Bu nedenle; üretkenliğinizi ve yaratıcılığınızı kaybetmemeniz, tasarıma ayırdığınız zamanları artırarak el alışkanlığı kazanmanız verimlilik açısından çok önemli. Her hafta Pazartesi gerçekleştirdiğimiz Design Monday tasarım challenge'ı ile birlikte bu alışkanlığı elde edebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeniz ya da Space Club'a üye olmanız yeterli!

3.ADIM

Bol Bol Okuyun!

“Bir tasarım sürecinde çalışan bir yapı diğerinde çalışmayabilir, bunun tersi de geçerli.”

IXD olarak hayata devam etmenin en büyük kabullerinden biri; hiçbir zaman “Ben oldum” düşüncesine sahip olmamanız gerektiğidir. İstediğiniz kadar deneyimli bir tasarımcı olun, yeni bir tasarım anlayışına bebek saflığında yaklaşmalı, onunla ilgili üretilen içerikleri tüketmelisiniz. Her tasarım kararınızı bir veriye dayandırmaya çalışmalı ve UXR tarafından test edilen bir tasarım kararınızın kullanıcılar tarafından anlaşılamayabileceğini kabul etmeniz gereklidir. Bol bol okuma yapmanın size önemli bir artı getireceğinden hiç kuşku yok ama bu alana yönelen birçok kişide gördüğümüz klasik hatalara da götürebiliyor bazen.

Örneğin hamburger menünün başarısız olduğunu anlatan bir makale okuyup bundan sonrasında bütün kararlarınızda onun başarısız bir arayüz elementi olduğundan bahsetmemelisiniz. Bir tasarım sürecinde çalışan bir yapı diğerinde çalışmayabilir, bunun tersi de geçerli.

UX Kitapları

UX Kariyer Yolculuğunda, Kullanıcı Deneyimi Tasarımı alanını daha iyi anlamanız ve kendinizi geliştirmeniz için hazırladığımız 'Okumanız Gereken UX Kitapları' yazımızı inceleyebilirsiniz.

UX Siteleri

UX/UI odaklı araştırmaları ve yazıları Medium, Nielsen Norman Group, Sidebar, Designernews ve Userspots Space gibi sitelerden takip edebilirsiniz.

Yeni dijital ürünleri, inovatif ürünleri ve trendleri güncel olarak takip etmek için Product Hunt, IoX Digital, Exploring Topics ve Trend Watching gibi siteleri ziyaret edebilirsiniz.

Girişim ve Pazarlama konusunda sizlere Seth's Blog, Okdork, 10wordsio, Girişimler.net gibi siteleri önerebiliriz.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui

4.ADIM

İlham Alın!

Sizden bir sosyal ağ tasarlamanız isteniyor veya siz kendinize bir sosyal ağ tasarlama görevi verdiniz. Bu noktadan sonra ilham aramaya başlayın. Örneğin Foursquare tasarımına ve akışına bakıp etkileşim noktalarını belirledikten sonra bu ürünü yapan kişinin veya ekibin başka işlerine de bakın (örneğin Swarm). Bu iki üründe benzer tarzda yapılanları, onları başarıya götüren şeyleri yakalayıp kendi tasarladığınız üründe kullanmaya çalışın.

Tasarım bir problem çözme işi ama bu noktada amacımız problemi çözmek değil, soruyu bulmak için başkalarının deneyiminden yararlanmak.

Trendlerden İlham Alın!

Buradaki tavsiye başlığın kendisi. Bol bol ilham alın, kendinize iş çıkarın. Sürekli güncellenen trendleri takip etmeyi unutmayın. Profesyonel tasarımcıların trendleri işlerine nasıl yansıttıklarını, işlerinin hikayesini, yapım aşamalarını en ince detayını kadar Dribbble, Behance, Pinterest , Awwwards gibi platformlardan inceleyerek kendi tasarımınız için ilham alabilirsiniz.

5.ADIM

Redesign Yapın!

İlk adımları attık, artık kendimizi göstermenin zamanı. Bir çok tasarımcı için oldukça eğlenceli de bir iş olan Redesign denemeye başlıyoruz. “Ben yapsaydım bunu nasıl yapardım” diye düşünüp popüler bir ürünün arayüzlerini sıfırdan tasarlıyor ve paylaşıyoruz.

Popüler Ürünleri Yorumlayın!

Popüler olan ürünleri yeniden tasarlamaya çalışın. Yemeksepeti’nin restoran listeleme sayfası, Sahibinden’in emlak arama sayfası gibi sayfalar ile başlayabilir sonrasında tüm siteyi veya mobil uygulamayı tasarlayabilirsiniz. Lokal örneklerin yanında Airbnb, Facebook gibi firmalar için de bu çalışmaları yapabilirsiniz. Önceleri yaptığınız çalışmaları tanıdığınız tasarımcılara gönderip yorumlarını alabilirsiniz, sonrasında ise Behance ve Dribbble gibi platformlarda da işlerinizi yayınlayabilirsiniz.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui

6.ADIM

Etkinliklere Katılın!

Bu alana dahil olmak istiyorsanız kariyer sitelerinde ilgili işlere başvuru yapıp beklemek gibi bir süreci asla denememelisiniz. Etkinliklere gitmek, başka tasarımcılarla tanışmak konuşmacılarla etkileşim içerisine girmek keşfedilmeniz için son derece önemli.

Online Etlinlikleri Takip Edin!

Her yıl düzenlenen profesyonel etkinlikler de pandemi ile online'da gerçekleşmeye başladı. Bunlardan biri de bizim her yıl düzenlediğimiz UXAlive. Diğer online etkinlikleri araştırmak isterseniz Evenbrite ve Meetup gibi siteleri inceleyebilirsiniz.

Kommunity, UX'Minimal, Userspots Space Club gibi topluluklara katılarak düzenledikleri etkinlikleri ve duyuruları takip edebilirsiniz. Sadece UX alanında değil, gerçekleşen Pazarlama ve Kodlama etkinliklerine dahil olmanız da bakış açınızı genişletir (Growth Hacking).
ux-kariyer-yolculuğu-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-user-experience-design-userspots

Userspots Bülten

Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projelere yönelik kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasını üyelere ulaştıran bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl!
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.
TOP 5

UX Kariyer Dünyasında
Olmak İsteyenlerin
Edinmesi Gereken Özellikler

Mustafa Dalcı Anlatıyor!

UX Portfolyo Hazırlarken
Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kullanıcı deneyimi alanında çalışmak konusunda istekliyseniz kariyerinizin bir döneminde mutlaka portfolyo hazırlayacaksınız. Çok sık UX portfolyosu ile karşılaştığımız için nelerin yapılmaması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Sizler için yön vermesini umduğumuz, dikkat edilmesi gereken noktaları 9 başlık altında topladık.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mustafa-dalcı-tavsiye
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mouse-illustration-3d

1. Tasarımın Temel Kurallarına Dikkat Edin

Özellikle kariyerinizin başında, portfolyonuz içerik anlamında görece zayıfken, tasarım anlayışınızın değerlendirileceği çıktılardan biri de portfolyonuzun kendisi olacak. Portfolyonuzu hazırlarken temel tasarım kurallarına dikkat etmelisiniz. Renk seçimi, bilgi yerleşimi, tipografi, boşluk kullanımınız ve görsel hiyerarşiye gösterdiğiniz dikkat aynı zamanda ne kadar iyi bir tasarımcı olduğunuzu da gösteriyor.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mouse-illustration-3d

2. Çıktıya Değil
Sürece Odaklanın

Sadece son tasarımı göstermek neler yaptığınızı anlatmaya yetmeyecek. Sürecin nasıl başladığını, hangi aşamalardan geçtiğini, bu aşamalarda nasıl rollerinizin olduğunu anlatmalısınız. Unutmayın, UX süreçlerinde kutsadığımız şey çıktının kendisi değil, çoğu zaman çıktıya ulaşma yolculuğumuz. Portfolyoda bu yolculuğa kattığınız değeri paylaşmalısınız.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mouse-illustration-3d

3. Tasarım
Kararlarınızı Açıklayın

Portfolyonuza eklediğiniz bir wireframe, siz neden öyle tasarladığınızı anlatmadığınız sürece karşı tarafta istenilen etkiyi yaratmayacaktır. Kullanıcı araştırması, testler veya rakip analizi çalışmalarının çıktılarını kullanarak tasarım kararlarınızı daha detaylı açıklayın. Bu sayede tasarım anlayışınızı karşı tarafa daha net aktarabileceksiniz.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mouse-illustration-3d

4. İlham Alın

Eğer bu alanda yeniyseniz bu sorumlulukları nasıl yerine getireceğiniz hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmakla işe başlayacaksınız. Karşınıza, nasıl davranmanız, neler yapmanız gerektiği ile ilgili birçok kaynak çıkacak fakat bir noktadan sonra paçaları sıvayıp dereye girmek ve bu sorumlulukları yaşayarak öğrenmek gerekecek.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mouse-illustration-3d

5. Fark Yaratın

Portfolyonuzun okunma oranı da CV’nizden çok farklı olmayacak. Karşı tarafta etki bırakmak için yaklaşık 30 saniyeniz var. Burada içeriği sunma şeklinizle fark yaratabilirsiniz.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mouse-illustration-3d

6. Hedef Kitlenizi Bilin

Portfolyonuzun içeriğini, sunacağınız/göndereceğiniz kişiye göre değiştirebilirsiniz. Karşınızda bir ürün yöneticisi varsa süreci daha detaylı anlatabilirsiniz. Eğer işe başlayacağınız yerde iç ekranlar çalışacaksanız bu tarz ekranları ve süreçleri eklemelisiniz.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mouse-illustration-3d

7. Çalışmaları Rakamlarla Ön Plana Çıkartın

İşleri yaptığınız şirketin büyüklüğünden ziyade iş çıktısı konusunda elde edilen kazancı veya verimliliği ön plana çıkartın. “Bir süreci %30 kısalttınız ve de bu şirkete 300.000$’lık verim sağladı” veya“Dönüşüm Oranını A/B testi ile %1 artırdınız” gibi sonuçları olan çalışmalarınızı bu rakamlarla birlikte sunun.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mouse-illustration-3d

8. İşleri Anonim
Hale Getirin

Eski bir müşteriniz için yaptığınız işi başkasına göstermek istiyorsanız üzerinde oynayarak insight ve gizli bilgi sunmayacak hale getirin. Bu konuda dikkatli olmanızda fayda var, belki sizin wireframe’lerinizdeki gibi çıkmadı iş ve fazlandırıldı, portfolyonuzda sonraki fazlarda eklenecek fonksiyonları başkalarına göstermeniz hoş karşılanmayacaktır.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-mouse-illustration-3d

9. Sektör Küçük, Dürüst Olun!

Eğer bir işte responsive layout’larda desktop ekranlara bakıp tablet ekranları uyarlama işini yaptıysanız, portfolyonuza desktop ekranlarını koymayın, siz yapmadınız. Eski işinizde yapmadığınız ama yaptım dediğiniz işler eninde sonunda karşınıza çıkacak.
ux-kariyer-yolculuğu-userspots-kullanıcı-deneyimi-tasarımı-bülten-blog-uxportfolyo-ui-portfolio

Online Portfolyo
Hazırlama Rehberi

“Seçici ol biraz!”
“Unutmayın hazırladığınız her çalışmayı paylaşmak zorunda değilsiniz. Revizelerden bambaşka hale bürünmüş olan tasarımlarınızı paylaşmaktan ziyade gerçekten iyi-başarılı bir iş olduğuna inandığınız çalışmaları paylaşın.”

Tasarladığınız işi sunmak, hazırlamaktan daha zordur. Bu yazıda portfolyo oluşturma ve bir tasarım nasıl sunulmalıdır başlıklarını ele alacağız.
1. Tarafını Seç!
2. İşi Açıkla!
3.Hiyerarşi Önemli!
4. Görsel Seçimi
5. Mockup Kullan!
6. Animasyonlar

1.TARAFINI SEÇ

Behance / Dribbble

Beğeni (like) peşinde koşulan şu zamanlarda yaşantımız her anlamda sosyal platformlarda geçiyor. Hâl böyle olunca, kişisel sitenizde case sayfalarından ziyade daha büyük bir kitleye ulaşmak için sosyal platformları kullanmak daha mantıklı geliyor. Taraf demektense, her platformun kendine göre bir kitlesi ve farklı olayları var, bunlardan en popüler olan ikisinden bahsedeceğim.

Behance

Behance; profesyonel tasarımcıların işlerini sergilerken tasarımın hikayesinden tutun da en ince detayına kadar uzun uzun sergilendiği, bunun yanı sıra yaratıcı çalışmaları keşfedebilmenizi sağlayan bir ağ.

Dribbble

Aslında bu platform Behance’in tam tersi diyebiliriz. Tasarımlarınızın en göz alıcı noktasını, yapım aşamalarını, shot mantığı ile kısa kısa paylaşabileceğiniz bir diğer ağ.

Dipnot

Unutmayın hazırladığınız her çalışmayı paylaşmak zorunda değilsiniz. Revizelerden bambaşka hale bürünmüş olan tasarımlarınızı paylaşmaktan ziyade gerçekten iyi-başarılı bir iş olduğuna inandığınız çalışmaları paylaşın.

2.İŞİ AÇIKLA

İşi Açıklayın!

Hazırladığınız çalışmanın ne hakkında olduğunu, neden, hangi kitleler için kullanılacağını en başta açıklamak; aşağıda kullanıcıyı neler beklediğine dair fikir vermesi açısından önemli bir noktadır. Benim, sunumun giriş kısmında en çok beğendiğim örneklerden birisi olan Bookling tasarımına göz atın bakalım.

Fikrinizi Anlatın

Tasarladığınız işler karşı tarafta bazen anlamsız gözükebilir. Bu etkiden kurtulmak için yaptığımız işi karşı tarafa hikâyeleştirerek, görsel veya gif ile basit bir şekilde anlatmak etkili bir yöntem olacaktır.

Tipografiden Bahsedin

Hazırladığınız işlerde karşı tarafa kullandığınız yazı tipinin nasıl gözüktüğünü, hangi fontu kullandığınızı, neden kullandığınızı açıklamak etkileyici bir hareket olacaktır.

İkon ve Renkler

Hangi ikonları, renkleri kullandığınızı açıklayın. İkonların çizim aşamaları, renklerin birbiriyle olan uyumu, sunum açısından çok güzel bir anlatım olacaktır.

3.HİYERARŞİ ÖNEMLİ!

Başlıklar ve Görseller

Özellikle haberlere bakarken başlığın ve görselin etkili olması bizi okumaya iter, merak uyandırır. Tabi bu konunun medyada kullanımının suyu çıktı. Herhangi bir şeye bakarken ilk olarak görsel ve başlığına dikkat ediyoruz, biz de bu konuyu çalışmamızı paylaşırken etkili bir şekilde kullanmalıyız.

4.GÖRSEL SEÇİMİ

Stock Görsel Kullanımı

Kim kalitesiz görseli sever ki? Çalışmalarınızı hem hazırlarken hem de sunarken her zaman “Ben buradayım” diyen stok görselleri kullanın. Doğru görsel seçimi bir işi olduğundan daha iyi gösterir, bunu unutmayın.

5.MOCKUP KULLAN

Ürününüzü Pazarlayın

Mockup'lar tasarımınızın makyajıdır. Tasarımın cazibesini artırıp ilgiyi üzerine çekmek için kullanımı kesinlikle gereklidir. Ayrıca mockup bir nevi pazarlama stratejisidir.

6.ANİMASYONLAR

Etkileyici Olun!

Uçan kaçan şeyleri herkes sever! Animasyonlar sunumlarınızda bol bol kullanılması gereken, kesinlikle yer vereceğiniz şeylerin en başında gelmeli. Animasyonların doğru yerlerdeki kullanımı çalışmaya hareket katacaktır. Ayrıca yaptığınız işin nasıl çalıştığını anlatmak için en güzel yöntemdir.

UX Kariyer Yolculuğu İle İlgili Medium Yazılarımız

Bültenler

Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlası hakkında içerikler paylaşıyoruz.