Webflow, bir web sitesi oluşturmak istiyor ama kodlama yapmayı bilmiyorsanız bu bilgiye gerek olmadan da istediğiniz web sitesine sahip olmanızı sağlayan; kendini tanımlama şekliyle bir görsel web geliştirme platformudur.
Tarayıcı tabanlı görsel düzenleme yazılımı altında kullanımı kolay bir arayüze sahip, no-code araç olma özelliğiyle size kodlama eforu harcatmadan, hızlı ve pratik tasarımlarla birlikte profesyonel bir web sitesi oluşturmanıza ve de çalıştırmanıza olanak tanıyor. Arayüz tasarımı ve düzenlemeleriniz bittiğinde otomatik olarak uygun HTML, CSS veya JavaScript’i oluşturuyor. Sonrasında hayata geçirilmiş bir web sitesi sahibi oluyorsunuz. Aynı hizmeti sunan diğer düzenleyicilere ve içerik yönetim sistemlerine kıyasla daha gelişmiş özellikler ve daha fazla özelleştirme seçenekleri sunması, kısıtlamalara maruz kalmadan oldukça özgün siteler oluşturabilmemizi kolaylaştırıyor. Aslında bu yapıyı, kodlamayı görsel hale getirmek olarak adlandırabiliriz. Biz tasarlıyoruz, Webflow bizim için kodu yazıyor.
Tüm bunları 3 temel adımda gerçekleştirebilirsiniz!
5 temel bölüme ayrılan Webflow’da her bölüm farklı bir amaca hizmet ediyor. Ancak bu platformdan tam anlamıyla verim alabilmek istiyorsanız hepsini tanımanızda ve elbette bir arada kullanmanızda fayda var.
Webflow, Designer ve Editor olmak üzere 2 kullanıcı seçeneği sunuyor. İşe ilk olarak tasarımcı yönünden bakalım; Webflow Designer’ın web sayfasını ziyaret ettiğinizde sizi şu mesajla karşılıyor: Kodun gücünü deneyimleyin, kod yazmadan. Webflow planlarından herhangi birine sahip olmanıza gerek kalmadan Designer olabilir ve bu deneyime erişebilirsiniz. Detaylandıracak olursak tamamen bir tasarım programı arayüzü yapısında olan Designer içerisinde; stillendirilmemiş HTML öğelerini sürükle bırak yöntemi, slider, buton ve dropdown menü gibi hazır elemanları kullanabilir, kayıt formları, footer öğeleri düzenleyerek daha sonra da kullanabileceğiniz simgelere dönüştürebilir, sayfanıza eklediğiniz tüm öğelerin görünümünü önizleme ile görüntüleyip dilediğiniz gibi düzenleyebilir, herkesin erişimine açabilir ve de doğrudan CMS verileri ve e-ticaret ürünleriyle çalışarak gerçek içerikler üretebilirsiniz. Designer olarak HTML ile beraber CSS özelliklerini de kullanarak tipografi, renk ayarı gibi birçok detayı belirledikten sonra sayfanızı doğrudan web’de yayınlayabilirsiniz. Siz tüm bu yapıyı inşa ederken Webflow, tasarımınızı web'de yayınlanmaya veya developer’lara teslim etmeye hazır bir hale getirerek anlamsal bir koda dönüştürecek.
Webflow’un 2. kullanıcı hesabı olan Editor’de ise, Designer’da oluşturduğunuz sitenin içeriklerini istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz. Karmaşık yapılardan uzak, doğrudan sayfa üzerinde de içerik oluşturabilirsiniz. Düzenlemeleri ve değişiklikleri tamamladığınızda ise tek bir tıklama ile içeriği yayına alabiliyorsunuz. Ayrıca birden fazla editör hesabı ile ekip arkadaşlarınızla aynı anda düzenlemeler yapıp, yayın öncesi kimin neleri yaptığını takip etme özelliği de mevcut. Bu noktada güzel bir özellikten daha bahsedelim; Webflow ile müşterileriniz için web sitesi oluştururken onlar da içerik üretme sürecine dahil olabiliyor! Designer’da oluşturduğunuz CMS (bir sonraki başlıkta detaylandırdık) yapıları sayesinde müşteriniz CMS’e bağlanarak -developer’a ihtiyaç duymadan- yeni sayfalar oluşturabilir, düzenlemelerini yapabilir. Oldukça zaman kazandıran ve önemli ölçüde iş kolaylaştıran bu özelliği severek kullanıyoruz :) . Son olarak Webflow da ister Designer olarak ister Editor olarak sitenizin SEO ayarlarını yönetip güncelleyebilirsiniz! Title Tag, Meta Description vb. ayarları yapmanızı sağlayarak arama motorlarının sitenizi indexleyip sonuçlarda üst sıralarda çıkarmasında yardımcı olur!
Webflow’da ihtiyacınız olan tüm içerik yapılarını oluşturmanızı sağlayan sistem CMS’tir (İçerik Yönetim Sistemi). CMS, tasarımınıza ve stratejinize uygun olan özel içerik türlerine göre veri seti oluşturmanızı sağlar ve daha sonra CMS Template'i kullanarak bu veri setine uygun tasarımı oluşturmanıza olanak tanır. Esnek olmayan şablonlara, blog merkezli içerik yapılarına veya karmaşık kod dillerine bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Sadece şemayı oluşturup tasarımınıza bağlamanız yeterli. İlk kullanımda yeni öğrenilmeye başlanan her sistem gibi biraz karmaşık gelse de, Webflow University'de bulunan kaynaklar sayesinde CMS sistemini etkili bir şekilde kullanmayı çok kısa sürede öğrenebilir, müşterilerinizin kurduğunuz sistemi kolaylıkla kullanmasını sağlayabilirsiniz. Kaynak önerilerimizi aşağıya bıraktık!
Sitenizi ziyaret edecek kullanıcılara görsel bir deneyim kazandıracağınız kısma geldik; Webflow’un animasyonlar ve etkileşimler aracı. Bu araç sayesinde keyifli animasyonlar oluşturabilir, kullanıcılarınızı takip konusunda yönlendirebilir ve onlara iyi bir deneyim sunabilirsiniz. Scroll-based parallax, progress bars, precise reveal gibi birçok çeşitte animasyon eklemek mümkün. Ayrıca bu animasyonların boyutlarını, stilini ve konumunu özgürce belirleyebiliyorsunuz. Kullanıcıları sayfanızda aşağıya indikçe etkileyici animasyonlarla karşılayabilir.. İsterseniz fare tıklamalarına bağlı mikro etkileşimler, hareketli imleçler oluşturarak da onların dikkatini çekebilirsiniz. Perspektif özelliğiyle 2D görsellerin görüntülerini değiştirebilir, onları 3D hale getirebilir ve çeşitli ilizyonlar yaratabilirsiniz. Webflow’da hazır olarak ulaşabileceğiniz etkileşim ve animasyon seçenekleri de var, az sayıda tıklama ile aralarından beğendiklerinizi sayfanıza ekleyebilirsiniz. Yine tek satır bile kod yazmadan After Effects ile yapılan animasyonları .json/gif dosyası olarak bir kaç tık ile web sitenize ekleyebilirsiniz. LottieFiles.com sayesinde After Effects bile kullanıyor olmanıza gerek kalmıyor! Sitede yer alan ücretli/ücretsiz binlerce animasyon arasından istediğinizi seçerek sürükle bırak yöntemiyle web sitenizi hazır animasyonlarla zenginleştirebilirsiniz.
Webflow’un entegrasyon özelliği sayesinde üçüncü parti uygulamalara otomatik olarak bağlanabiliyor, web sitenizi favori uygulamalarınızla bir araya getirebiliyorsunuz. Entegre edeceğiniz hem ücretsiz hem de premium eklenti ve widget’ları kullanarak web sitenizin varlığını koruyabilir, hizmetinizi geliştirebilirsiniz. Müzik akışından haritalara, e-posta pazarlamadan sosyal medyaya 30 farklı çeşitte entegre seçeneği sunuyor. Intercom, Shopify, Google Analytics, MailChimp ve Zapier gibi güçlü ve en çok tercih edilen uygulamaları kolaylıkla Webflow projenize entegre edebilirsiniz. 60’tan fazla entegrasyon seçeneğini nasıl uygulayacağınızı Webflow’un klavuzuna göz atarak keşfedebilirsiniz.
“Zamanım kısıtlı, hızlı çözümler arıyorum” diyorsanız Webflow’un geniş yelpazede; ücretli ve ücretsiz olarak sunduğu template seçeneklerine göz atın. Tasarımcılar için template kullanmak dışardan bazen kolaya kaçmak ya da sıradan olmak gibi görünebilir ancak Webflow bu önyargıları ortadan kaldırıyor. Kod bilmek zorunda olmamanıza karşın satın aldığınız template’leri renk, tipografi, görsel ve daha birçok farklı özellikle değiştirip özelleştirebilirsiniz. Kopyaladığınız template’e kendi dokunuşunuzu da ekleyerek kimsede olmayan bir tasarım elde edebilirsiniz. Bu sayede kendi zevkinize göre veya müşterinizin istekleri doğrultusunda tasarımlar yapabilir ve mobil cihazlara da optimize edebilirsiniz.
Webflow’un, internet sitenizi kod yazmadan ve kolaylıkla kurabileceğiniz bir araç olduğundan bahsetmiştik. Buna karşın çok fazla tasarım aracı ve özelliğinin olması karmaşaya yol açabileceğinden öğrenme gereksinimini artırıyor. Ancak endişelenecek hiçbir şey yok. Çünkü Webflow’un internet sitesinde size sağladığı her seviyeden ve neredeyse tüm tasarım araçlarını tek tek anlattığı onlarca eğitimi mevcut. Hem video eğitimi olarak takip edebileceğiniz hem de yazılı bir kaynak olarak elde edebileceğiniz bu eğitimlerle eğlenerek öğrenmeye ve ileri düzeyde Webflow kullanıcısı olmaya hazır olun! Aynı zamanda Userspots’un No-Code Video Eğitimi’ni alarak No-Code dünyasına giriş yapıp, Webflow tasarım araçlarından, entegre olduğu uygulamalara kadar birçok konuyla alakalı derinlemesine fikir sahibi olabilirsiniz!
"Webflow Experts" olarak Webflow'un profesyonel uzmanları arasına Türkiye'den katılan ilk ve tek şirket olduk!
Siz de yazılım geliştirme süreci olmadan, sadece tasarımcılarımız tarafından; hızlı, güvenilir, size özel bir web tasarım sitesine sahip olmak isterseniz bizimle iletişime geçebilir ve "Webflow Servisi"mizi deneyimleyebilirsiniz.