2020 Trend içeriklerimizi 6 başlık altında kategorize ettik! Neredeyse baştan sona pandemi etkisinde gelişen ve hızla popülerleşen hareketleri merak ettiğiniz başlıklar altında takip edebilirsiniz.
Elektrikli araç kullanımında 2017 yılında %54 artış yaşandı ve 2030'da sayının 125 milyon’a ulaşacağı tahmin ediliyor. Şarj, yazılım, otonom sürüş gibi 7 ayrı teknolojinin entegre edilmesindeki gelişmeler elektrikli araç kullanımı artışını destekleyecek.
Hareketli illüstrasyonlar, dark mode, alışılmadık düzenler, dijital çizimler, sesle optimize edilmiş arama özelliği ve interaktif birçok yapı ile tasarlanmış kullanıcı arayüzleri, 2020'de UX ve UI trendlerine yön vererek kullanıcılara yeni deneyimler kazandırdı.
Akıllı kablosuz şarj etme, blockchain, dinamik sesli arama, sanal asistanların insanlaştırılması, sağlık hizmetinde 5G gibi özelliklerle birlikte üretilen birçok inovasyon örneği 2020'de kablosuz teknolojinin gelişmesinde önemli rol oynadı.
Ürünlerin giderek daha da “akıllandığı” ve kişiselleştirildiği son dönemde; AI özellikli sağlık hizmetleri, ev otomasyon cihazları, otonom sürüşlü araçlar, akıllı öğrenme ürünleri ve 5G özellikli cihazlar 2020'nin akıllı ürün trendlerini belirledi.
2020 tüketici eğilimlerinin de takibiyle ambalaj tasarımına daha çok önem verilen bir yıl oldu. Özellikle sürdürülebilir ve çevre dostu ambalajların üretimi, minimalist tarzda paketlerin kullanımı, ambalajda pastel renk ve desenlerin tercih edilmesi ön plana çıktı.
Evcil hayvanlara daha iyi bir yaşam kalitesi sağlanması adına 2020 evcil hayvan endüstrisinde; doğal ve organik ürünlerde yükseliş, evcil hayvan diyeti uygulamaları, sürdürülebilir ürün tüketimi ve pet shop’larda mağaza deneyimi çalışmaları yapıldı.
Covid-19 nedeniyle ürünlere fiziksel ulaşımın engellenmesi AR kullanımını artırdı. Farklı sektörden firmalar ürünlerini müşterilerine göstermek amacıyla hizmetlerine AR ve VR uygulamarını entegre ederek başarılı deneyimlere imza attılar.
Moda endüstrisi öne çıkacak giyim renklerini, tarzlarını, malzemelerini ve üretim uygulamalarını sürdürebilirlik trendleri yönünde şekillendirmeye başladı. Tasarımda yeni doğal hammaddelerin ve daha az ürünün kullanımı dikkat çekti.
Sanal Mağaza Deneyimi
Şimdilik yalnızca Fransa’da erişilebilen Clarins’in sanal mağazası, 2021'de şirketin yeni mağazalarından bazıları için planlananların önizlemesini sunuyor. Markanın ürünlerinde kullanılan bitkileri görsel arama modunu kullanarak araştırabiliyor ve hem kökeni hem de faydaları hakkında bilgilendirici içeriklere ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca, cilt danışmanlığı gibi etkileşimli etkinlikler de sunuyor. Bir kategori seçerek güzellik koçundan randevu alıyorsunuz ve ilgili kişi size kişiselleştirilmiş sanal danışmanlık hizmeti veriyor.
Dijital Seyirci Deneyimi
NBA fanlarına alışılmışın dışında bir dijital deneyim yaşattı. “Bubble” adlı uygulamasıyla oyuncuları ve yetkilileri Orlando’daki Walt Disney World’de toplayıp Covid-19 kapsamındaki tüm koşulları sağlayarak bir nevi oyun karantinasına aldı. NBA takımları bu sayede güvenli bir şekilde çalışmalarını sürdürdü hatta maçlar oynandı. Seyirciler ise dijital olarak katılım sağladı, sahanın etrafına dev ekranlar yerleştirildi ve Microsoft’un Teams uygulaması sayesinde sanal seyircilere sanal stantta oturuyor görünümü verildi.
Etkileşimli İçerik İzleme Deneyimi
İnsanlar fiziksel olarak aynı ortamda bulunamadıkları bu sürede sanalda çok daha fazla etkileşim kurmaya başladılar. Şirketler ise bu noktada dijitalde yaratıcı yollar denediler. Örneğin Netflix; kişilerin ekranlarını senkronize ederek, içerikleri arkadaşlarıyla ve aileleriyle uzaktan izleyebilmelerini ve hakkında sohbet edebilmelerini ücretsiz bir Chrome uzantısı olan “Parti” ile sağladı. Birlikte film izlemek için aynı odada bulunmaktan sonraki en iyi adım bu oldu.
Etkileşimli İçerik İzleme Deneyimi
Pandemi sonrası gelen kısıtlamalarla birlikte spor ve egzersiz rutinlerimiz de sanala taşındı. Öyle ki sanal ortamda spor yapmak artık yeni normal oldu. Gruplarla ve eğitmenler eşliğinde fizikselde yapılan dersler yerini sosyal medya oturumları, sanal fitness dersleri ve çevrimiçi/çevrimdışı grup fitness trendlerine bıraktı. En çok tercih edilen egzersizler ev fitness’ı ve yoga oldu. Biz de Userspots çalışanları olarak bu süreci Yoga eğitmenimiz eşliğinde keyifli ve dinç kılmaya özen gösterdik.
Orijinal Podcast Hizmeti
Müzik devi Spotify bile COVID-19 sırasında bazı darbelere maruz kaldı çünkü kullanıcılarının çoğu ücretsiz özelliği kullanarak müzikleri reklamlı dinliyor. Ancak reklam harcamaları azalırken Spotify’ın geliri de azaldı. Şirket çözüm olarak podcast’ler biçiminde orijinal içeriğe yöneldi. Michelle Obama ve Joe Rogan gibi büyük isimlerin özel podcast’lerine yatırım yaptı ve sadece bir ayda 150.000'den fazla podcast yüklendiğini gördü. Kullanıcıların dinlediği podcast sayısı bir çeyrekte ikiye katlandı.
Dijital Kıyafet Deneyimi
Ralph Lauren, yeni nesil tüketicilere yönelik bir dijital alışveriş deneyimi sundu. Snapchat ile iş birliği yaparak gerçek kıyafetlerinin sanal versiyonlarını oluşturdu ve Snapchat üzerinden erişime açtı. Bu özellikle Bitmoji kullanıcıları, avatarlarına Ralph Lauren markasına ait 12 farklı kıyafeti giydirerek inceleyebiliyor hatta uygulama içerisinden beğendiği ürünü satın alabiliyor. Marka, çeşitli filtrelerle yaratıcı içerikler oluşturmaya aşina olan kitleye yeni bir e-ticaret deneyimi yaşatmayı başardı.
AR Destekli Kıyafet Deneyimi
IL3X tamamen dijital bir moda markası ve yakın zamanda duyurduğu girişimle kıyafet alışverişi için alışılmadık bir deneyim sunuyor. Sanal ortamlarda giyilebilecek AR kıyafet ve aksesuarları üretiyor. Ürünler tamamen dijital yani fizikselde üretilmiyor. Marka bu özelliği; kaynak israfı yapmadıkları ve bu sayede sıfır atık bir hizmet sundukları şeklinde açıklıyor. İçerik üreticileri artık Snapchat, TikTok, Instagram gibi paylaşım ortamlarında markanın dijital ürünlerini giyip takipçilerine sergileyebilecekler.
Alışveriş yapmak, sinemaya gitmek gibi eskiden arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız aktiviteler akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla zaten sanala taşınmıştı. Şimdi ise yüz yüze iletişimin kesilmesi nedeniyle etkileşim kurmanın yeni yolları aranıyor.
Tüketiciler çoğu benzer aktiviteyi artık sosyal medya aracılığıyla gerçekleştiriyor. Çevrimiçi ortamda eşsiz bir paylaşım dalgası mevcut ve gerçek zamanlı yani canlı olarak yapılan paylaşımlar daha da arttı. Dijital deneyimlerini çevresiyle paylaşma isteği artan tüketiciler, 5G teknolojisinin genişletilmesiyle yakın gelecekte daha çok paylaşımda bulunacak.
Toplu halde iletişimi kolaylaştıran Slack, Zoom, Asana gibi uygulamalar ve bu amaçla üretilen yeni girişimler tüketicilerin yaşamlarına büyük oranda etki getirdi. İş gücünün tamamen online’a taşınması sonucu üretkenlik araçlarına olan ilgi tavan yaptı.
Bunun yanı sıra iş hayatının evden yürütülmesi nedeniyle evdeki arta kalan süreci de işle aynı anda yönetmek hayli zorlaştı.Bu noktada hayatı kolaylaştıracak yeni yazılım araçlarına ve hizmetlere duyulan ihtiyaç giderek artıyor.
Google’a göre 2020 yılında yoga ve meditasyon uygulamaları hakkında yapılan aramalarda %65 artış gözlemlendi. 10 farklı meditasyon uygulaması toplamda 52 milyondan fazla kullanıcı tarafından mobil cihazlara indirildi. Tüketiciler; kişisel bakıma, zihinsel sağlığa, esen ve zinde kalmaya giderek daha çok özen gösterecek. Bu alanda tüketici trendlerini artık daha çok kişiselleştirmeye odaklanan, daha sezgisel, daha düşünceli ve çok çeşitli içeriklere sahip uygulamalar şekillendiriyor.
Teknoloji kullanımı artık yaş aralığının ötesine geçiyor. Önümüzdeki yıllarda baby boomer’lar emeklilik dönemire girerken, 50 yaş ve üstü tüketicilerin beklentilerini karşılamak için daha fazla ve daha çeşitli fırsatların ortaya çıktığını göreceğiz. Hali hazırda 2020, bu yaş dolayındaki tüketicilerin dijital çözümlere daha çok ihtiyaç duydukları bir yıl oldu.
Pinterest, giderek daha fazla işletmenin esnek ofis politikalarını ve daha fazla uzaktan çalışanı tercih ettiğini tahmin ediyor. Bu, giderek daha fazla insanın evde kaldığı anlamına gelir. Evde kalma özlemi, bahçe odaları, ev sinemaları, kahve istasyonları ve evde demleme kitleri ile sonuçlandı.
Temel olarak, insanlar basit evleri faaliyet üssü haline getiriyor. Kanepede konferans görüşmeleri yapmaktan kendi oturma odanızdayken bir antrenmana katılmaya kadar, artık evden çıkmanıza gerek yok.
Hali hazırda doğaya duyulan özlem pandeminin getirdiği kısıtlamalar ve koşulların etkisiyle daha da büyüdü ve insanlar şehir yaşantısını bırakıp doğal ve sakin yaşamın yoğun olduğu ilçelere seyahat etmeye başladı.
Öyleki ülkemizdeki gazete kanallarının eylül-ekim aylarında yaptığı paylaşımlara göre; ilkbahar sonrası Bodrum nüfusunun 400 bine ulaşarak iki katına çıktığını belirttiler. İnternette yapılan çevre dostu seyahat aramalarında da %73 artış görüldü, konaklamada ise daha çok ağaç evler, tiny house konseptli kalabalıktan uzak, doğayla iç içe mekanlar tercih edildi.
Çevre sağlığı konusunda giderek daha da bilinç kazandığımız şu dönemde çevre dostu hareketleri alışkanlığa dönüştürüyoruz ve bu alışkanlıklar hızla trend haline gelerek yakın gelecekteki tüketim tercihlerimizi de şekillendiriyor. Pinterest “2020'nin 100 Trendi” raporunda tüketicilerin artık plastik kullanımını azaltıp daha çok cam tercih edeceğini ve yeni ürünlerdense eski ürünleri satın almaya daha çok yöneleceğini vurguladı.
Eskiye oranla az ürün kullanmak, sürdürülebilir ürünleri satın almak, ürünleri farklı işlevsellikte tekrar tekrar kullanarak değerlendirmek tüketici davranışları arasında öncelikli hale geldi ve önümüzdeki yıllarda da ilerleme kaydedecek.Kişilerin ötesinde şirket ve işletmelerin de aynı düzene önem göstermesi bekleniyor. Nielsen’in yaptığı bir araştırmaya göre insanların %81'i şirketlerin çevreyi iyileştirmeye yönelik aksiyonlar alması konusunda hemfikir.