Bir ürünün belirlenen bir kritere göre anlamlı ilişkiler kurularak seçilen diğer ürünlerle kıyaslanmasıdır. Product Benchmark yönteminin başarılı olabilmesi için planlama ve iyi bir analiz gerekir.
Kullanıcıların ihtiyaçlarını daha iyi anlamamıza ve onlarla doğrudan iletişimin mümkün olmadığı durumlarda nasıl davranacaklarını tahmin etmemize yardımcı olur. Gerçek yaşayan bir insan değil, arketiptir.
Hem kullanıcıların hem de arama motorlarının, bir web sitesinde daha kolay yön bulmasını sağlamak amacıyla, site içeriklerinin görsel veya metinsel olarak düzenli hale getirilmiş bir modelidir.
Pazar ve tüketici koşulları bağlamında işletmenizin mevcut durumu hakkında fikir veren stratejik bir planlama aracıdır. Ekibin, güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri temel alan fikri değerlendirmesine yardımcı olur.
Yoğunluk Haritası
Baeswarm Plot, ürünler ve özellikleri hakkında karşılaştırma yapmayı yığılımın olduğu bölgeyi ön plana çıkararak görmemize olanak tanır. Eğer benchmark yapmak için veri setiniz hazırsa app.rawgraphs.io/ adresinden verilerinizi yükleyip “baeswarm plot” chartını seçerek kendi grafiğinizi oluşturabilirsiniz.
Bubble Chart: Şirketler/ürünler arası karşılaştırmak istediğiniz metrikleri belirleyerek birden fazla özelliği aynı anda karşılaştırabilirsiniz.
Teknolojide çeşitlilik üzerine yapılmış bir benchmark ile sıralama ve kategorize ayrımının ne kadar anlaşılır göründüğünü buradan inceleyebilirsiniz.
Site haritası; Bir web sitesindeki sayfaların ve bağlantılarının, düzenlenmiş ve listelenmiş bir modelidir. İsim, kendini çok güzel açıklar: Bir sitenin içerik ve kategorilerinin haritasıdır. Arama motorları ve tarayıcılara yön göstererek içeriğe daha hızlı ve kolay erişilmesini sağlar. İçeriğinde sayfa adreslerini barındıran bir XMLdosyasıdır.
Mevcut sayfaların önem sıralarını, değişiklik ve yenilikleri bildirerek bir sitenin güncel kalmasını sağlar. Site haritası yaratılırken Miro, Octopus, Xmind, Adobe serisi gibi farklı araçlar kullanılabilir. HTML Sitemap, kullanıcıya başlıktan en alt sayfalara kadar site içerisindeki dizilimi gösterir ve yardımcı olur. XML Sitemap, canlıya çıkmış bir sitede, arama motorlarının siteyi doğru bir şekilde taraması için ulaştığı dizindir. Arama motoru optimizasyonu için adres olma özelliği taşır.
Miro Sitemap
Miro, sitemap yaratmak için bireysel ve ekip olarak çalışılabilecek güzel bir tool.
Apple Sitemap
HTML site haritası, bir websitesi içerisindeki sayfaları kategorize ederek kullanıcıya yardımcı olur.
Envirolux Sitemap
Akış diyagramı ile anlatım sağlanan envirolux.com site haritası.
Wikipedia Sitemap
Wikipedia Anasayfa’dan ulaşılabilen sayfaların görselini temsil eden bir site haritası.
SWOT analizini en temel haliyle açıklayan bir grafik. Sayı doğrusu mantığıyla açıklanan bu grafik, analiz sonucunda keşfettiğimiz yönlerimizin önceliklendirilmesinde kullanılır. Hangi başlıklar için iç unsurları ele almalı, hangi başlıklar için dış unsurları ele almalıyız sorularına yanıt verir.
Renk kodlamaları kullanılarak yapılmış bir sunum şablonu. Renk sayısını artırarak çıktılarımız arasında önceliklendirme yapabiliriz. SWOT analizinin bir karar verme mekanizması olduğundan bahsetmiştik, farklı renklerin farklı renk tonlarıyla gösterilmesi, karar vermeyi kolaylaştırabilir. Eğer bir firma için bu analizi yapıyorsak da farklı paydaşlara analiz sonuçlarımızı anlatmak ve onların anlamasını kolaylaştırmak için kullanılabilir.
Örümcek ağı grafikler ile anlatılan bu SWOT analizinde, çeşitli karşılaştırma konuları belirlenmiş ve rakiplerimize göre o konudaki becerimiz 0-4 arası bir skalada puanlanmış. Puanlama sonrasında her bir rakibin renkler ile kodlanması, grafikteki puan alanına yerleştirilmesi ve noktaların birleştirilmesi ile basit ama etkili bir görselleştirme ortaya çıkmış.
Lucidchart ve Creately içerisinde çeşitli hazır şablonlar bulunduran ve bu şablonları özgürce değiştirmenize imkan veren iki araç. Her iki aracın da 3 dokümana kadar düzenlemeye imkan veren ücretsiz planları mevcut.
Persona oluşturma hakkında yardımcı olabilecek kaynaklara bazı araçlar aşağıda yer almaktadır:
• Xtensio: Xtensio, size persona oluşturmanızı sağlayacak yedi bölümden oluşan harika bir şablon sunar. Şablonun düzenini kolayca ayarlamanıza olanak tanıyan araçların yanı sıra şablonu düzenlemek için diğer ekip üyelerini ekleme özelliği de bulunmaktadır.
• Hubspot: Pazarlama otomasyon şirketi Hubspot'un kendi persona şablonu oluşturma aracı ile dakikalar içerisinde kendi personanızı yaratabilirsiz.
• Uxpressia: Uxpressia’nın sunduğu persona oluşturma hizmeti ile ekibinizle eş zamanlı olarak şablon üzerinden size uygun bir persona yaratabilir, personanızı özelleştirebilir ve yarattığınız personaları karşılaştırabiliriz.
Bilgi mimarisi, iş akışları, menü yapısı veya web sitesi gezinme yollarını tasarlamak için kullanışlı bir yaklaşımdır. Katılımcılardan, kartlara yazılan içerikleri onlara anlamlı gelecek şekilde gruplaması istenir.
Kullanıcıların bir ürünü veya servisi kullanırken geçtiği aşamaları adım adım anlatan, karşılaştığı sorunları, beklentilerini ve düşüncelerini belirten kullanım hikayelerinin haritanlandırılmasıdır.
Kullanıcının ürünü/servisi kullanırkenki yolculuğu ile ihtiyaçlarının birlikte görselleştirilmesidir. Bu yöntemle kullanıcıların bu süreçteki deneyimleri, beklentileri, istekleri, duyguları ve acı noktaları belirlenir.
Herhangi bir sistemdeki bilgi mimarisini ve kategorilerin hiyerarşisini daha iyi anlamamızı sağlayan, ağaç şekli üzerinde uygulanan bir yöntemdir. Kafa karıştırıcı kategorileri veya etiketleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Açık Kart Gruplama
Açık kart gruplama, katılımcıların web sitenizdeki içerik konularını kendine anlamlı gelecek şekilde gruplara ayırıp bunları kendisinin isimlendirmesiyle oluşturulur. Kullanıcı tamamen serbesttir.
Kapalı Kart Gruplama
Kapalı kart gruplandırmada ise, kullanıcı içerikleri aynı şekilde gruplandırma işlemi yapar fakat bu sefer grupları kendisi isimlendirmez. Önceden tanımlanmış kategorilerin altına kartları yerleştirmeleri istenir.
Uygulaması kolay, maliyeti düşük ve kullanıcıyı sürece dahil eden bu yöntem oldukça erişilebilirken gerçeğe yakın sonuçlar almanıza da yardımcı olacaktır. Bir kart gruplaması yapmak için gerçek kartlar, kağıt parçaları veya bazı çevrimiçi kart sıralama araçlarını kullanabilirsiniz.
Optimal Workshop
Çevrimiçi kart sıralama aracı alan Optimal Workshop web sitenizi varsayımlara değil verilere dayalı olarak oluşturmanızı sağlar. Hızlı ve kolay bilgi toplar, insanlarla içgörülerinizi paylaşabilirsiniz.
Mental modeller dünyayı nasıl anladığımızdır. Sadece ne düşündüğümüzü ve nasıl anladığımızı şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda gördüğümüz bağlantıları ve fırsatları da şekillendirirler.
Mental model haritalarında renk kodları ile görselleştirmeler yapılabilir. Daha detaylı buradan inceleyebilirsiniz.
Working Adult - Seeking Financial Aid
Mental model haritalarında deneyimlenen adımlar ve o adımların alt başlıklarına yer verilirken, kullanıcının deneyim adımlarını anlayış şekline de yer verilir.
Mental model haritalarında belirli kullanıcı kitlelerine odaklanılsa da haritada yer alan adımlarda farklı renkler kullanılarak o kullanıcılara yer verilebilir.
Mental model haritalarında bazı adımların fazla ögeye sahip olmasından dolayı görselleştirilmesinde büyütülerek sunulmasına dikkat edilebilir.
Kavramsal gruplara yer verilirken belirli task'ları belli etmek için farklı gösterim biçimleri kullanılabilir.
Zihinsel model haritalarında ilişkilendirmeler kullanılırken dallandırmalardan yararlanılabilir. Buradan detaylı inceleyebilirsiniz.
Web siteleri genellikle bir hiyerarşiye göre düzenlenir. Sitedeki başlıkların ayrıldığı her yeni başlık, onun da ayrıldığı diğer küçük başlıklar… Dallanarak devam eden bu sistem aslında bir ağaç modeli oluşturur. Ağaç testi, bir web sitesindeki başlıkların/konuların bulunabilirliğini değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu teknik, insanların web sitenizdeki bilgileri ne kadar kolay bulabileceğini ve tam olarak nerede kaybolabileceklerini söyler. Ters kart gruplama olarak da bilinir. Kart gruplama egzersizlerinizden çıkan sonuçları doğrulamanın iyi bir yoludur. Boxes and Arrows'a göre; "açık kart sıralama iyi bir dedektiflik tekniği olsa da, nihai site yapısını sağlamaz - sadece ipuçları ve fikirler sağlar." Ağaç testinin devreye girdiği yer de tam olarak burasıdır. Diğer bilgi mimarisi testlerinden farklı olarak, ağaç testi kullanıcılarına gerçekçi görev senaryoları sunduğu için gerçek dünyadaki davranışlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
User Zoom
İster web sitesi üzerinden, isterseniz de mobil app üzerinden uygulayabileceğiniz Ağaç testi uygulamasıdır. Bunun yanı sıra kullanılabilirlikle alakalı birçok testi bu site üzerinden gerçekleştirmek mümkün.
TreeJack
Adından da anlaşılacağı üzere TreeJack online Ağaç Testi platformudur. Sezgisel bir bilgi mimarisi oluşturmak için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri elde etmek için kullanabileceğiniz efektif bir araçtır. Hiçbir işi size bırakmaz elde ettiğiniz çıktıları hızlı bir şekilde analiz eder.
Müşteri Yolculuğu Haritaları (CJM), bir şirketle müşteri ilişkisini, hizmetlerini ve zaman içindeki ürünlerini gösteren görseller veya grafiklerdir.
B2B Deneyim Haritası
Persona + Deneyim Haritası
Kullanıcı Yolculuğu
Temas Noktası Envanteri
Deneyim Haritası- Userspots
Service Blueprint
Müşteri Yolculuğu Haritalarında personalara yer vererek hangi kitlenin yolculuğuna yer verdiğimiz daha net bir şekilde aktarılabilir.
Günlük Deneyim Haritası
Günlük olarak anlamak istenen deneyimler döngüsel bir şemaya oturtularak görselleştirme yapılabilir.
Senaryolu Deneyim Haritası
Deneyim haritalarında yer alan aksiyonlar kısmında senaryolaşan adımlar akışı anlamamıza yardımcı olabilir ve deneyim haritasını okumayı kolaylaştırabilir.
Proje düzeninin önce ana yapısını sonra parçalarını oluşturmanızı sağlayan, tasarım sürecimizi kolaylaştıran taslaktır. Tasarım kararlarımızı test ettikçe gelişir ve finalde tasarımın son halini oluşturmamıza yardımcı olur.
Arayüz ekranlarını temsil etmek ve kullanıcıların onunla etkileşime girmesine izin vermek için kağıt üzerinde hazırladığımız eskizlerdir. Tasarım fikirlerimizi ve hedeflerimizi görsel olarak iletmenin en kolay ve hızlı yoludur.
Bir web sitesinde veya uygulamada bir kullanıcı tarafından bir görevi tamamlamak için izlenen yoldur. Ürünün özelliklerini son kullanıcının ihtiyaçlarına göre belirlememize yardımcı olur.
Kullanıcı odaklı tasarımın bir parçası olarak wireframe, tasarım sürecinin başında kullanılır. Fiziksel ürün tasarımcısına benzer olarak tasarım sürecinin başındaki eskizlerle karşılaştırılabilir. Dijital bir ürünü tasarlarken proporsiyonlar, hiyerarşik düzenlemeler ve ilişkiler ele alınarak, bütüne varmadan önce ürünü oluşturan iskelet bu süreçte şeklini alır.
Zaman tasarrufu:
Hızlı ve basit çizimlerle oluşturulabilir ve karşılaşılabilecek hatalardan erken dönülmesini sağlar.
Geri bildirim:
Arayüzü tasarımcısı ve deneyim tasarımcısı için son kullanıcı geri bildirimi çok önemlidir. Bunun en iyi enstrümanı renkten arındırılmış fonksiyon odaklı yapısı ile wireframe’dir.
Net tasarımlar:
Farklı türde wireframe yapıları, tasarımcıların net taslaklara ulaşmasını sağlar.
Tasarımcı bu taslaklar ile her içeriği doğru yerleştirebilir.
Genel olarak Lo-Fi (Low Fidelity) Wireframe, Mi-Fi (Medium Fidelity) Wireframe ve Hi-Fi (High Fidelity) Wireframe üç ana türde ele alınabilir.
Low Fidelity Wireframes (Lo-Fi)
Ayrıntılı piksel, ölçek hizalama içermeyen, kağıt üzerinde hızlı yaratılmış ve yaklaşık fikir verebilen çizimlerdir. Fonksiyonlar, içerik, başlık gibi bileşenler ham bir şekilde yerleştirilir.
Mid Fidelity Wireframes (Mi-Fi)
Bu tür genelde müşteri sunumları ve son kullanıcı ile iletişim sağlamak üzere kullanılır. Bu noktadan itibaren ayrıntılı piksel, ölçek ve hizalara dikkat edilir. Tasarımcılar arasında en sık kullanılan tür olarak sayılabilir.
High Fidelity Wireframes (Hi-Fi)
Lo-Fi ve Mi-Fi wireframe içeriklerinde görmediğimiz yazılar ve görseller bu türde yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Hi-Fi wireframe arayüz tasarımına en yaklaşmış, en kesin taslak olarak kabul edilir.
User Data Flow Map
Bir veri akış diyagramı herhangi bir işlem veya sistem için bilgi akışını haritalandırır. Veri girişlerini, çıkışlarını ve hedefler arasındaki rotaları göstermek için kullanılır. Tüm iyi diyagramlar gibi, user data flow map'ler de genellikle kelimelerle açıklanması zor olan şeyleri görsel olarak açıklar. Hem teknik hem de teknik olmayan meslek grupları için kullanımı oldukça yaygın ve basittir.
User Flow-Phase One: Consideration
User flow, bir sistemdeki kullanıcıların kararlarını tanımlamak, bütün bir ürünün/hizmetin mantık akışını göstermek veya kullanıcıların ürün veya hizmetteki bir hedefe ulaşırken yapabilecekleri tüm eylemleri belirlemek için kullanılan akış türüdür. Ana amaç; kullanıcının neyi yapması gerektiğine ve bunu mümkün olan en etkili şekilde nasıl sunacağımıza odaklanmaktır. Böylece kullanıcıyı tasarım sürecinin merkezine yerleştirdiğimiz için daha iyi kullanıcı deneyimlerini tasarlayabiliriz.
Task Flows
Task Flows, bir kullanıcının bir görevi tamamlamak veya bir hedefi gerçekleştirmek için motivasyonlarını ve gerçekleştirilmesi gereken birincil adımları gösterir. Her gösterim çeşidinde olduğu gibi bu yöntemin de bazı incelikleri var. Örneğin odaktaki kullanıcının hedefine nasıl ulaştığını göstermek için minimum temas noktası kullanılmalıdır. Yalnızca gerektiğinde ürün veya hizmet ekosisteminin dışındaki temas noktaları dahil edilmelidir. En önemli adımlardan biri de kullanıcının hedefine ulaşmak için kullandığı birincil yola odaklanmaktır. Uç durumları daha sonraki aşamalarda tanımlayabiliriz.
Birçok harika tasarım, ürün, web sitesi veya uygulama kağıt ve kalemle başlar. Kağıt ve kalem ile çalışmak fikirlerinizi oluştururken tasarımınızı bir yandan deneyimleyerek bir yandan da geliştirebilmenizi sağlar.
Dijital temsillerinin yerine kağıt üzerinde ekran görüntülerinin çizimi olarak tanımlayabileceğimiz Paper Prototyping, erken aşama kavramsallaştırma için mükemmeldir. Hızı, kolaylığı ve basitliği, yeni fikirleri denemek için daha karmaşık dijital prototiplere göre Paper Prototyping’i çok daha uygun hale getirir.
Günümüzde kağıt üzerinde prototip oluşturmanın popülaritesi nedeniyle, süreci kolaylaştırmak için birkaç gelişmiş araç mevcuttur. Düğmeleri ve simgeleri hızlı ve doğru bir şekilde yeniden oluşturmak için şablonlar kullanabilir ve hatta ürün formunun nasıl görüneceğini daha iyi tasvir etmek için telefon kılıflarını taklit edebilirsiniz.
Bir ürünü ya da servisi piyasaya sürmeden önce kullanılabilirlik hatalarını tespit etmek ve düzeltmek için son kullanıcılar ile yaptığımız bir test yöntemidir. Kullanım kolaylığı, ne kadar sürede amaca ulaşıldığı gibi verilere ulaştırır.
Kullanılabilirlik testleri, adı üstünde bir ürünün gerçek bir kullanıcı tarafından ne kadar kullanılabilir olduğunu test ettiğimiz yöntemdir. Ürünün, kullanıcının önceki deneyimleri ile ne kadar örtüştüğünü ya da nerelerde neden örtüşmediğini anlamak için önemlidir.
Tasarım sürecinde sık kullanılan bu metot, doğru şekilde uygulandığında ürünün geliştirilmesine çok büyük katkıda bulunur. Bu metodun doğru uygulanabilmesi için testi yürütecek olan kişinin ya da kişilerin test öncesi, sırası ve sonrasında çeşitli sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir.
Test öncesi planlama yapmak, test sırasında iyi gözlemlemek, test sonrasında iyi analiz yapmak ve bu analizleri en kolay anlaşılacak şekilde aktarmak bu sorumluluklardan bazıları. Aşağıda, sorumluluklarınızı yerine getirirken size yardımcı olabilecek bazı örnekleri paylaştık:
1- Önceliklendirme
2- Bulut
Bu örnekte görev takip uygulaması olarak ünlenen Trello’nun başka bir kullanım alanını görüyoruz. Kullanıcı yorumlarını gruplamak, etiketlemeler ve çeşitli çıkarımlar yapmak Trello ile oldukça kolaylaşabilir.
3- Planlama
4- Sunum
Xtensio, sunum hazırlamak ve ekip arkadaşlarınızla iletişim için kullanabileceğiniz bir araç. Bu görsel, kullanılabilirlik testlerini sunum haline getirmek için oluşturdukları bir template. Xtensio websitesi üzerinden buna benzer başka templateler bulabilir, düzenleyebilir ve sunumlarınızda kullanabilirsiniz.