Adobe XD Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yazar
Onur Yılmaz

Bu içeriğimizde, arayüz tasarımında kullanılan araçlardan biri Adobe XD programını, Tool of the Week serimizden Gürkan Özkan’ın detaylı video anlatımlarıyla beraber sizlere aktardık.


Bu İçerikte Yer Alan Ana Başlıklar:

Adobe XD Nedir, Neler Yapılabilir?
Adobe XD Temelleri ve Kullanımı
Uygulamalı Videolarımız

Adobe XD Nedir? Neler Yapılabilir?

Adobe XD, UX/UI sektöründe çalışanlar için Adobe tarafından piyasaya sürülen bir araçtır. Wireframe tasarlama, arayüz oluşturma, mobil cihazlar ve bilgisayar üzerinden prototipleme, ekip arkadaşlarınızla aynı anda çalışma ve daha bir sürü imkanı kullanıcılarına sunuyor. Bu sektörde sıklıkla kullanılan Figma ve Sketch programlarıyla benzer bir arayüze sahip olan, aynı zamanda diğer Adobe programları ile -photoshop, illustrator, indesign- uyumlu bir şekilde de çalışan bu programı gelin Gürkan Özkan’ın anlatımından dinleyelim.

Adobe XD Temelleri ve Kullanımı

Adobe XD’nin hangi alanlarda kullanıldığından ve diğer araçlara göre sağladığı avantajlardan sizlere bahsettik. Ancak bir tasarım aracının sağladığı avantajlar bir yana, kullanım biçimi ve kolaylıklarının da çok önemli olduğunu biliyoruz. Burada, Adobe XD’nin kullanımını ve temellerini detaylı bir şekilde anlatan Gürkan Özkan ile sizi başbaşa bırakıyoruz. Eğer bu programı öğrenmek istiyorsanız programı açıp bu video ile beraber temelleri öğrenmeye başlayabilirsiniz.


Bu videoda bahsedilen temellerin başlıklarını, başlangıç dakikalarını ve kısa açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz.


Artboards (0:10)

Artboards; üzerinde çalışabileceğimiz çalışma yüzeylerine verilen addır. Bu yüzeyleri, çalışma yapacağınız ekran boyutuna göre hazır şablonları kullanarak istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Image and fill masking (2:50)

Uygulamanın içine dışarıdan sürükleyerek görsel, video ve dosyalarınızı yükleyebilirsiniz. Görsellerinizi bir artboard (çalışma yüzeyi) içine alarak maskeleyebilir ya da direk bu çalışma yüzeylerine sürükleyerek bırakabilirsiniz. Çalışma yüzeyine sürükleyerek bıraktığınız görseller otomatik olarak maskelenecektir.


• Components (4:10)

Components (Bileşenler), bir tasarımda tekrar tekrar kullanmak istediğiniz objeleri düzenlemeye yarayan bir özelliktir. Bu özelliği kullanarak tasarımınızdaki objelerde ortak bir dil yaratabilirsiniz.


• Components States (5:30)

Tasarımda kullanılan bileşenler bir ya da birden fazla duruma dönüşmesi bu özellik sayesinde sağlanabilir. Bir butona basılmış ve basılmamış tasarımın nasıl görüneceğini belirleyebiliriz.


• Assets/Libraries (7:55)

Bir tasarımda tutarlı olmak için birçok kez kullanacağınız renkleri, tasarımları, component’leri ve daha fazlasını o tasarıma özgü bir kütüphane yaratarak sürekli kullanabilirsiniz.


• Repeat Grids (9:45)

Yarattığınız bir objeyi yatayda ve dikeyde dilediğiniz kadar çoğaltma imkanı sunan bu özellik, aynı zamanda tek bir obje üzerinde yaptığınızda değişimleri çoğalttınız diğer objelere de uyguluyor. Adobe XD’nin en önemli özelliklerinden biridir.


• Basic Prototyping (16:50)

Yapılan bir arayüz tasarımın prototipini, yaratılan artboard’ları, butonları ve diğer objeleri birbirine bağlayarak tasarımınızı gerçekçi kılacak bir prototip oluşturabilirsiniz.


• Auto-Animate (20:50)

Prototip özelliği ile beraber kullanılan bu özellik, yapacağınız prototipteki geçişleri akıllı animasyonlar kullanarak uygulamanızı sağlar.


• Plugins (24:25)

Adobe XD içinde bulunan plugin’ler (yardımcı araçlar) ile tasarımınıza katkı sağlayabilirsiniz. Adobe XD’de kullanabileceğiniz başlıca plugin’ler; User Profile, Whiteboard, Icons 4 Design, unDraw


• Sharing (28:00)

Yarattığınız tasarım dosyasını, tasarım kütüphanenizi veya yarattığınız prototipleri başkaları ile paylaşarak gösterebilir ya da onları tasarımınıza dahil edebilirsiniz.


Genel olarak UX/UI tasarımcılarının sıklıkla kullandığı temelleri içinde barındıran Adobe XD programı, sunduğu bazı kısayollar sayesinde tasarımcılar için kolay ve hızlı bir şekilde tasarım yapabilme imkanı sunuyor.

Uygulamalı Videolarımız

Adobe XD’yi genel bir şekilde Gürkan’ın anlatımıyla sizlere tanıtmaya çalıştık. Ama bana yetmedi birazcık daha öğrenmek, hatta alıştırmalar yapmak istiyorum diyorsanız aşağıdaki videolarımızda Gürkan’ın anlatımını takip ederek Adobe XD pratiği yapabilirsiniz.


Gürkan Özkan’ın Adobe XD’yi bizlere anlattığı ve tasarımcıların işini kolaylaştıran daha birçok tasarım aracının anlatıldığı Tool of the Week serimize bakmayı ihmal etmeyin. Space Club adlı tasarım meraklılarının buluştuğu komünitemizde yer alan bu serimizde anlattığımız diğer araçlar; Miro, Figma, Zapier, Notion, Webflow, Airtable, Keynote, Typeform, Lookback, ClickUp, Hotjar


Ayrıca Adobe XD programına merakınız varsa, Adobe XD ve Adobe Illustrator programını detaylı bir şekilde anlatıp, arayüz denemeleri yaptığımız Online Adobe Illustrator ve XD ile Temel Kullanıcı Arayüz Tasarımı Eğitimi’ne bir göz atabilirsiniz.

Adobe XD programını ücretsiz bir şekilde buradan indirebilirsiniz.

Oluşturulma Tarihi
14/3/22
Güncellenme Tarihi
19/9/22
No items found.

Space Konularımız

No items found.
No items found.
No items found.
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.