2021 UX/UI Trendleri ve Pandeminin Kullanıcı Deneyimine Etkileri

2021 UI/UX Trendler ve Pandeminin Kullanıcı Deneyimine Etkileri

2021 yılı çözmemiz gereken kullanıcı problemlerini daha çok merkeze aldığımız bir yıl olacak.

Pandemi kullanıcı ihtiyaçlarını oldukça fazla değiştirdi. Ürün sahipleri önceliklendirmediği kullanıcı deneyimi hatalarını, kullanıcı ihtiyaçlarının acı noktalarını pandemi dönemi daha çok yaşadı ve yeni gelişen kullanıcı ihtiyaçları ile karşı karşıya kaldı.

Eğer pandemi sonrasındaki araştırmalar bu varsayımı doğrularsa e ticaret, lojistik, online rezervasyon ve çevrimiçi finansal gibi hizmetlerin kullanıcı ihtiyaçlarını 2021 yılında yeniden sorgulaması gerekecek.

Pandemi sebebiyle potansiyeli artan sektörlerdeki şirketlerin büyüklüğü ne olursa olsun, büyümek, mevcut kullanıcıların değişen ihtiyaçlarını karşılamak, çalışma kültürünü dönüştürmek, önemli alanları otomatikleştirmek, daha kullanışlı, daha akıllı ve daha hızlı kullanıcı deneyimi (UX) sunmaları gerekecek.

2021 Yılında Deneyim Tasarımcıları ve Dijital Ürün Ekipleri

Çevrimiçi hizmetler, konferans görüşmelerinden, bankacılığa ve randevu rezervasyonuna kadar birçok alanda her zamankinden daha fazla popüler. Bu nedenle 2021 yılında kullanıcı deneyimi ve ürün tasarımcılarının; mevcut ve yeni kullanıcılar için deneyimi iyileştirmek, yeni gelişen kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak için önlerinde büyük bir potansiyel var.

2021 yılında ürün ekipleri bu potansiyeli karşılamak için Design Sprint Metodunu daha çok uygulayacak.


Design Sprint metodolojisi ürün stratejisinin veya herhangi yeni bir iş fikrinin tasarım sürecini hızlandırmaya ve basitleştirmeye olanak verdiği, ürün tasarımına yönelik hızlı tempolu bir yaklaşım sunduğu, zaman, bütçe veya ekip gibi mevcut kaynaklardan en iyi şekilde yararlanma fırsatı verdiği için, ürün tasarım ekipleri Design Sprint metodolojisini daha çok uygulayacak.

2021 Yılında Uzaktan Çalışan Takımlar

Dijital evrende, fiziksel olmayan bir temas söz konusu olduğunda, biz tasarımcılar olarak güçlü bir deneyime sahibiz. Çoğumuz için uzaktan çevrimiçi araçları kullanmak alışık olduğumuz bir deneyim. Uzaktan çalışmak, online toplantılar, uzaktan atölye çalışmaları, cloud ve collobrative tasarım araçları gibi…

Pandemi dijital ürünlerin ekiplerini güçlendirdi. İşletmeler, dijitalin ne kadar uzağa ulaşabileceğini ve özellikle yüz yüze iletişim dünyasının artık mümkün olmadığı durumlarda, bir işletmeyi yürütmenin ne kadar etkili olabileceğini giderek daha da fazla görecek.


2021 Yılında Yeni Kullanıcılar

Pandemi ile birlikte fiziksel hizmetlerden, dijital bir çözüme geçen yeni bir kullanıcı dalgası görüyoruz.

Pandemi döneminde ebeveynler mobil ya da masaüstü platformlardan çocuklarının eğitimleri  için çevrimiçi konferans uygulamalarını kullanması gerekti.

Öğretmenlerin uzaktan ders anlatabilmek ve takım olarak etkileşimli etkinlik ya da çevrimiçi sınav yapabilmek için (miro, canva, mural, worklivesheet, classroom ) gibi dijital eğitim araçlarını kullanması gerekti.

Dışarı çıkamayan +65 yaş üstü kullanıcılar bilgisayar ekranından market ihtiyaçları için e-ticaret sitelerinde kullanıcı hesabı tanımlamaları ya da uygulama üzerinden kredi kartı bilgileri, adres bilgileri gibi onlar için çok kişisel olan önemli bilgileri paylaşmaları gerekti. 

Yüz yüze iletişim dünyasından, dijital dünyaya geçen birçok kullanıcı 2020 yılında zorlu anlar yaşadı.


Daha Fazla Davranışsal Araştırma ve Ölçümleme

Yüz yüze iletişim dünyasından, dijital dünyaya geçen birçok kullanıcı alışık olduğu davranışsal dürtülerle hareket edeceği için, 2021 yılı kullanıcıyı nasıl destekleyeceğimizi kendimize daha çok sormamız gereken bir yıl olacak.

Optimizasyon yazılımlarını, kullanıcıların içgüdüsel davranışlarını izleyerek anlamak için ısı haritası ve kullanıcıların davranışsal ekran kayıtlarını yani ölçümlemeyi daha da fazla merkeze alacağız.


En Fazla Söyleyeceğimiz Cümle: “Biz kullanıcı değiliz!”

Ürün sahiplerinden, ürün tasarımcısına kadar hepimizin asla unutmaması gereken önemli bir detay da, tasarladığımız ürünün kullanıcısı, dijital dünyada hızlı karar veren ve etkin rol oynayabilen bizler değiliz.

2021 yılı ”Biz kullanıcı değiliz!” cümlesini daha çok söyleyeceğimiz bir yıl olacak. 


Daha Çok Uzaktan Kullanıcı Testi

Değişen ihtiyaçlar ve kullanıcı problemleri için aldığımız tasarım kararlarını doğrulamak adına bu yıl kullanıcı testlerini lokasyon bağımsız ve uzaktan yapmayı destekleyen test araçları sayesinde bir çoğumuz daha çok kullanıcı testi yapacağız. 


Kişiselleştirilmiş Arayüz Tasarımı ve Kullanıcı Deneyimi

Azalan dikkat süreleri ve yeni gelişen kullanıcı ihtiyaçları yılında dribbble’ın animasyonlu arayüzlerinden daha da uzaklaşmalıyız. 2021 basitliğin, kişiselleştirilmiş tasarımın ve deneyimin yılı olacak.

Kişiselleştirilmiş arayüz tasarımının kullanıcı deneyimine etkisi büyük, kişiselleştirilmiş bir arayüz ile kullanıcıya daha hızlı karar aldırabilir ve daha hızlı aksiyon almasını sağlayabilirsiniz.

Örneğin, Netflix kullanıcıların hızlı aksiyon aldığı görsellerin datalarını tutuyor ve her kullanıcı için yüzlerce thumbnail resmi hazırlıyor. Kişiselleştirilmiş deneyim ile kullanıcıyı aksiyona hızlı yönlendiriyor.


Web Sitelerinde Onboarding

Mobil uygulamalarda yaygın olarak kullanılan onboarding ekranlarını, web sitesi uygulamalarında da aynı şekilde ele almamız gerekecek.

Web sitesi akışlarında da nasıl ilerlemesi gerektiğini kestiremeyen kullanıcılar için yolculuğunun hemen başında, herhangi bir hayal kırıklığını giderecek hızlı ve bilgilendirici ekranlar olmalı. 


Sesli Arama

2021'de odak; görselden sese kayacak. İnsanlar konuşan teknolojiye alıştıkça, ses temelli arama önemli hale gelecek.

Kullanıcı deneyimi ve tasarımı noktasında bu her zaman aklımızda olan bir detay, fakat bu yıl, bu detayı daha çok konuşacağız.


Karanlık Mod

Karanlık mod hayatımıza 2020 yılında girdi ve beklenmedik şekilde  bir çok kullanıcı bu modu tercih etti. Hazırlıksız yakalanan dijital ürünler, karanlık mod seçeneğini kullanan kullanıcıların yaşadığı arayüz hatalarını hemen çözdü fakat bu yıl bu moda yatırım yapması gerektiğini fark eden ürünler deneyim konusunda bir adım önde olacak.

• Karanlık ortamlarda bile en iyi şekilde okunaklı içerik sağlar.

• Kullanıcıların dikkatini önemli olan şeylere çekmenin bir yolu da bazı unsurları bu arka planda öne çıkarabilirsiniz.

• Ekran yorgunluğunu azaltır.

• Kullanıcınızın cihaz pilinden tasarruf sağlar (bu da kullanıcılar için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar).


Skeuomorfik Estetik 

2021'de kullanıcıların daha da meşgul oldukları bu dijital dünyada bir çeşit somutluk arayacaklarını düşünüyorum.

Kullanıcıların deneyimini kolaylaştıracağı ön gürüsü ile arayüz tasarımcılarının  skeuomorfik estetiğe doğru acılı bir yola gireceklerini, en azından deneyimleyip, ölçümlemek isteyeceklerini ön görüyorum.

Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak daha çok desteklenmeye ve işbirliğine ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum.

İşbirliği içinde takım olmayı bırakmadığımız bir yıl olması dileği ile...

Oluşturulma Tarihi
11/1/21
Güncellenme Tarihi
7/10/21
Online Eğitim
Online UX Eğitimi

Teorik bilgilerin yanı sıra uygulamaların da yer aldığı çok yönlü bir UX eğitimi sizi bekliyor. Anlayın, Tasarlayın ve Değerlendirin!

17 NİSAN - 29 MAYIS 2024

Öne Çıkanlar

Öğrenci
Profesyonel
9990 TL
ONLINE EGİTİM
Online Eğitim
Online UX Eğitimi
17 NİSAN - 29 MAYIS 2024
24
KATILIMCI
Detaylı İncele

Space Konularımız

Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.