Gerilla Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Gerilla testi, koridor testi adıyla da bildiğimiz en hızlı şekilde gerçekleştirilebilen kullanılabilirlik testi yöntemlerinden bir tanesidir. Gerilla adını da bu hızlı ama düzensiz sisteminden dolayı almaktadır. Tasarım öğrencilerinin yapmayı sevdiği ama UX araştırmacılarının ön yargılı olduğu bu kullanılabilirlik testine gelin birlikte bir göz atalım.

Bu İçerikte Yer Alan Ana Başlıklar:

Gerilla Testi Nedir?
Gerilla Testinin Özellikleri
Gerilla Testi Nerelerde Kullanılır?
Gerilla Testi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gerilla Testi Örneği

Userspots Akademi'de online olarak devam eden; UX Araştırma ve Design Thinking eğitimlerimize katılarak kullanıcı deneyimi araştırma yöntemlerini uygulamalı bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Peki Nedir Bu Gerilla Testi?

Gerilla testi bir ürün prototip modelinin, kısa bir süre içerisinde sokaktan seçilen rastgele insanlara denetildiği ve onların yorumlarının alındığı bir kullanılabilirlik testidir. Diğer isminin “koridor testi“ olmasının nedeni de budur. Bir koridorda bekleyip, koridordan geçen kişilerle o anda prototip test edilebilir. Bu sebeple en hızlı araştırma süreçlerinden biridir diyebiliriz.

gerilla-testi

Daha çok, az bütçeli ve zamanın kısıtlı olduğu işlerde tercih edilen gerilla testi; fikirleri test etmek, geri bildirimler almak ve potansiyel kullanıcı deneyimi sorunlarını ortaya çıkarmak için kullanılır.

Her ne kadar koridor örneğini vermiş olsak da sadece koridorda yapılan bir test değil tabii ki. Toplu ve sosyal ortamlar gerilla testinin uygulanması için verimli yerler olacaktır. Parklar, kafeler, sokak veya alışveriş merkezlerinde, hemen hemen insan olan her yerde bu testi uygulayabilirsiniz. Her kullanıcınızla yaklaşık 10’ar dakika sürecek şekilde görüşmeler yapmanız ve bu görüşmeyi 8 ila 10 görüşmeciyle tamamlamanız temel bir gerilla testi için yeterli olacaktır.

Gerilla Testinin Özellikleri

gerilla-testi-özellikleri


• Masrafsız ve hızlıdır.

• Rastgele katılımcılarla yapılır.

• Yüz yüze yapılan görüşmelerdir.

• Oturumlar kısadır (10-15 dk)

• Hemen hemen her yerde yapabileceğiniz bir test türüdür.

• Katılımcılar hedef kitlenizden olmak zorunda değildir.

• Sonuçları istatiksel açıdan çok kuvvetli değildir.

• Birebir gözlem yapmanızı sağlayabilir.

• Uzun raporlamalar gerektirmez.

• Net analizler için uygun değillerdir.

Gerilla Testi Nerelerde Kullanılır?

Gerilla testinin istatiksel açıdan çok kuvvetli olmadığında ve net analizlerin çıkarılmadığından bahsetmiştik. Bu sebeple her araştırmada bu test şeklini kullanmamız doğru olmayacaktır. Öncelikle araştırmanızda resmi olan kullanılabilirlik testlerinin yerine gerilla testini kullanmamalısınız.

koridor-testi


Gerilla testi, daha çok tasarıma giriş aşamasında, kullanıcıyı tanımak ve yaratıcılığınızı artırmak için kullanabileceğiniz bir test olmalıdır. Daha kapsamlı sonuçlar almak ve nitel bilgilere ulaşmak istediğinizde maalesef size yeterli olmayacaktır. Analiz etmekte zorlanacağınız gibi, önemli kararlar verilmesi gereken araştırmalarınızda -araştırma kısmını kısa tutmak için-  gerilla testi testini tercih etmeyin. Araştırmalarını gerilla testi üzerine kullanmanız, son ürününüzde kötü etkiler yaratabilir.

Gerilla Testi Yaparken Nelere Dikkat Edelim?

gerilla-testi-nedir

- Amacımızı unutmayalım. Neden bu testi yaptığımız aklımızın bir köşesinde tüm süreçte bulunsun. Konudan sapmadığımıza emin olalım.


- Kendimizi, katılımcıya kısa sürede en etkili şekilde tanıtalım.  Katılımcının bir işi olup olmadığını bize ayırması gereken zamanda müsait olup olmadığını öğrenelim.


- Her katılmak isteyen katılımcıya evet demeyip, daha çeşitli katılımcılara ulaşmaya çalışalım.


- Test öncesinde katılımcının durumu anladığından emin olalım.. Katılımcı, bunun bir prototip test olduğunu bilmesini, test edilenin kendisi olmadığı, test edilenin ürün olduğunu

anlamasını sağlayalım.


- Test esnasında net olmalıyız. Zaten kısıtlı bir süreçte bu testi yapacağız, kendimizi katılımcıya en hızlı şekilde tanıtıp yapmak istediklerimizi anlatıp soruları net cevaplar alabileceğimiz şekilde sormalı, anlamadığımız yerlerde hızlı feedbackler vermeli ve kesin cevaplar aldığımızdan emin olmalıyız.


- Katılımcıyı akışa sokmak için önceden plan yapalım. Akış için önceden notlar hazırlamak bize yardımcı olacaktır.


- Süremiz çok kısıtlı bu yüzden zaman planlamamız çok önemli!


- Geri bildirimlerinizi nasıl not alacağımızı önceden planlayalım. Bunun için kendimize cevaplar için listeler veya farklı not kağıtları ayarlayabiliriz. Çeşitli kayıt ekipmanları kullanmak da sorun oluşturmayacaktır.


- Test öncesinde bir senaryo oluşturalım. Bu senaryoyu hazırlamamız kullanıcıya daha rahat ulaşmamızı ve sorularla test esnasında boğuşmamızı engelleyecektir.


-Katılımcıya söz verdiğiniz zamana sadık kalalım. Başta belirttiğimiz süreyi geçmeyelim. Unutmayalım ki bu, katılımcı için önceden planlanmış bir görüşme değildi!


- İyi bir dinleyici olalım. Kullanıcıya yön vermeye çalışmadan cevaplarını etkilemeden görüşmenin akışını yönetelim.


- Görüşmemiz gereken kişi sayısında stabil olalım. 8-10 kişiyi aşmayalım.(Resmi kullanıcı testlerinde 5 kişi zaten bizim için doğru sonuçlar veriyor, ancak gerilla testinde kullanıcıya ulaşamayacağımız görüşmelerde yapma ihtimalimiz var. Bunun için bir kaç fazla katılımcı ile görüşmek işimize yarayacaktır.) Karmaşaya gerek yok :)

Gerilla testiyle birlikte;

Bulguları nasıl elde ettiğimizi, tasarım düzenlemelerimizi nasıl uyguladığımızı, bulgularla tasarımda nasıl ilerlediğimizi ve sonucunda kullanıcının tasarımı veya hizmeti nasıl bulduğunu birinci elden göreceğiz.

Bir Gerilla Testi Örneği


Bu videoda Google program geliştiricisi Boris Massis ile bir gerilla testi deneyimine ortak olacağız. Boris bu videoda Google ofisine yakın popüler bir kafeye giderek en az beş kullanıcı bulmaya çalışıyor. Öncelikle dikkat çekmek için kendine bir pankart hazırlıyor ve bunu insanların göreceği bir sekilde yerleştiriyor.Rastgele bir kaç kişi seçiyor ve kabul edenlere hızlıca yapmış olduğu uygulama hakkında bilgi veriyor. Ardından test hakkında katılımcıyı bilgilendiriyor ve sihirli cümleleri söylüyor “Bu sizi test etmek için değil, uygulamayı test etmek için yaptığımız bir araştırma. Lütfen çekinmeden dilediğiniz şekilde uygulamayı kullanın! Ve lütfen dürüst olun”

Devamında da işimize yarayacak bir sürü püf noktası veriyor. Tüm sürece Boris ile dahil olursanız bir gerilla testi örneğini kaçırmış olmazsınız.

Gerilla Testi ve bunun gibi diğer araştırma yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Online UX Araştırma Eğitimimize bir göz atabilirsiniz.

Oluşturulma Tarihi
28/1/22
Güncellenme Tarihi
1/2/22
Online Eğitim
UX Araştırma Eğitimi

UX tasarım stratejinizi belirlerken size yol gösterecek araştırmalar yapmak için gereken kritik adımları öğrenin.

21 Mayıs - 17 Temmuz 2024

Space Konularımız

No items found.
No items found.
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.