Problemleri çözmeye teşvik etmek için oyunlaştırmayı nasıl kullanıyoruz?

Yazar
Elif Yardımcı

Oyunlaştırma

oyunlaştırma

Oyun sektörünün ne kadar önemli olduğunu anlamak için her yıl piyasaya çıkan yeni oyun sistemlerinin veya iPhone’lar ve Android cihazlar için akıllı telefon uygulama mağazalarındaki mevcut oyun sayısının çokluğuna bakmamız yeterli olacaktır. Bu yazımızda size oyunlaştırma ve oyun arasındaki farktan, oyunlaştırmanın neden bu kadar popüler olduğundan, oyunlaştırmanın faydalarından ve de Efes projemizde kullandığımız oyunlaştırma tekniklerinden bahsedeceğiz.

Oyunlaştırmadan bahsetmeden önce oyunun tanımıyla başlayalım. Merriam-Webster sözlüğüne göre oyun: “saptırma veya eğlence amaçlı bir faaliyettir”. Oyunlar, insanları uzun süre meşgul etmek ve yaratıcı potansiyellerini geliştirmek için inanılmaz bir yeteneğe sahiptir. Oyunlaştırma ise tasarımcıların oyunla ilgili tüm eğlenceli ve bağımlılık yapan ögeleri bir ürün veya hizmetle etkileşime sokarak kullanıcı etkileşimi geliştirebilecekleri bir tekniktir.

Oyunlaştırma ve oyun arasındaki fark nedir?

Birçok insan oyunlaştırmanın bir oyun dalı olduğunu düşünmektedir. Bu terimi duyduktan sonra, bazı insanlar “Oyun oynamıyorum” diye tepki vermektedir. Bu görüş, oyunlaştırmanın doğru anlaşılmadığını göstermektedir. Oyunlaştırma oyunları içermez. Bir oyundaki (Oyun Mekaniği veya Oyun Tasarımı Teknikleri olarak adlandırdığımız) eğlence unsurlarını gerçek dünyadaki uygulamalara basitçe emer. LinkedIn’deki ilerleme çubuğu veya Tumblr’ı en iyi içerikle ilgili bir Liderlik Listesi’nde listelemeyi bu duruma örnek olarak gösterebiliriz.

Oyunlaştırma, markanıza, işinize ya da organizasyonunuza oyun temelli düşünmeyi uygular. Oyunlaştırma, oyunların en iyi parçalarını (bizi motive eden oyun benzeri mekanizmalar) alır ve bunları belirli davranışları gerçekleştirmemizi teşvik etmek için oyun dışı kuruluşlara uygular. Oyun ise becerimizi belirleyecek kurallara sahiptir.

oyunlaştırma

Peki oyunlaştırma neden bu kadar popüler oldu?

Günümüzde, bilinçli iş sahipleri ve pazarlamacılar, oyunlaştırma ögelerini kendi amaçları doğrultusunda kullanmaya başladılar. Oyunlaştırma ögelerini neredeyse her alanda görebiliriz: eğitim, iş, yaşam koçluğu, uygulamalar ve daha fazlası.

Hepimiz başarıya ulaşmak, yaratıcı potansiyelimizi artırmak, çabalarımız için övgü almak ve ödüller kazanmak istiyoruz. Oyunun hedeflerine ulaşabildiğimiz, yol boyunca belirteçleri toplayabildiğimiz, büyük ödüller için bu jetonları paraya çevirebilmemiz ve diğer oyuncularımıza avantaj sağlayabilmemiz ile bu durumu kolayca ilişkilendirebiliriz. Bu noktada oyunlaştırma, kullanıcılar tarafından ilgi görmektedir. Kullanıcılara teşvikler sunmak ve onları yolculukları boyunca ödülleri toplamaya teşvik etmek hizmetinize olan ilgilerini anında artırabilir.

oyunlaştırma

Oyunlaştırmanın faydaları nelerdir?

• Oyunlaştırma bizi harekete geçirir ve doğal insan arzularımızın birçoğunu kullanmamıza izin verir: sosyalleşme, öğrenme, ustalık, başarı ve statü.

• Başlangıçta zor ve sıkıcı görünen bazı davranışlar oyunlaştırma ile eğlenceli hale getirilebilir.

• Oyunlaştırma, kullanıcı deneyimini çevredeki kullanıcılara, hem uyarıcı hem de eğlendirici bir oyun sistemi ile dönüştürme gücüne sahiptir. Oyun tasarımı ile beraber iyileştirilmiş süreçler eklendiğinde kullanıcı deneyimi daha verimli bir yapıya dönüşür.

• Ödüller beynimizde dopamin salınımını tetikler. Endorfinler ve dopamin, zevk hislerinden sorumludur ve bu kimyasallar olumlu oyun oynama deneyimleri sırasında ortaya çıkar. Nörobilimci Jaak Panksepp, dopaminin “Çevremizdeki ödüller için yeni yolları keşfetmeye iten beyin devresi” olduğunu söylemiştir. Dolayısıyla, oyunlaştırma, motivasyonlarımızı yerine getirdiğimiz bir mutluluk kaynağıdır. Kullanıcı deneyimine eklenmiş oyun tasarımları kullanıcıda ekstra motivasyon yaratırken kullanıcı deneyiminin daha kolay doğmasını sağlar. Motivasyonu yüksek kullanıcı ürünü bu sayede daha etkin bir şekilde kullanabilir ve ürünün deneyimi hakkında daha iyi sonuçlar alınabilir.

Efes Projesi

iox digital

Efes dolabı projesi ile Türkiye’de bulunan market yasağından dolayı kullanıcılara yönlendirme verilmemesinden kaynaklanan sorunu oyun haline getirme ve aklında Efes almak olan kullanıcıların deneyimlerini artırmak amaçlanmıştır.


Kullanıcı dolapla etkileşime geçtiğinde oyunlaştırma başlıyor. Kullanıcı dolap ekranı üzerinde bulunan 3 soruya cevap veriyor. Cevapların sonucunda dolap içinde bulunan ledler kullanıcıyı biraya götürüyor. Kullanıcının verdiği cevaplar neticesinde kullanıcıya en uygun bira sunuluyor.


Böylelikle sıkıcı ve düşündürücü bir süreç olan seçim süreci kullanıcıya verilen sorularla daha eğlenceli bir hale getiriliyor. Müşteriler bu süreç boyunca her seferinde, zamana ve paraya yatırım yaparak, ürün veya markaya daha güçlü bir şekilde bağlanıyorlar.

Oluşturulma Tarihi
7/6/20
Güncellenme Tarihi
3/6/22
Online Eğitim
Gamification ve Metaverse Eğitimi

Gamification ve Metaverse Eğitimi ile oyunlaştırma temellerini, süreçlerini ve önemini; deneyimleyerek öğreneceksiniz.

1 Haziran - 8 Haziran 2024

Öne Çıkanlar

Öğrenci
Profesyonel
1990 TL
ONLINE EGİTİM
Online Eğitim
Gamification ve Metaverse Eğitimi
1 Haziran - 8 Haziran 2024
25
KATILIMCI
Detaylı İncele

Space Konularımız

Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.