Miro Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Yazar
Emine Alpşar

Bu İçerikte Yer Alan Ana Başlıklar:

Miro Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Neden Miro?

Miro’nun İskeletini Öğrenelim!

Miroverse Nedir?

Miro’nun Baştaçları

Miro Kullanırken Birçok Role Bürünmek Mümkün!

Userspots Miro Space Quiz

Bu içerik ile; hem bireysel hem de ekip olarak tasarım çalışmalarımızı üzerinde gerçekleştirdiğimiz, elimizden hiç düşürmediğimiz Miro adlı tool'un temelde ne olduğunu, yapısını, bize neler sunduğunu, nasıl kullanıldığını ve onunla neler yapabileceğimizi öğreneceksiniz. Miro içerisinde kullanıp faydalanabileceğiniz birçok template'i de bulabileceksiniz.

Userspots Akademi'de online olarak devam eden; Design Thinking Eğitimi'ne katılarak "Miro" tool'u uygulamalı bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Miro Nedir, Ne İçin Kullanılır?


Beyaz bir tahta düşünün. Uçsuz bucaksız bir beyaz tahta. Sadece yazı yazmakla kalmıyor üzerine fotoğraflar koyabiliyor, tablolar yerleştirebiliyor ve aynı anda yüzlerce kişi ile birlikte çalışabiliyorsunuz. Evet Miro’dan bahsediyoruz. Dijital ortamdaki kalem-kağıdınız, post-itiniz, cetveliniz. Takımların ya da bireysel olarak kendinizin dijital alanda ortak paydada buluşabilmesini sağlayan işinizi, fikirlerinizi, projelerinizi paylaşıp yönetebileceğiniz; mesajlaşıp, görüntülü konuşabileceğiniz platform.


Neden Miro?


Ürün geliştirme sürecinde kullandığımız Kanban, Customer Journey Map ve Agile gibi tabloların yaygınlaşmasıyla beyaz tahta kullanımı ekip çalışması için popüler bir araç haline geldi. Fakat ekipler için her zaman bir arada olmak, dataları düzenli bir şekilde dosyalamak ve zaman gibi unsurlar kısıtlayıcı olabiliyordu. Üstüne üstlük global salgın Covid-19’un da hayatımıza girmesiyle insanların birbiriyle fiziksel teması neredeyse sıfıra yaklaştı. Böyle bir ortamda temassız, interaktif, hazır çözümler, kendine özgü iletişim ağı gibi özellikleriyle Miro, varlığını birçok çalışma alanına taşırken hem takım hem de bireysel olarak çalışabileceğiniz bir alan oluşturdu. Bu dönemde insanları dijital ortamda birbirine yakınlaştırdı. Bu sayede projeleri yönetmek, yeni tasarım fikri arayışları, haritalamalar gibi birçok uygulama Miro ile yönetilmeye başlandı.


Miro’nun İskeletini Öğrenelim!

Yukarıdaki görselden yola çıkarak Miro nasıl bir iskeletten oluşur bakalım.

En başında bahsettiğimiz gibi bomboş bir beyaz tahtamız ve onun farklı kenarlarını çevreleyen 5 farklı toolbar var.


1-Giriş Araç Çubuğu: Panonuzu kaydetme, yeni pano açma, dışarı aktarma ya da yeniden adlandırma gibi panoyla alakalı işlemleri gerçekleştirdiğiniz üst çubuktur.

2-Ayarlar: Adı üstünde, uygulama içerisindeki ayarlarınızı yönetebildiğiniz, bildirimlerinizi kontrol edip arama yapabildiğiniz alandır. Ayrıca burada bulabileceğiniz eğitim videolarını da izlemenizi öneririz!

3-Araçlar: Miro’yu aktif olarak kullanırken en samimi olacağımız araç çubuğu diyebiliriz. Panoda görselleştirme yapmak için kullanmamız gereken her araç burada bulunur. Post-it’lerden hazır şablonlara, geometrik şekillerden çizim kalemine kadar her araç. 

4-Alt Araç Çubuğu: Sunum modunu etkinleştirebileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz alandır. Bunun yanı sıra insanlarla iletişim kurmanızı sağlayacak araçlar da buradadır. Konuşma penceresi açarak mesajlaşabilir, görüntülü sohbet başlatabilir yorumlarınızı buradan bırakabilirsiniz.

5-Navigasyon: Proje büyüklüğü ve detayına göre yakınlaştırıp uzaklaştırma işlemini manuel olarak, klavye kısaltmasını göz ardı ederek, yapabildiğimiz alandır. Aynı zamanda buradaki harita ikonu sayesinde tüm panonuzu minik bir harita üzerinde görebilir, hızlı bir şekilde ordan oraya gidebilirsiniz.

Miroverse Nedir?


Miro’nun yavrusu olarak adlandırdığım Miroverse, dünyanın herhangi bir yerinde Miro’da hazırlanmış en iyi template’leri içinde barındırıyor. Miro’nun kendi oluşturduğu yüzlerce hazır template’ini görselleştirmelerinizde kullanabilir, Miroverse’ten aldığınız template’lerle de problem çözme veya oyunlaştırma gibi interaktif deneyimlerden faydalanabilirsiniz. Bu template’leri Miro’ya kayıt olan herkes kullanma hakkına sahip oluyor ve bunların yaratıcılarının da kimler olduğunu öğrenme fırsatı yakalıyor. Eğer ben de bir Miroverse template’i hazırlamak istiyorum mümkün mü diye soruyorsan cevabımız: evet, mümkün! Hem de en somut kanıtlarıyla.

Userspots IoX Digital ekibimizin ürettiği 4 farklı template Miroverse listesinde yerini aldı:

İlki; online worksop’larımız için ekibin hazırladığı ve tanışma amaçlı kullandığımız IceBreaker template’i.


İkincisi; IoX Digital ekibinden eğitmenimiz (aynı zamanda Miro Elçimiz:)) Ömer Berk Yüksel'in hazırladığı Gamification Exercise adlı çalışma.

Üçüncüsü; UI konsept tasarımından önce tasarımcıları ve müşterileri bir araya getirmeyi ve ürün için oluşturulacak görsel dünyanın kararlarını birlikte vermeyi amaçlayan UI Workshop.

Diğeri ise, ne istediğini bilen bir marka yaratma noktasında sizi ihtiyacınız olan yolculuğa çıkaran Brand Strategy.

IoX Digital'in ürettiği ve Miroverse'te yayınlanan tüm template'lerimiz erişiminize açık, kendi Miro board'unuzda kullanabilirsiniz!

Miro’nun Baştaçları


1. Frame’ler (Çerçeveler)

Her şey derli toplu olsun diyenlerdenseniz bu çerçeveler sizin için önemli olacaktır. Çerçeveleri, fikirlerinizi ve projelerinizi yapılandırmak için kullanabilirsiniz. Bir pano üzerindeki sayfalar veya çalışma yüzeyleri gibi davranırlar. Çerçeveler, panonuzu sunum modunda sergilemek için mükemmel bir altlık oluşturur.


2. Post-it’ler (Sticky Notes)

Tasarım araştırma süreçlerinde hep karşımıza çıkan, duvarlara yapıştırılmış renkli notlardan bahsediyoruz. Tüm proje, tasarım fikri, beyin fırtınası aşamalarının her yerinde kullanmanız mümkün.



3. Template’ler

Customer Journey Map’ten, Mind Map’e kadar yüzlerce çeşit hazır şablonu kullanarak çalışmalarınızı zenginleştirebilirsiniz.


Miro Kullanırken Birçok Role Bürünmek Mümkün!


Panonun sahibi, panoya kimlerin erişebileceğini belirleyebilir, panoyu silebilir veya kopyalayabilir, projeler veya ekipler arasında taşıyabilir ve pano yedeğini kaydedebilir. Sahipliği başka bir kullanıcıya devredilebilir.

Editörler, panonun içeriğini düzenleyebilen, kopyalayabilen ve diğer kullanıcılarla paylaşabilen kullanıcılardır.

Konuk editörler, panonun içeriğini düzenleyebilen ancak kopyalayamayan ve diğer kullanıcılarla paylaşamayan kullanıcılardır.

Yorum yapanlar, pano içeriğini görüntüleyebilir ve forumdaki diğer kullanıcılara açık bırakabilir.

İzleyiciler sadece panoyu görebilirler.


Bir panodaki rol doğrudan davet yoluyla veya ekip düzeyinde varsayılan paylaşım ayarlarıyla dolaylı olarak alınabilir. Her panoda bu görevleri üstlenecek birileri olmak zorunda değildir. Projeden projeye değişen görev türleri kurgulanabilir ya da ‘görev falan yok herkes kafasına göre takılsın!‘ da diyebilirsiniz. 


Userspots olarak Miro’ya olan sevgimizi paylaşımlarımızda da hep vurguluyoruz :) Buraya kadar okumuşken bilgilerinizi temelde bırakmayalım istiyoruz. Diğer içeriklerimizi de inceleyerek Miro’yu keşfetmeye devam edebilirsiniz:


“Miro’yu çok sevdim ama nerede, nasıl kullanacağımı bilmiyorum” diyenler için Space Liste içeriğimiz var, hemen şurada: Miro’yu Nerede Kullanıyoruz? 

Ayrıca Ömer Berk Yüksel’in hazırladığı, bir path üzerinden uygulamalı olarak Miro'yu anlattığı videosunu izleyerek Miro’yu kullanmak adına ilk adımı atabilirsiniz.


Videodaki Path Template'i siz de kendi Miro'nuzda kullanabilir, uygulamalı olarak deneyimleyebilirsiniz.

Son olarak da yine Userspots Miro Elçimizin anlatımıyla; IoX Digital ekibimizin ürettiği, Online toplantı ve workshop’larda kullanabileceğiniz Miro Tanışma Kalıpları’nı incelemeyi unutmayın!

Userspots Miro Space Quiz

Master Quiz

Miro'yu uzun zamandır mı kullanıyorsun? O zaman ne kadar deneyimli olduğunu da aşağıdaki mini quiz ile ölçebilirsin.


Oluşturulma Tarihi
26/3/21
Güncellenme Tarihi
23/9/21
Online Eğitim
UX Araçları Video Eğitim Programı

Profesyonel hayatınızı kolaylaştıracak bu araçları; günlük iş hayatında kullanan profesyonellerin anlatımıyla keşfedeceğiniz bir yolculuk sizleri bekliyor.

Space Konularımız

Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.