Liste

Miro'yu Nerede Kullanıyoruz?

İster bireysel çalışalım ister takım olarak, fiziksel dünyada fikir oluşturmak ya da kafamızdaki şeyi anlatmak için nasıl hemen bir kağıt-kalem arıyorsak dijital dünya için de Miro’yu açıyoruz.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Miro'yu Nerede Kullanıyoruz?

Miro aslında sonsuz bir tuval. Üzerinde yazı yazabileceğin, resim, dosya vb hemen hemen her şeyi yerleştirebileceğin bir alan. Miro üzerinden görüşmeler yapabilir, çalışma akışını ekip arkadaşlarına veya başka kişilere aktarabilir ya da araştırma sonuçlarını düzenleyebilirsin. Aslında bu kadarla sınırlı değil. Daha başka neler yapabileceğini keşfetmen adına; bizim Miro’yu hangi durumlarda kullandığımızı ve tavsiye ettiğimiz özelliklerini listeledik.

1- İlham aldığın içerikleri ekibinle paylaşmak için


Sosyal medya ekibimiz yeni tasarlayacakları postʼlar öncesinde farklı  tasarımlardan ilham almak için kullanıyor. Ekibin oluşturduğu kanvas üzerinde herkes keşfettiği görsel ve metinsel örnekleri paylaşıyor ve çevrimiçi işbirliğiyle yeni fikirler ortaya çıkarmak için çalışmalar yapılıyor.


2- Birlikte tasarım yapmak için 

Yeni wireframe özellikleriyle birlikte tasarımı da buradan yapabilirsin. Miro’nun geçtiğimiz aylarda entegre ettiği Wireframe Kütüphanesi özelliği sayesinde ekip arkadaşlarınla birlikte -çaba harcamadan ve hızlıca- örnek tasarımlar oluşturabilirsin. Kütüphanede yer alan 60 farklı UI tasarımı bu noktada oldukça faydalı. Doğrudan pano üzerinde wireframe’ler oluşturabilir ve ekibinin oluşturduklarıyla birleştirebilirsin.


3- Tasarım üzerine video call ile konuşmak için

Miro’da, ortak bir tasarım yaparken ekip arkadaşlarınla birlikte doğrudan konuşabileceğin video call özelliği yer alıyor. 25 kişiye kadar katılımcıyla sesli ve görüntülü olarak toplantılarını gerçekleştirebilirsin. Uzun ve ayrı kanallar üzerinden yazışmalara gerek kalmadan kolaylıkla fikir alışverişi yapabilirsin.


4- Tasarımı müşteriye sunmak için

‍Tasarım çıktılarını müşteriye sunup, sunum sırasında yorumlarla alakalı hemen reaksiyon almak veya çalışmanın geçmişteki versiyonlarına ve araştırma çıktılarına kolayca gidebilirsin. Sketch tool için Miro eklentisini yükleyerek de Sketch’te oluşturduğun tasarımlarını kolay yoldan Miro panosuna aktarabilirsin. Gelen revize sonrası tasarımda yaptığın değişikliği de tek bir tıkla güncelleyebilirsin. Böylece tekrar yüklemene gerek kalmaz.


5- Müşteriye sunum yapmak için

Herhangi bir sunumu da Miro üzerinden yapabilirsin. Sunum Mod’u (Presentation Mode) ile mevcut pano üzerindeki içeriklerini tıpkı bir slayt gösterisi gibi tek tek sunabilirsin. Çerçeveler simgesine tıklayarak sunumunu daha düzenli hale getirerek de dikkatlerin dağılmasını önlemiş olursun.


6- Katılımcı tasarım çalıştayları yapmak için

Kullanıcılar ile birlikte tasarımlar üzerine değerlendirme veya birlikte bir şeyler  tasarlama için bazı çalışmalar yapabilirsin. Öncesinde hazırladığın Miro board’a katılımcıları davet edip konuyla ilgili görüşmelerini yaptıktan sonra herkese bir süre tanıyıp aynı board üzerinde çalışmalarını sağlayabilirsin. Eklemeler, düzenlemeler ve anlatımlarla birlikte katılımcıların hem fikirlerini bir arada toplayarak yeni çözümler, tasarımlar oluşturabiliyorsun hem de etkileşimli bir çalışma gerçekleştirmiş oluyorsun.


7- Ödevleri vermek için

Kadir Has MIX’in stüdyo derslerinde ödev ve projeleri Miro üzerinden veriyoruz. Aynı şekilde Jr UX Designer’da da haftalık olarak yenilediğimiz case’leri Miro board üzerinden katılımcılarla paylaşıyoruz. Başlıklara ayırdığımız kartlarda tanımlar yazıp o case genelinde neler istediğimizi yazıyoruz ve çektiğimiz anlatım videolarını bu alana yüklüyoruz sonrasında insanlar gelip oradan inceliyor. Post-it’leri kullanarak sorularını yazıyorlar ya da chat alanından iletişim kurabiliyoruz.


8- Empati haritası yapmak için

Empati haritası, ekiplerin diğer insanları derinlemesine anlamalarına ve empati geliştirmelerine yardımcı olur. Müşteri deneyimi geliştirmek, daha iyi süreçler yaratmak ve diğer birçok şeyi tasarlamak için Miro’yu kullanabilirsin.
Online Design Thinking Eğitimimize özel hazırladığımız Micropath’te yer alan Empati Haritası adlı aşamadan bu çalışmanın adımlarını ve nasıl yapılacağını öğrenebilirsin.


9- Araştırmaʼnın analizini yapmak için 

Araştırmacıların araştırma sürecinde topladığı niteliksel ve niceliksel veriyi bir  arada tutmak için güzel bir araştırma duvarı oluşturabilirsin. UX çalışmaları yaparken araştırma ekibimizin elde ettiği bulguların hepsini tek bi yerde topluyoruz. Bu sayede daha net bir akış belirliyor ve daha güçlü bağlantılar kurabiliyoruz. Geri dönüp bakmamız gerektiğinde farklı dosyalarda ya da uygulamalarda vakit kaybetmiyoruz.


10-
Ice Breaking seanslarını yapmak için

Online workshop’larımızda Ice Breaking seansları ile buzları kırıyoruz. Hatta bunun için kendimiz bir şablon hazırladık. IoX Digital’de Team Lead Designer olarak görev yapan Ömer Berk Yüksel, Space’teki bir başka yazıda bu konuyu ve alternatif Miro kalıplarını anlatmıştı. Tanışma amaçlı kullandığımız icebreaker şablonumuzu Miro ile paylaştık, sen de artık kolaylıkla bu şablona ulaşabilir, online workshop’larda açılışta oluşan derin sessizliği bozarak tanışma sürecini eğlenceli hale dönüştürebilirsin.


BONUS: Evden çalıştığımız bu dönemi eğlenceli bir sürece dönüştürmek için

Userspots olarak Miro’ya olan sevgimiz artık gözlerden kaçmıyordur diye düşünüyoruz :) Her zaman iş yapacak değiliz ya bazen de hep birlikte eğlenceli zaman geçirmek için Miro’da buluşuyoruz. Mesela geçen hafta yine bu şekilde buluştuğumuz bir molada (görsel bu etkinliğimizden) Digital Marketer’ımız İrem’in hazırladığı sorular sayesinde birbirimizle ilgili yeni bilgiler edinirken güzel bir vakit geçirdik.

Miro'yu Nerede Kullanıyoruz?
Miro'yu Nerede Kullanıyoruz?
Hazırlayan;
UX Consultant - CEO
Mustafa Dalcı
Oluşturulma Tarihi
12/2020
Güncellenme Tarihi
07/2022
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.