Liste

Girişimcilerin Kullanıcı Deneyimi ile İlgilenmeleri için 7 Önemli Neden!

Yazar
Ecem Şafak
Bu içeriğimizde, Girişimciliğin kullanıcı deneyimi ile ilişkisini inceleyerek girişimcilik yolculuğunuzu yeniden ele alıyoruz. Bir sonraki başarılı girişimci siz olabilir misiniz? Girişim fikrinizin karmaşıklıktan uzak kullanıcılara odaklanmış bir deneyim mi sunmak istiyorsunuz? Kullanıcı Deneyimiyle ilgilenmenize dair 7 önemli ipucuyu sizlerle paylaşıyoruz.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Girişimcilik, insanların veya sektörün ihtiyaç duyabileceği noktaları tespit edip, sorunlara çözüm üretip, hayata geçirmektir. Tasarımcı ise insanlarla görüşerek yaşadıkları sorunları tespit eden ve bunlara çözümler arayan kişidir. Peki tasarımcı biri girişimcilik yapabilir mi? ya da Girişimciler tasarım prensiplerini inceleyerek yarattıkları girişimcileri daha iyi hale getirebilirler mi? İşte biz bu yazımızda Girişim yaparken kullanıcı deneyimi tasarımının önemini ve UX sürecinin hangi noktalarından yararlanılarak daha başarılı girişimler elde edebileceğimizi ele alacağız.

Girişimci olarak markanıza ait uygulama veya web sitenizde tasarım sorunlarıyla mücadele ediyorsanız ve bir çözümünüz varsa kullanıcı deneyiminden faydalanmak güzel fırsatlar yaratabilir. Girişimcilik yolculuğunuza başlamak için yeterince tutkuluysanız, tasarım deneyimini girişimciliğe nasıl uyarlayabileceğinizi anlamanın vakti geldi. Kullanıcı deneyimi tasarımına birlikte bir göz atalım.

Kullanıcı Deneyimi (UX) Tasarımı Nedir?

Kullanıcı Deneyimi her yerde karşımıza çıkabilmektedir. Online alışveriş için sitelerde gezerken, yemek sipariş ederken veya pazarda alışveriş yaparken. UX Tasarımı potansiyel müşterilerinizin markanızla etkileşime girerken yaşayacağı tüm deneyiminin araştırılmasını amaçlar. Deneyim araştırılırken kullanıcı yaklaşımı ele alınarak etkileşimleri baştan sona kadar inceler. Bunun gibi etkileşimler, ürünle ilgili fikir ve duyguları harekete geçirmektedir. Buna göre deneyiminizi yorumlayabilir veya deneyimi birden fazla kez tekrarlayabilirsiniz.

UX Alanında Don Norman ve Jacob Nielsen tarafından Kullanıcı Deneyimini konuyu güzel bir şekilde ele alıyor:

“Kullanıcı deneyimi, son kullanıcının şirket, hizmetleri ve ürünleri ile etkileşiminin tüm yönlerini kapsar.”

Girişimcilikte kullanıcı deneyiminin merkeze alınarak yapılan bir girişimin dikkat edeceği geliştirmelere bakacak olursak; Kullanıcıların ihtiyaçlarına karşılık veren bir ürün sunulmasına dikkat eder. İhtiyaçlara yönelik çıktılar kullanıcıların girişiminize uğramasını sağlar. Kullanıcıya değerli hissettirmek girişiminizde hedef kitlenizi önemsemeniz anlamına gelmektedir. Kullanıcılarınızın sürdürülebilir bir değer yaratması girişiminizin ihtiyacı olan bir geri dönüş olabilir. Deneyimleri karşılayan markanız kullanıcı dostu olarak nitelendirilebilir ve sürdürülebilir bir modeli temsil edecektir. Girişiminiz için kullanıcı deneyiminin önemini birlikte inceleyelim.

Peki, Girişimler için UX Neden Önemlidir?

Girişimciler, kullanıcı odaklı alışkanlık, ihtiyaç, hedefler etrafında oluşturarak başarılı sonuçlar elde edebilir. Girişimlerde de kullanıcı deneyimi odaklı analiz yapamamak, sonrasında yapılmaya çalışılan değişiklikler zaman kaybetmekle sonuçlanabilir. Hedef kitleyi göz önünde bulundurarak kullanıcı deneyimini ele almak uygun bir çözümdür.

UX Tasarımının rolü kullanıcıların hedeflere ulaşmasına yardımcı olmaktır. Kullanıcı deneyimi, insan psikolojisini ve mantıksal yönergeleri kapsar. Girişiminizde kullanıcı deneyimine odaklanmanız sunduğunuz hizmete yönelik beklentilerinizi olumlu bir yönde etkileyecektir. Bu nedenden dolayı UX’i girişiminiz için bir yatırım olarak görebilirsiniz. Girişimci olarak kullanıcı deneyimi ile ilgilenmeniz için 7 öneriye göz atalım.

1. Kullanıcı Deneyimi Stratejisi Belirleyin!

UX stratejisi, girişiminizin tasarımına, pazarlama sürecinde ve geliştirilmesine başlamadan önce düşünmeniz gereken bir süreçtir. Pazarda ihtiyacı kanıtlamak için gerçek potansiyel müşterilerle doğrulanması gereken bir çözüm vizyonudur. Kullanıcı Deneyimi, kullanıcının hedeflerine yönelik sayısız ayrıntıyı kapsamasına rağmen UX Stratejisi “Büyük Resim” olarak adlandırılır.

Jaime Levy tarafından ele alınan “UX Stratejisi” temelini oluşturan dört ilkeyi öngörmüştür. Benzersiz bir ürün yaratmayı amaçlıyorsanız bu ilkeleri benimsemeniz gerekmektedir. İlkelerin birbirini nasıl etkilediğini inceleyelim.

İş Stratejisi

İş stratejisi, girişiminizin temellerini açıklar. Strateji, sunduğunuz hizmetin kullanıcıların zihinsel yönergelerini tahmin edilmesine ve ilerleyen adımları belirlemeye yardımcı olur. Burada yarattığınız girişimin, kimleri nasıl etkileyeceğini iyi belirlemek ve buna göre bir iş planı yaratmak oldukça önemlidir. Bir iş stratejisi oluşturmak, denemeler yaparak, öğrenerek ve değerli bir çıktı belirlenene kadar yineleyerek fırsatları keşfetmek ile ilgilidir. Levy modelinde özellikle değer önerisine odaklanır. Müşterilere bir değer vaat edersenizi ürününüzün deneyimi daha iyi sağlanır.

Değer İnovasyonu

İnternette çok sayıda dijital ürün bulunmakta ve her gün kullanılmaktadır. Girişiminizin erişilebilmesi için kullanıcılara layık olması gerekir. Bir iş modelinin şirketin sürdürülebilirliğini sağlamasında yardımcı olması gerekiyor, bunu nasıl yapabiliriz? Burada anahtarımız Değer İnovasyonudur. Girişiminize yönelik sunduğunuz hizmetleri sürekli araştırmalı ve yeniden tasarlamalısınız. Hizmete yönelik sorunlara iyileştirmeler yaparak farklılaşmayı sağlayabilirsiniz. Düşük maliyet peşinde koşarken değer sıçraması yaratan farklılaşma mümkün olabilir.

Doğrulanmış Kullanıcı Araştırması

Belirli bir müşteri segmentinin girişiminizde değer bulduğunu doğrulama süreci kullanıcı deneyimi için önemli bir adımdır. Bir doğrulama olmadan kullanıcılarınızın ürününüz için bir kullanım bulacağını varsayıyor olabilirsiniz. Ancak bir örnekle bunu açıklayacak olursak Şubat 2006’da Jack Dorsey, Noah Glass, Evan Williams ve Biz Stone insanların durumlarını mesaj olarak paylaşabileceği bir projeyi Twitter için düşünürken günümüzde politika, siyaset, trend olaylar ve daha birçok alanda insanların düşüncelerini paylaştığı bir platforma dönüştü.

“Önerilen ürüne, varsayımsal müşterileriniz tarafından test edilmesi gereken bir “deney” olarak yaklaşıldığında olur.” - Levy

Buradaki amaç varsayımlar ile tasarımları doğrulamaktır. Değer önermesinin doğru yolda olup olmadığını gözlemleme fırsatı sunulur.  Doğrulama yapmanın birçok yolu vardır; etnografik alan çalışmaları, bağlamsal araştırmalar, odak grupları, günlük veya dergiler, kart sıralama, göz izleme, persona ve dahası.

Ürün Arayüzü

“Ürün arayüzü, kullanıcılarınızın hedeflerine çok daha az dirençle kolayca ulaşmalarına izin verildiğinde başarılı olur.” - Levy

Ürün arayüzü için çalışırken fikir başlangıcında kullanıcılar ve girişimciler işbirliği içinde çalışabilirler. Girişiminiz için kritik olan temel özellikleri belirlemeye odaklanın: Bu, kullanıcıların tüm yolculukları, ana görev ve hedeflerini tanımlama ve keşfetmeyi içerecektir. Kullanılabilecek UX fırsatlarını belirlemek için mevcut pazar hakkında her şeyi öğrenmeye çalışın. Girişiminizin faydasını keşfetmek ve doğrulamak için potansiyel ve mevcut uzman kullanıcılarla doğrudan iletişim kurun. Buraya odaklanmak kilit noktaların ve çözülmesi gereken sorunların daha iyi anlaşılmasına yol açacaktır.

Ayrıca beklenen sonuçları elde edebilmek için odaklanmak ve zamanınızı programlamanız gerekmektedir. Yeterince zaman ayırmadan başarı elde edilemez. Kullanıcı deneyimi tasarım projesine benzer ve sonuçlara giden yolda yeterli zamanı verdiğinizden emin olun. Stratejiden sonra odaklanmanız gereken ağır noktalara yoğunlaşın.

2. Projenin Ağır Noktalarını Bulun!

Makale araştırmalarına göre kullanıcı deneyimi 2022'de işletmeler için öncelik haline geldiğini açıkladı. Girişimciyseniz ve bir ürün hakkında fikriniz varsa sorunlu noktaları bulmanız gerekir. Hangi pazara hizmet edeceğine dair, kullanıcıların sizden neler alabileceği konusunda projeyi iyi tanımlamanız gerekebilir.

Girişim fikrinizin hangi ihtiyaçlara cevap vereceğini netleştirmek, konuyu iyi tanımlamak, sektör araştırması ve kullanıcı araştırması yapılması gerekecektir. Kullanıcı deneyimi tasarımı sorunlara yaklaşırken yüksek empatiyi ele alır. İyi bir girişim kurmak için ürününüzün, servis ya da hizmetinizin kullanıcıların hangi acı noktalarını karşılayacağını, bu acı noktayı karşıladıktan sonra kullanıcıların nasıl tepki vereceğini ölçümlemek gerekmektedir.

Ürününüzü iyi pazarlayarak da  kullanıcı deneyimiyle stratejinizi geliştirerek fırsatları yakalayabilirsiniz. Kullanıcı deneyimi ile girişimciliği birleştirerek sadece sorunlu noktaları bulmayı değil, nasıl çözümler sunacağınızı da bilirsiniz. Kullanıcılarınızın çözümünüzden nasıl yararlanabileceği konusunda sağlam bir anlayışa sahip olursunuz.  İyi kullanıcı deneyimi yaşatacağınıza inandığınız, bir soruna çözüm olan fikirleriniz varsa o zaman diğer aşamaya geçiş sağlayabiliriz

3. MVP Konseptinden Başlayın!

Minimum Viable Product olarak bilinen MVP, yapacağınız ürüne dair hedef kitle odaklı pazarda ihtiyacın olup olmadığını anlamak için minimum efor ile ürünün hayata geçirdiği halidir. Ürün geliştirme sürecinde, gelecekte alacağınız kararlarda etkili bir çıktı sunar. Ürünün erken erişim hedef kitlesini bulmayı sağlayıp, hipotezleri ve olası senaryoları test etmenize olanak sağlar. MVP hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz, MVP nedir, nasıl yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Small Business Trends’e göre istatistikler, ABD’li girişimcilerin %69'unun 2016'da işlerini evde başlattığını gösterdi. Kurumsal dünyayla karşılaştırıldığında, girişimler deneylere ve zorluklara açıktır. Startup’larla çalıştığınızda, ürünlerine her zaman MVP’den başlarlar. Piyasada yeni bir fikir denemek ve piyasaya sürüldükten sonra hayatta kalıp kalmayacağını görmek için en iyi stratejilerden biridir. Ürünün işlevselliğinden ziyade prototipsel olarak gerçek hayatta testlerini gerçekleştirmek yeni işlevler üzerine çalışmayı tetikler Küçük çözümler sunarak tek bir mega pazarda en iyi olmayı hedeflemeyin. Bunun yerine, önce küçük bir grup insana odaklanın.

MVP öngörüleri için Canvas metodu uygulanabilmektedir. Önerdiğimiz iki Canvas örneklerini inceleyecek olursak:

Martin Fowler MVP Canvas : Ürün vizyonunu ele alarak persone ve platformları inceler. Hedef kitlesine yönelik hangi yolculuğun ele alındığı önemsenir ve fonksiyon listesi hazırlanır. MVP’nin neyi başaracağını, çıktıları neler olacağı belirlenir. Başarı ve başarısızlığın ölçümü yapılır analizler gerçekleşir. ‍

Gamethinking MVP Canvas: Öncelikle erken erişim sağlayan 25-50 tutkulu müşteri kim olur? Bu kitlenin ihtiyaçları tanımlanır. Girişiminize yönelik kullanıcı ihtiyaçları yazılır. Değer önermesi ve müşteri ihtiyacı karşılaştırılır. Çözüm önerisi sunulur ve güçlü yönler belirlenir. Başarıyı ölçmek için verileri nereden takip edileceği belirlenir. Varsayımlar test edilir ve başarısızlık senaryoları düşünülür.

Canvas çıktılarını ele alıp analizle geliştirmeler yapmanız girişiminiz için farklı stratejilerin kapısını aralayacaktır. Küçük bir grup insan için küçük ama çok değerli bir ürün yaratın ve zaman içinde fikrinizi geliştirin. Hiç kimse hemen başarı elde edemez, çünkü girişimcilik devam eden dersler içeren uzun vadeli bir iştir. Bundan sonraki UX önerimizde Ürün yol haritanızı belirlemeyi de unutmayalım.

4. Ürün Yol Haritası Stratejisini Kullanın!

Tasarım projeniz üzerinde çalışırken somut bir özelliği ne zaman geliştireceğinizi nasıl bileceksiniz? Sizi bekleyen devasa bir görev listeniz var ancak bir yol haritasına ihtiyacınız olacaktır. Ürün Yol Haritası yardımıyla, ürünün her özelliğin ne zaman tasarlanacağını, test edileceğini ve geliştirileceğini planlarsınız. Bu sayede bugün, gelecek hafta ve aylarca hangi görev üzerinde çalışmanız gerektiğini tam olarak bilebilirsiniz.

Girişimcilik serüveninizde edinilen sorumluluklardan bir tanesi de kaynakları verimli kullanarak en iyi hizmeti sağlamaya çalışmaktır. Bu sorumluluk için en iyi araç Ürün Yol Haritasıdır. Ürün üretiminde ortaya konulan temel çıktıları kapsayan, kullanıcı deneyimi çalışmaları verilerinin geliştirme aşamasına geçebilmesi adına bir yol haritasına ihtiyaç duyulur. Ürün yol haritası girişiminizin çalışmalarını ve gelecek vizyonunuzu temsil eden bir planı ortaya koyar. Yol haritası bir çıktı olup girişiminiz içinde yer alan tüm paydaşlar tarafından bir iletişim ve aksiyon planı oluşturulur. Veriye dayalı ilerleyen bu süreç müşteri ihtiyaçları ve problemleri hakkında derin bir analizi ve araştırmayı kapsamaktadır. Stratejik hedeflerinizle de doğrudan bağlantılı olan ürün yol haritanız uzun vadede etkiyi karşılar.

Uygulama ve web projelerinize benzer şekilde, işletmeniz için bir yol haritası olması gerekir. MVP’nize ne zaman sahip olmak istediğinizi planlayın, pazarlama üzerinde çalışın ve kullanıcılarınızdan geri bildirim alın. Ürün yol haritası ile tasarım deneyimi, girişimcilerin iş planlarına benzer. Zamanında teslim etmek istediğinizde, yapmanız gereken adımları bilmeniz gerekir. Bir ürün ve hizmet listesi oluşturmak istiyorsanız, önceliği ve önce hangi ürünlerin piyasaya sürülmesi gerektiğini düşünün. Unutmayın her işletmenin bir stratejisi vardır. Stratejinize tasarımı dahil ederek ihtiyaçlara farklı bir bakış açısı sağlayın.

5. Tasarım Araçlarını Yeni İhtiyaçlarınıza Uyarlayın!

Kullanılan her tasarım aracı belirli bir amaç için oluşturuldu. İhtiyaç duyulduğunda yeni araçlar öğrenmek önemlidir. Örneğin, UX Tools anketine göre Miro, muhtemelen uzaktan çalışan sayısındaki artıştan dolayı bu yıl büyük bir büyüme kaydetti. Bu büyümenin nedeni, çevrimiçi bir işbirliğine ihtiyaç duyan uzaktan çalışan sayısındaki artıştı.

Gerçek tasarım sürecine gelince, düzenleme için Figma, Sketch ve bazen Photoshop kullanılır. Diğer insanlarla işbirliği yapmak için tasarım avantajınızı kullanın. Araştırma yapabilir, 1–1 test yapabilir ve hatta ürününüzü Kickstarter’da sunabilirsiniz. Ürününüzü oluşturmaya karar verdiyseniz, çok fazla enerji, zaman ve bütçe tasarrufu yapabilirsiniz, çünkü tasarım deneyiminizi işletmenizin her türlü ihtiyacına uyarlayabilirsiniz.

Girişiminiz bir marka değeri taşıyorsa kullanıcıya yönelik taşınan kimlik önemlidir. Görseller, marka kimliği ve tasarımın diğer öğeleri hedef kitlenize doğrudan iletişim kurmanıza olanak sağlar. Müşterinin etkileşim kurması, markanıza yönelik harekete geçirir. Bu süreç sayesinde markanız tarafından değerli hissedebilirler. Call To Action kullanarak kullanıcılarınızı harekete geçiren unsurlar barındıran bir pazarlama yöntemini ele alabilirsiniz. Hedef kitleniz tarafından kolayca bulunabilmek için CTA’larınız güçlü olmalıdır. Tasarımlarınıza ve içeriklerinize tasarımın dahil olması girişiminize katkı sağlayacaktır.

6. Süreç İçerisindeyken Geri Bildirimler Alın!

Portföyünüze her zaman yeni vaka çalışmaları ekleyerek, eski çalışmaları cilalayarak ve sunumlarınızı güncelleyerek üzerinde çalışabilirsiniz. Kendi işiniz üzerinde çalışırken, aynı stratejiyi kullanın. Ürününüzü bir portföy olarak düşünün. Her iş sürekli bir öğrenmedir. Review42 istatistiklerine göre , yeni girişimlerin %90'ı başarısız oluyor. Sebeplerden biri, yeterli değer yaratamamaktır.

İnsanların ihtiyaçlarına uygun kalabilmek için hızlı bir şekilde uyum sağlamanız gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu, geri bildirim için insanlara ulaşmaktır. İşinizi daha iyi ve daha iyi hale getirmek için cilalayın. Yeni fikirler ekleyin, mevcut teklifleri iyileştirin. İnsanlar ihtiyaçlarını önemsediğinizi anladıktan sonra, ürün veya hizmetinizi satın almak için size daha fazla gelecekler.

Markanız ile müşterileriniz etkileşime girmeye gerçekten hazır mı? Müşterilerinizin geri bildirimleriyle beraber odak noktalarınızı yeniden gözden geçirin. Hizmetiniz bekleneni müşteri tarafından tatmin edilmesi oldukça önemli. Geri bildirimlerin dikkate alınmasıyla beraber kullanıcı deneyimini yeniden şekillendirebilirsiniz.

İşiniz portföyünüzdür. İşinizi, alanınızla ilgilenen herkese anlatmaktan gurur duyacağınız bir şekilde oluşturun ve geliştirin. İş teklifinizi her gün geliştirmek için fikirler oluşturun ve insanlarla işbirliği yapın.

7. Uzun Vadeli Hedeflerinizi Kısa Hedefler Üzerine Planlayın!

Girişiminizi belirli bir alanla kurmak istiyorsanız, tüm dikkatinizi sadece belirli bir alana vermek ve üzerinde çalışmanız gerekir. Sizin için mükemmel işin ne olacağını anlamak için kendinize sorun, eğer para kazanamazsanız girişimcilik yolculuğunuza devam edecek misiniz? İş kurmak zor bir iştir. Ancak bir hedef belirlerseniz ve sözünüzü yerine getirerek asıl görevinize adanırsanız, istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Hızlı bir kazanç ve para aramak yerine, çabalarınızı uzun vadeli sonuçlara odaklanmak daha iyidir. İlk sonucunuzu aldığınızda, bir sonraki daha hızlı gelecektir.

Bu içeriğimizde fikirlerini hayata geçirip, girişimci olmak isteyenlerin neden UX tasarımına önem vermesi gerektiğinden sizlere bahsetmeye çalıştık. Userspots olarak girişimciliğe önem veriyor ve bunlarla alakalı eğitimler ve video eğitimler sağlamaya çalışıyoruz. Kullanıcı dostu girişimler üretmek, kullanıcılarını anlayıp problemlerini çözmek ve başarılı bir büyüme sağlamak istiyorsanız kullanıcı deneyimi tasarımı ile ilgili eğitimlerimize buradan bakabilir, nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız da akademik yol haritamızı inceleyerek ihtiyacınız olan eğitimleri keşfedebilirsiniz.

Girişimcilik hakkında daha fazla yazı okumak, kullanıcı deneyimi ve girişimciliğin önemini keşfetmek için Girişimcilik hakkındaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Girişimciler İçin UX Neden Önemli?
Girişimcilerin Kullanıcı Deneyimi ile İlgilenmeleri için 7 Önemli Neden!
Hazırlayan;
Content Assistant
Ecem Şafak
Oluşturulma Tarihi
10/2022
Güncellenme Tarihi
10/2022
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.