Liste

2021'deki Tool Yenilikleri

Yazar
Onur Yılmaz
Acısıyla tatlısıyla bir seneyi daha bitirirken, tasarım dünyasında sıklıkla kullanılan çevrimiçi platformların bir sene boyunca hayatımızı kolaylaştırmak için geliştirdikleri birkaç yeniliği sizler için derledik.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Figma

2021 yılı Figma’nın yılı oldu diyebiliriz, sene içerisinde çıkan yeniliklerle beraber kendisini geliştirmeye devam eden bu aracın 2021’de kullanıcılarına sunduğu yenilikleri bir inceleyelim.


FigJam’i Duyuruldu

Bu senenin ortalarında duyurulan FigJam eklentisi ile Figma, araştırma ve fikir geliştirme aşamalarında kullanılabilecek bir platformu kullanıcılarına sundu. Post-it sistemi üzerine kurulan bu yapıda aynı anda ekip arkadaşlarınızla beraber çalışma imkanına sahip oluyorsunuz. Normal Figma dosyalarınıza entegre çalışabilen FigJam aynı zamanda sene içerisinde gelen yeniliklerle beraber de video linki ekleme, emoji koyma ve puanlama özelliklerine de sahip.


Interactive Components

İnteraktif component’ler Figma’nın en sevilen yeniliklerinden biri oldu! Artık oluşturulan variantlar arasında prototipleme ile etkileşim ekleyebilir ve tasarımımızın her yerinde bu component’leri dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Bu özellik hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.


Audio Chat

Artık Figma ve FigJam dosyalarınızda doğrudan diğer çalışan arkadaşlarınızla sesli konuşmalar yaparak iletişim kurabilirsiniz. Hızlı fikir alışverişi yapmak ve daha rahat grup iletişimi kurmak sadece bir tık uzağınızda! Bu sene getirilen bu yenilik hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için burayı inceleyebilirsiniz.

Cursor Chat

Hali hazırda ekip ile çalışabildiğiniz ve dosyada birbirinizi etiketleyerek yorum bıraktığınız Figma’da iletişimin daha kolay bir yolu başladı! Cursor chat sayesinde imlecinizle sohbet başlatabilir ve kısa mesajlar yazarak hızlı iletişim kurabilirsiniz.

Damgalar ve İfadeler

FigJam üzerinde olan yakın zamanda Figma’ya da beklenen bu senenin sevilen yeniliklerinden biri de renkli mi renkli ifadeler ve damgalar oldu. Hareketli ifadelere de sahip olan bu yenilik, çalışma esnasında insanlar arasındaki iletişimi canlandıracak. Bu yenilik hakkındaki detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Sketch


Gerçek Zamanlı Çalışma

Sketch uygulaması bu sene kullanıcılarına ortak bir şekilde aynı dosya üzerinde çalışma imkanını sundu. Uygulamayı kullananlar tarafından en çok beklenen bu özelliğin gelmesi, Sketch için bu sene geliştirdiği en büyük yeniliklerden biri diyebiliriz. Bir dosya üzerinde ekip arkadaşlarınla aynı anda beraber çalışma imkanı sağlayan bu yenilik sadece Mac uygulamalarında kullanılabiliyor. Bu özellik hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Her yerden projenizi kontrol edebileceğiniz ‘Workspaces'

Aynı anda çalışma imkanını getiren Sketch, workspaces sistemi ile nerede olursanız olun projelerinize ulaşabilme imkanını da duyurdu. Bu özellik sayesinde uygulama olmadan, tarayıcınız veya web app’i üzerinden sketch dosyalarınızı görüntüleyebilir ve yorumlarınızı bırakabilirsiniz. Bu sene gerçekleşen bu yenilikle alakalı daha fazla bilgi almak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

Elementleri Öne Çıkarma

Sketch üzerinde yaptığınız tasarımlarda birbirleri üstüne binmiş elemanları ayırma konusunda sizlere yardımcı olacak bu yenilik sayesinde, fare imleci ile uzun süre odaklandığınız elemanlar artık öne çıkıyor. Ayrıca bu öne çıkan elemanları seçerek farklı bir layer’da o eleman üzerine çalışabiliyorsunuz. Aynı zamanda müşterinize de elemanları gösterirken size yardımcı olacak bu ve bununla beraber gelen yenilikler hakkında daha fazla detay için buraya bir göz atabilirsiniz.


Çalışma Dosyalarının Düzenlenmesi

Skecth’in yapmasını beklediğimiz diğer bir yeniliği ise giriş sayfasındaki dosya akışına getirdiği özellik oldu. 2021 yılında gerçekleştirdiği bu yenilik ile dosyalarınıza daha çabuk ulaşabiliyor ve daha basit tasarımlar yapabiliyorsunuz. Bu başlığın detayları için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Miro


Miro Smart Meetings

Miro 2021 yılının sonlarına doğru duyurduğu Smart Meetings özelliği ile kullanıcılarına Miro üzerinden toplantı yapma, toplantı akışını planlama ve çeşitli yan araçlarla bu akışı yönetme gibi imkanlar sunuyor. Şu anda beta aşamasında olan bu özellik 2022 yılının başlarında hayatımıza girecek gibi duruyor. Bu yenilik ile alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak için buradaki linkten detaylara ulaşabilirsiniz.



Miro Sticker

Miro’nun yaptığı 2021 yeniliklerinden belki de en renklisi getirdiği sticker özelliği oldu. Renkli tasarımlara sahip bu sticker’lar Miro’ da geçen yoğun ekip çalışmalarınıza neşe katacak.

Embed Video Koyma

Miro’daki çalışmalarınızı görsellerle betimleyebiliyordunuz. Şimdi embed video koyabilme özelliği ile beraber Miro’da yaptığınız çalışmaları videolarla da destekleyebilirsiniz.


Miro ve Microsoft Teams

Miro, 2021 yılının sonuna doğru Microsoft Teams ile duyurduğu eklenti sayesinde, Microsoft Teams üzerinden yapılan toplantı sırasında Miro’yu kullanma imkanını kullanıcılarına açmış oldu. Microsoft Teams üyeliğiniz ile Miro’ya kayıt olmadan bile ekip arkadaşlarınızla görüntülü konuşma sırasında çalışabileceğiniz bu yenilik için burayı inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu yenilik bizlere yeni çıkacak Miro Smart Meeting hakkında da bilgiler vermiş oluyor.


Yeni Misafir Modu

Bu mod ile daha önceleri yaşanan, “Miro’ya girmek için üye olmak gerek” sıkıntısı ortadan kalkıyor. Sadece bir projeyi incelemek için girdiğiniz Miro’ya eskiden üye olmanız gerekiyordu. Bu yenilik ile beraber üye olmadan da misafir olarak davet edildiğiniz çalışmalarda gözlemci olabiliyorsunuz. Özellikle müşteri sunumları sırasında işinizi kolaylaştıracak bu özellik hakkındaki detayları buradan inceleyebilirsiniz.

Airtable

Kişilerin Zaman Çizelgesi Görünümü

Airtable uygulamasına gelen timeline view seçeneği ile kullanıcılar, beraber çalıştığı kişilerin iş yoğunluklarını, şu anda yaptıkları işlerin neler olduğunu, ne kadar süreceğini ve planlanan işlerinin ne olduğunu artık bir zaman çizelgesi üzerinden görebiliyor. Bu görünüşteyken uyguladığınız değişiklerin aynı zamanda tablonuzda otomatik bir şekilde değişeceğini de unutmayın.


Tablo View Özelliğinin Düzenlenmesi

2021 yılında Airtable’da gerçekleşen yeniliklerin en önemlilerinden biri de görüntüleme (view) kısmına getirdiği düzenleme oldu diyebiliriz. Daha önceden tabloları belli bir düzen olmadan görüntülediğiniz bu yer için çeşitli sınıflama ve kolay kullanım seçenekleri getirildi. Birden fazla yeniliğin gerçekleştiği bu alanla alakalı daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Yeni Otomatik Hatırlatıcı

2021 yılı içerisinde çıkan ve yoğunluktan dolayı bazen tabloları takip edemeyen ekiplerin çok sevebileceği diğer bir yenilik ise otomatik hatırlatma oldu. Daha önceden tabloları belli kişilere gönderim seçeneği bulunan Airtable artık gün, hafta, ay şeklinde belirlediğiniz zaman aralıklarında otomatik göndermeyi de sistemine dahil etmiş oldu. Böylece ekipler artık arada kaybolan tablolarından bihaber olmayacak :) Bu konu ile alakalı daha fazla bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Airtable’da bu sene içerisinde gerçekleşen yenilikler tabii ki de sadece bunlar değil. Duyurdukları yeniliklerden sadece bazılarını sizlere sunabildik, eğer diğer yenilikleri de merak ediyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz.


Zoom

Otomatik Anlık Çeviri Özelliği

2021 yılı içerisinde Zoom uygulamasına getirilen en büyük yeniliklerden biri otomatik çeviri özelliği diyebiliriz. Yaptığınız görüşmelerdeki dilleri altyazı ve sesli çeviri şeklinde aktarabilen bu yenilik ile beraber toplantılar arasındaki dil sıkıntısına çözüm getirdi. Hala gelişme aşamasında olan bu özelliğin önümüzdeki sene 30 dili yazı şeklinde, 12 dili de sesli bir şekilde çevirmesi amaçlanıyor.


“Yeni Slayt’a Geçelim Lütfen!” Artık Son Buluyor

Zoomtopia 2021’de duyurulan yenilik, Zoom toplantılarının vazgeçilmezi olan “yeni slayt’a geçelim lütfen” lafını eski bir efsane haline getirecek. Powerpoint, Google Presentation ve Keynote ile yapılan sunumlarda oda kurucuları ve yetki verilen kişiler, ekran paylaşan kişi yerine slayt’ları değiştirebilecek.



Bekleme Odasında Mesajlaşma İmkanı

Çoğumuz Zoom’da bir etkinliğe katılma aşamasında bekleme odasında uzunca bir süre beklemişizdir. Herhangi bir iletişim kanalı olmadan, bu bekleyişler uzadıkça da toplantı iptal mi oldu soruları kafada dolaşıyordu. Bu sene gelen bekleme odasında mesajlaşma seçeneği ile Zoom kullanıcılarına güzel bir yenilik sunulmuş oluyor.


Whiteboard Çalışma Alanı


Aslında bu sene duyurulan ve 2022 yılında gerçekleşecek bu özelliği burada sizlerle paylaşmak istedik. Zoomtopia etkinliğinde duyurulan bu yenilik ile Zoom toplantıları sırasında çeşitli whiteboard (çalışma alanları) alanlarından dilediğinizi seçerek toplantı sırasında toplu bir şekilde çalışabileceksiniz.


Zoom’un bu sene getirdiği ve duyurduğu yenilikler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız sizleri buraya alabiliriz.


Webflow

Bir no-code web sitesi tasarım aracı olan Webflow, bu sene getirdiği yenilikler sayesinde no-code sektöründe önemli adımlar attı.


Ortak Çalışma

Aynı site üzerinde 1’den fazla kişiyle çalışmanıza olanak sağlayan Webflow, herkesin eş zamanlı ve daha rahat çalışabileceği bir ortam sunacağını belirtti. Artık takımdaki kişiler diğer çalışmaların bitmesini beklemeden kendi görevlerini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilecekler.

Abonelik (Subscriptions)

Üyelik sisteminin gelmesi ile Webflow abonelik imkanını da kullanıcılarına sundu. Bu sistem ile kullanıcılar, tasarladıkları site için abonelik sistemi yaratabilecek. İster ömür boyu tek bir ödeme, ister aylık abonelik, ister yıllık… Her çeşit ödeme sistemine sahip olduğunu belirten Webflow, hem bireysel abonelikler hem de grupsal abonelikler için de sistemin geçerli olacağını duyurdu.


Blending


Yeni gelen özellikte blending seçeneği için artık kod kullanmanıza gerek kalmayacak, Webflow tarafından sunulan blending modları sayesinde dilediğiniz tasarımı uygulayabileceksiniz. Ayrıca bu yeni blending özelliğinde, tasarımlarınızı uyguladığınız an görebilecek ve yayınlamaya gerek kalmadan tasarım kararlarınızı verebileceksiniz.


Backdrop


Daha önceleri tasarım sayfasında bulunan ancak kullanabilmek için kod yazılması gereken bu filtreler artık tasarımcılar tarafından daha rahat kullanılabilecek bir hale getirildi. Ayrıca eskiden ön izlemeye (preview) seçeneğine sahip olmayan bu özellik, geliştirilmesi ile beraber ön izleme özelliğine de sahip oldu, böylece site üzerinde yapılan tasarımları anında geri bildirimle görerek, yayınlanmadan önce tasarımlarınızın arkaplanlarına (backdrop) müdahale edebileceksiniz.

Aynı zamanda Webflow NCC’21 Etkinliği yazımızı ziyaret ederek, bu sene yapılan yeniliklerle ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Notion

Simple Table Yeniliği

2021’de yeni kısa yollar sunan Notion uygulaması, /table komutu ile kullanıcılarına hızlı bir şekilde basit tablolar oluşturmayı da getirdi. Bu komut sayesinde hızlı bir şekilde basit bir tablo oluşturabilir, tablonuza sütunları ve satırları hızlıca ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda burada oluşturduğunuz tabloyu köşelerinden çekerek istediğiniz boyutu verebilirsiniz.


Group ve Sub-group Özelliği

2021’de Notion aracına gelen diğer bir yenilikse gruplama seçeneği oldu. Gruplama ve alt-gruplama seçeneği ile karmaşık tablolarınızı bir düzene sokan bu özellik; sahip olduğunuz grupları oluşum tarihine, ismine, duyurusuna veya takımına göre gruplayabilmenizi sağlıyor. Eğer projelerinizi başlamadı, işlemde ve tamamlandı şeklindeki durumlarla tanımladıysanız, sub-group seçeneği ile beraber tüm tablolarınızın ne durumda olduğunu aynı anda gözlemleyebilirsiniz.




2021'deki Tool Yenilikleri
2021'de Kullanıcılarını Mutlu Eden Tool Yenilikleri
Hazırlayan;
Content Assistant
Onur Yılmaz
Oluşturulma Tarihi
12/2021
Güncellenme Tarihi
07/2022
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.