Liste

En Çok Kullanılan UX Araştırma Araçları

Bu içeriğimizde, tasarımcıların UX araştırma sürecindeki görüşme ve analiz aşamalarında sıklıkla kullandıkları araçları listeledik.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dünya’yı uzun bir süredir etkisi altına alan pandemi, biz çalışanları kişiler arası mesafe temeline dayanarak çevrimiçi platformlara ve araçlara adapte olmaya mecbur bıraktı. Pandemi öncesinde yapılan yüz yüze görüşmeler ve tasarımların, bu araçlar sayesinde uzaktan da kolaylıkla gerçekleştiğini söylemek mümkün. Ux Araştırmacılarının bu süreçte kullandıkları; çıktılarını daha hızlı bir şekilde elde edebileceği ve ekip işlerinde birbirlerine daha kolay ve hızlı aktarım yapabileceği görüşme ve analiz için kullandıkları 14 Tool’a haydi gelin birlikte göz atalım.

Araştırma Görüşmesi için Kullanılan Araçlar

Zoom

Zoom Meetings, Ux Araştırmacılarının toplantı sırasında en çok kullandıkları araçların başında geliyor. Toplu konferansların yapıldığı, kişilerin odalara ayrılabildikleri, ekran kaydı ile birlikte, içerik paylaşımlarının yapıldığı; toplantı esnasında eş zamanlı olarak hem sesli, hem yazılı, hem de görüntü yoluyla sohbet edilebilen bir araç. Eğitim videoları oluşturmak için de oldukça yaygın kullanılmakta. Zoom uygulaması hem mobil hem de web üzerinden hesap gerektirmeden ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Google Meet

Zoom gibi ücretsiz konferans özelliği taşıyan, araştırmacıların kullandığı diğer bir görüşme aracı ise Google Meet. Toplantı zamanları, Google Calendar ile eşzamanlı olarak çalışabildiği için, planlı bir çalışma olanağı sağlıyor. Mutlaka bir Google hesabınızın olması gerekiyor. Web ve mobil üzerinden ücretsiz olarak kullanılabiliyor.  Zoom aracından diğer bir farkı; ücretsiz versiyonu 1 saat ile kısıtlı olsa da, Ux araştırmacıları tarafından sıklıkla tercih edilen görüşme araçları arasında yerini koruyor.

Zoom ve Google Meet uygulamalarını detaylıca karşılaştırdığımız yazımıza ise buradan bakabilirsiniz.

Skype

Skype blogdaki diğer toollara baktığımızda en yıllanmış ve güvenilir diyebileceğimiz araçlardan biri. Zoom ve Meet’e göre artık daha az kullanılsa da yakın zamanda güncellendiği için daha kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor. Masaüstünde bir Skype toplantısına katılan Ux Araştırmacıları için kullanıcı yolculuğu oldukça sorunsuz. Katılımcılar herhangi bir teknik sorun veya kurulum gerektirmeden bir bağlantıya tıklayabilir, adlarını girebilir ve tarayıcıya katılabilirler. Ancak, mobil kullanıcıların katılabilmeleri için uygulamayı indirmeleri gerekecektir.

User İnterviews

Kullanıcı görüşmeleri;  belli bir proje dahilinde, hedef kitlenin davranış ve tutumlarını anlamak için yapılan, 30-60 dk arasındaki görüşmelerdir. User Interviews üzerinden online bir şekilde kullanıcı görüşmesi yaparken, persona yaratma, kart gruplama, anket yapma imkanını da görüşme esnasındayken yapabilme imkanın bizlere sunuyor.

Microsoft Teams

Ux Araştırmacılarının kullandığı bir diğer görüşme aracı ise Microsoft Teams. Ekip iş birliği için kullanılan, daha çok yüksek sayıda katılımcı içeren toplantılar için ideal. Arayüz olarak diğer araçlara göre kullanımı biraz daha karışık olsa da Ux Araştırmacıları tarafından tercih edilen iletişim araçlarından biri.

Araştırma Analizi için Kullanılan Araçlar

Miro

Ux Araştırmacılarının ürün geliştirme sürecinde, ortak paydalarda buluşmak için kullandıkları, kullanıcıyı kullanırken yormayan beyaz tahta niteliğinde bir tool. Benchmarking, Mindmap, Journey Map, Affinity Map, Fikir Geliştirme ve bunun gibi araştırma tekniklerini hazırlayıp düzenleyebilir, ekip arkadaşlarınızla analizlerinizi ortak noktada birleştirebilir veya tek başınıza kolaylıkla kanvaslar oluşturabilirsiniz. Ayrıca eğitim workshopları için oldukça ideal bir analiz aracı.

Miro Nedir, Ne İçin Kullanılır? yazımızı inceleyerek, Miro’nun kullanımı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir, dilerseniz Tool of The Week serimizin Miro Bölümünü izleyerek eğitmeniz tarafından kullanımını detaylıca öğrenebilirsiniz.

Airtable

Dijital Analiz sürecinde en çok kullanılan araçlardan biri de Airtable. Katılımcıları ve bilgilerini aramanıza , kategorize edebilmenize destek olan, Ux Araştırma şablonlarına sahip bir veri tabanı aracı. Ux Araştırmacıları; Netnografi ,Kullanıcı Görüşmeleri(Röportaj), Benchmarking gibi araştırma yöntemleri Airtable üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilir. Airtable Nedir, Nasıl Kullanılır? yazımızı inceleyerek airtable aracı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir, Kullanıcı Araştırması Sürecini Airtable’da Organize Etmek yazımızla kullanıcı araştırmasında nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda Tool of the Week serimizde de ele aldığımız Airtable aracının videolarını aşağıda bulabilirsiniz.

Google Analytics

Google Analytics ile bir web sitesinin veya mobil uygulamanın zaman içindeki kullanıcı deneyimini ölçmek ve karşılaştırmak hedeflenir. Kullanıcıların hangi aşamalarda uygulamadan çıktığını, ekranların doğru akışta çalışıp çalışmadığını tespit edebilmek, kısacası kullanıcı davranışlarını belirlemek ve hedef kitleye uygun stratejiler geliştirmek için kullanılan en donanımlı nicel veri araçlarından biridir. Google Analytics Nedir, Nasıl Kullanılır? yazımıza bakarak, Google Analytics’in nerelerde ve nasıl kullanıldığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

Optimal Workshop

Optimal Workshop, araştırmacıların bilgi mimarisi (IA) testlerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak birçok test aracını araştırmacılara sunan bir tool. Kullanıcıların bilişsel yükünü minimuma indirme amaçlanarak, belirlenen içeriği nasıl düzenlenmesi ve kategorize edilmesi gerektiğini anlamak için kullanılan Optimal Workshop bünyesinde, kart gruplama, ağaç testi, first click ve daha birçok testi barındırmaktadır. Eğitmenlerimizin sizler için hazırladığı Tool of the Week serimizde özelliklerinden ve kullanımından bahsettiğimiz Optimal Workshop videolarına buradan ulaşabilirsiniz.

Qualtrics

Kullanıcı deneyimi araştırması, hem nicel hem de nitel verilerin çoğunu içerir ve çok yönlüdür. Kantitatif (Nicel) veriler elde etmenizi sağlayan ve süreci kolaylaştıran diğer bir araç ise Qualtrics. Bulguları tek bir yerde toplamanıza, eğilimleri analiz etmenize ve bir sonuca ulaşmanıza yardımcı olan son derece duyarlı bir platformdur. Tutumsal veya davranışsal içgörülere ihtiyacınız olsun, her türlü Ux verinizi kolayca ve hızlıca raporlar ile birlikte görüntüleyebilirsiniz.

Typeform

Ux Araştırmacılarının topladıkları bulgularla online olarak form ve anket oluşturmak için tercih ettikleri Typeform, kod gerektirmeyen web tabanlı bir platform. Araştırma sürecinde hedef kitleye yönelik tasarlanan anket ve formlarla, olası problemleri yüz yüze görüşme yapmadan ve kullanıcıyı baskı altında hissettirmeden, ihtiyaçları hakkındaki verilere, daha kolay ve organize bir şekilde bu aracı kullanarak ulaşabilirsiniz. Tool of the Week serimizde de ele aldığımız Typeform videolarına göz atabilir, hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hotjar

Ux Araştırmacıları tarafından sık kullanılan ve listeye ekleyebileceğimiz dijital analiz araçlarından biri de Hotjar. Kullanıcıların herhangi bir web sitesi veya mobil uygulama içerisindeki etkinliklerini, geçtiği aşamaları, mouse hareketlerini, site tıklamalarını, bir ısı haritası yardımıyla bizlere gösteriyor. Ziyaretçiler sayfada hangi alanlara tıklıyor, nerelere göz atıyor, geçiş aşamaları neler…vb birçok akışa ulaşabilmek ve kullanıcınızın temas noktalarını anlamak Hotjar ile mümkün. Tool of the Week serimizde detaylı bir şekilde anlattığımız Hotjar aracının video serisine bu yazının altında ulaşabilirsiniz.

Maze

Maze, kullanıcılarla etkileşimde iken daha hızlı test sonuçlarını elde etmeyi amaçlayan, Figma , Adobe XD ve daha büyük tasarım araçlarıyla entegrasyonlar sunan nicel bir yöntem. Daha pratik ve hızlı olarak testlerinizi gerçekleştirebilir; Kart gruplama, Ağaç Testi, 5 sn testi ve anketlerle gerçek kullanıcıların davranışlarını ve beklentilerini prototip üzerinden anlayabilirsiniz.

User Testing

Kullanılabilirlik testleri, belirli senaryolar ile kullanıcıların o deneyimde ne noktada olduğunu gözlemlemek için yapılan bir gözlemci, moderatör ve katılımcıyla gerçekleşen, zaman içerisinde tekrar edilen testlerdir. Bu testler bazı durumlarda; özellikle pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte online olarak da yapılabilmektedir. Bu bağlamda User Testing, uzaktan kullanılabilirlik testini koylaştıran ve zamandan tasarruf etmeye yarayan bir araç olarak Ux Araştırmacıları tarafından sıklıkla kullanılıyor.

UX research aşamasında görüşme yapmak ve analiz çıkartmak için sıklıkla kullanılan araçları sizler için derlemeye çalıştık. Kullanıcı deneyimi tasarımı yaparken kullanılan diğer araçlar hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Userspots olarak oluşturduğumuz Tool of the Week serimize bakabilir, kullanılan araçları detaylarıyla beraber keşfedebilirsiniz.

Sektörde hangi araçların sıklıkla kullanıldığını öğrenmek istiyorsanız, Şirketlerin Tasarım Süreçlerinde Kullandığı Araçlar içeriğimize de bir göz atabilirsiniz.

En Çok Kullanılan Araştırma Araçlar
En Çok Kullanılan UX Araştırma Araçları
Hazırlayan;
UX Okulu Öğrencisi
Nilüfer Gürsan
Oluşturulma Tarihi
08/2022
Güncellenme Tarihi
08/2022
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.