Liste

Başarılı Veri Görselleştirme Örnekleri

Yazar
Şerif Ekşi
Daha önce ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlattığımız veri görselleştirme konusunu şimdi en iyi örnekleri üzerinden inceleyelim. Dünya çapında hazırlanan ve etkili hikaye anlatımına sahip veri görselleştirme örneklerini sizler için derledik.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veri Görselleştirme Örnekleri

Bu yazıda çeşitli türde veri görselleştirme örneklerini göreceğiz. İlk örnek olarak görselleştirmenin en çok kullanıldığı alanları 3 farklı kategoriye göre listeleyen Word Cloud örneğinden başlayabiliriz. Eğer siz de ilgi çekici bulduğunuz verileri görsel bir dille sunmak isterseniz daha önce yayınlanan Veri Görselleştirmesi Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

1. Dot Plot

dot pilot
Bloomberg Billionaires, by Bloomberg Visual Data (Design and Development), Lina Chen and Anita Rundles

En iyi 200 milyarderin sektöre göre dağılımının karşılaştırılması. Bloomberg’in dünyanın en zengin 200 milyarderi için hazırlamış olduğu etkileşimli veri haritası orta sınıf için epey eğlenceli. Milyarderler haritada X ekseninde endüstriye, Y ekseninde sıralamaya göre kodlanmış. Aynı zamanda yıllara, yaşa ve cinsiyete göre filtreleme seçenekleri mevcut.

2. Beeswarm Plot

beeswarm plot
Is Your Child Ready for School? by Gabrielle LaMarr LeMee

Bu tabloda Chicago’da yaşayan beyaz, siyahi ve İspanyol insanlara göre hane geliri dağılımını görüyoruz. Renkler her bir grubu ayrı ayrı temsil ediyor. Gelir düzeyinin artarken popülasyonu temsil eden daire yoğunluklarının azalması tablonun ana fikrini oluşturuyor.

3. Density Plot

how good is good
 How Good is "Good"? by Matthew Smith

YouGov, 24 sıfattan oluşan bir listeyi belirli sayıda katılımcıya gösterdi ve her bir kelimeye 0’dan 10’a kadar puan vermesini istedi (0: berbat, 10: mükemmel). Bu görselleştirmeyle birlikte insanların olumlu veya olumsuz kelimelere denk gelecek puanlamalarının seviyesini gösteren bir harita ortaya çıktı. Tablonun ortasındaki sarı bölgedeki sıçramanın nedeni insanların “ortalama” kelimesini doğal olarak orta ile bağdaştırmalarından kaynaklanıyor.

4. Waffle Chart

waffle chart
 Percentage of Hours During 2017 the Sun was Above the Horizon in Nuorgam, Finland, by Hanna Kumpula

Finlandiya'da 2017 boyunca güneşli saatlerin yüzdelerinin aylara göre karşılaştırılması.

Which Fossil Fuel Companies are Most Responsible for Climate Change?, by Duncan Clark and Robin Houston (Kiln) published in the Guardian, drawing on work by Mike Bostock and Jason Davies

En çok hangi fosil yakıt üretimi yapan şirketlerin iklim değişikliğinden sorumlu olduğunu gösteren tablo.

Where You Can Both Smoke Weed and Get a Same-sex Marriage, by Phillip Bump (Washington Post)

Bu tablo isminden de anlaşılacağı gibi ironik bir anlatıma sahip. Hangi Amerika eyaletlerinde hem ot içilip hem de eşcinsel evlilik yapılabildiğinin kesişim kümesini sergiliyor.

5. Scatter Plot

scatter plot
How Long Will We Live – And How Well?, by Bonnie Berkowitz, Emily Chow and Todd Lindeman (Washington Post)

Bu görselleştirmenin oldukça anlamlı bir sonuca hizmet etiğini söyleyebiliriz. Tüm ülkelerdeki yaşam beklentisi ile sağlıklı olma durumu arasındaki ilişkiyi gösteriyor. Site üzerinden etkileşimli olarak grafiği inceleyebilirsiniz.

6. Network Diagram

network diagram
The Rise of Partisanship and Super-cooperators in the U.S. House of Representatives, visualisation by Mauro Martino, authored by Clio Andris, David Lee, Marcus J. Hamilton, Mauro Martino, Christian E. Gunning, and John Armistead Selde

1949'dan 2012'ye kadar ABD Temsilciler Meclisi'nin tüm üyeleri arasındaki oylama dağılımlarının bağlantılarını gösteriyor. Görsele bakarak yıllar geçtikçe kutuplaşmanın arttığı kolayca anlaşılabilir.

7. Chord Diagram

chord diagram
The Global Flow of People, by Nikola Sander, Guy J. Abel and Ramon Bauer

Bu grafik 1990 ve 2010 yılları arasındaki beş yıllık aralıklarla yapılan tahminlere dayalı olarak dünyanın 10 farklı bölgesi arasındaki göç bağlantılarını gösteriyor.

8. Stream Graph

stream graph
The Ebb and Flow of Movies: Box Office Receipts 1986–2008, by Mathew Bloch, Lee Byron, Shan Carter and Amanda Cox (New York Times)

Bu görselleştirme 1986 ile 2008 yılları arasında gösterime giren filmlerin toplam yurtiçi hasılatı ve gösterim süreleri arasındaki ilişkiyi gösteriyor. X ekseni gösterim süresini, Y ekseni ise hasılatı ifade ediyor. Bu sayede filmlerin ticari başarıları hakkında kolayca yorum yapabiliyoruz.

9. Instance Chart

 How the ‘Avengers’ Line-up Has Changed Over the Years, by Jon Keegan (Wall Street Journal)

Bu görselleştirme 1963 ve 2015 yılları arasında Marvel'in çizgi romanlarında görünen farklı Avengers karakterlerinin sıklıklarını gösteriyor.

10. Chropleth Map

chropleth map
How Voters in the 11,000 Municipalities Voted,  Berliner Morgenpost

2017 Almanya genel seçimlerinde her seçim bölgesi için kazanan partiyi gösteren harita. Türkiye’de genel seçim sonrası yayınlanan, şehirlerin renklendirilmiş haritalarına kıyasla daha doğru bilgi verdiği söylenebilir. Bu sayede bireyler şehrin yüzölçümü ve seçmen sayısı arasında yanlış bir ilişki kurmamış olur.

Simulated Dendrochronology of U.S. Immigration, by Pedro Cruz, John Wihbey, Avni Ghael and Felipe Shibuya

Bu görselleştirmede ise 1790-2016 yılları arasında ABD’de bölgelere göre göçmen profili anlatılıyor. Görselde metaforik olarak kullanılan hücresel bölgeler göçmenlerin coğrafi kökenlerine bağlı olarak belirli yönlerde daha büyüktür. Örneğin ülkenin doğusu Avrupa’dan daha fazla göç alırken güneye doğru Latin Amerika’dan alınan göçler artış gösteriyor.

11. Bump Chart

bump chart
Baby Names in England and Wales: 2017, by ONS Digital Content Team

Bu interaktif harita kız ve erkek bebeklere verilen en popüler 100 ismin 1910-2010 yılları arasındaki popülerlik durumunu gösteriyor. Bu siteden siz de interaktif haritayı deneyebilirsiniz.

12. Yemeğimizde Ne Kadar Şeker Var?

yemeginizde ne kadar seker var
Sugar Quiz: How Much Sugar Is in Our Food?, by Claudine Ryan, Ben Spraggon and Colin Gourlay

Dünya Sağlık Örgütü şeker alımını günde altı çay kaşığı (2 gr.) ile sınırlamamızı öneriyor ancak hangi besin kaynağında ne kadar şekerin mevcut olduğunu ne kadar iyi biliyoruz? Kendinizi bu linke tıklayarak test edebilirsiniz.

13. Heatmap

heatmap
How the ‘Avengers’ Line-up Has Changed over the Years, by Jon Keegan (Wall Street Journal)

Farklı Avengers karakterleri arasındaki bu örnekte, ana karakterlerin spesifik olarak zaman içinde aynı çizgi roman başlıklarında ne sıklıkta birlikte göründüğünü görüyoruz. Isı haritasına uygulanan renk kodlaması, kullanıcıların sık ve seyrek olarak görünen ilişkiler hakkında kolayca fikir edinmesini sağlar.

Site üzerinden etkileşimli olarak bu tabloyu inceleyebilirsiniz.

 History Through the President’s Words, by Kennedy Elliott, Ted Mellnik and Richard Johnson (Washington Post)

Bu etkileşimli tablo ABD Başkanlarının yıllık konuşma oturumlarında tarih boyunca kullandıkları retoriği analiz ediyor. Görseldeki daireler, her başkanın zaman içinde yaptığı konuşmalarda ilgili kelimeleri kullanma sıklığına göre hacimsel olarak büyüyor. Bu siteyi inceleyerek “demokrasi”,  “çevre”, “çocuk”,  “güvenlik”, “savaş” gibi kelimelerin başkanlara ve yıllara göre kullanım sıklığını siyasi olaylara göre yorumlayabilirsiniz.

Iraq’s Bloody Toll,  Simon Scarr (South China Morning Post)

Bu grafik 2003 yılından 2011’de ABD’nin askerlerini Irak’tan geri çekmesine kadar olan süreçte Irak’ta her ay ölenlerin sayısını gelişen önemli olaylarla beraber gösteriyor. Görsel tasarım dilinin kasıtlı olarak kanamayı çağrıştırmasının nedeninin bakanlarda belli bir etki uyandırmak olduğu söylenebilir.

14. Telekomda en çok hangi firmalar birbirlerine dava açıyor?

telekom firmaları dava grafigi
David McCandless & James Key//v1.2//Oct10

Bu görselleştirmede gri renkli kutucuklar geliri artan firmaları, kırmızı renkli kutucuklar azalan firmaları ve kutu boyutları da gelir durumlarını temsil ediyor.

Bu veri görselleştirmesinde ise kullanıcılar tarafından en çok kullanılan şifreler yer alıyor. Yine web sitesini ziyaret ederek etkileşimli olarak görselleştirmeyi inceleyebilirsiniz.

15. Evrende Yalnız Mıyız?

evrende yalniz miyiz

Bilim insanları olan Seager ve Drake’in evrende akıllı uzaylı yaşamların olasılıklarını denklem haline getirdiği ve bu denklemlerden elde edilen görselleştirmeyi görüyoruz.

Bu görselleştirmeyi siz de etkileşimli olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Görselleştirme Örnekleri
Veri Görselleştirme Örnekleri
Hazırlayan;
UX Designer
Şerif Ekşi
Oluşturulma Tarihi
08/2021
Güncellenme Tarihi
07/2022
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.