Liste

Kullanıcı Arayüzü Tasarımında En Çok Kullanılan 10 Element

Yazar
Özgün Açık
Kullanıcı Arayüzü (UI) Elementleri, uygulamalar veya web siteleri oluşturmak için kullandığımız parçalardır. Kullanıcı ve arayüz arasındaki etkileşimde önemli rol oynayan bu elementlerden en sık karşılaştıklarınızı, en yaygın kullanım şekilleri ile ele aldık.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kullanıcı Arayüzü Tasarımında En Çok Kullanılan 10 Element

Web site, mobil uygulama, masaüstü programları ve akıllı saatlerden görmeye alışık olduğunuz ui elementlerini listeledim ve ne amaçla kullanıldıklarını anlattım.

Simgeler/Icons

UI tasarımda simgeler, iletişim amacıyla kullanılan, sembolik değeri yüksek bir görüntü olarak tanımlanır ve en minimal tasarımlara bile zenginlik katabilir. Simge kullanımında ustalaşmak, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve ürünlerinizi daha kullanışlı hale getirmenize olanak sağlasa da tasarımcılar onları basit, faydalı ve etkileyici hale getirmek için azımsanamayacak kadar zaman ve çaba harcar.

Butonlar/Buttons

Butonlar, kullanıcıların tek bir dokunuşla işlem veya seçim yapmasına olanak tanır. Genellikle kullanıcı arayüzüne yerleştirilirler ve bir kullanıcının tamamlamasına izin verdikleri eylemi belirtirken kolayca bulunabilir ve tanımlanabilir olmalıdırlar.


Onay Kutuları/Checkboxes

UI tasarımda, adından da anlaşılacağı gibi bir onay kutusu görünür. Ekranda kullanıcının işaretleyebileceği veya işaretini kaldırabileceği küçük bir kare kutu bulunur. Bu onay kutusu, kullanıcıların listede bulunan seçeneklerden birini seçmesine olanak tanır ve her biri ayrı ayrı çalışır. Onay kutusu işaretlendiğinde küçük bir tik işaretiyle işaretlenir.


Switch'ler

Switch’ler, dijital bir açma/kapama anahtarıdır. Sistem işlevlerinin ve tercihlerinin durumunu değiştirmek için kullanılır. Switch'ler, kullanıcıların iki karşıt durum arasında seçim yapmasına izin vermek için iki radyo düğmesini veya tek bir onay kutusunun yerini alır.


Radyo Butonları/Radio Buttons

Genellikle onay kutularıyla karıştırılan radyo butonları, kullanıcıların liste arasından bir seçenek seçmesine izin veren küçük dairesel öğelerdir. Buradaki anahtar, kullanıcıların onay kutularında olduğu gibi birden fazla seçeneği değil yalnızca bir seçeneği seçebileceklerini belirtmektir.


Input Alanları

Input alanları, kullanıcıların standartlaştırılmamış yanıtlar girmesini sağlayan temel bir kullanıcı arabirimi tasarım öğesidir. Birçok farklı durumda kullanılırlar ancak çoğu insan web formlarına kişisel bilgilerini ve teslimat adreslerini girerken veya arama çubuklarını kullanırken karşılaşacaktır. Özelleştirilmiş bilgileri yönlendiren bu alanlar etkileşimi hızlandırabilir ve geliştirebilir.


Açılır Menü/Dropdown Menu

Açılır menü, kullanıcıyı aynı anda birçok seçenekle doldurmadan bir içerik, gezinme noktaları veya sayfa listesi görüntülemenize izin veren bir tasarım modelidir. Kullanıcılar, menü etiketine tıkladıklarında veya imleci üzerine getirdiklerinde bir seçenekler listesi bulur ve uygun içerik adına tıklayarak bu seçeneklerden birini seçebilir.

Carousel

Carousel, kullanıcıların daha fazla içerik veya kaynağa köprüyle bağlanan resimler, kartlar gibi içerik gruplarına göz atmalarına olanak tanır. UI tasarımında carousel kullanmanın en büyük avantajı sayfada birden fazla içeriğin aynı alanı kaplamasına olanak sağlamasıdır.


Kartlar/UI Cards

Bugünlerde çok popüler olan kartlar, resim, metin ve buton gibi elementlerin bir araya gelmesiyle farklı türde bilgiler içeren küçük dikdörtgen veya kare modüllerdir. Kartlar kullanıcı için bir giriş noktası görevi görerek kullanıcının tıklayabileceği farklı içerik türlerini yan yana görüntüler. Mevcut alanı akıllıca kullanmak ve kullanıcıya bir listede kaydırma yapmadan birden fazla içerik seçeneği sunmak istiyorsanız harika bir UI tasarım seçimidir.


Navigasyon Barı/Navigation Bar

Navigasyon barları bir uygulamadaki temel sayfalar arasında geçiş yapmanıza olanak sağlar. Genellikle mobilde her sayfa bir simge, web'de ise bir başlık ile temsil edilir. Bir navigasyon simgesine dokunulduğunda kullanıcı bu simgeyle ilişkili sayfaya götürülür.

Siz de Userspots'dan UI Eğitimi alarak, cihazlar ve kullanıcılar arasındaki etkileşimi kolaylaştıran arayüzlerin nasıl tasarlandığını öğrenebilirsiniz!

Ayrıca "UI'da Font Seçimi" ve "Arayüz Tasarımının 6 Prensibi" adlı içeriklerimize de göz atarak UI dünyasının kapılarını aralayabilirsiniz.

En Çok Kullanılan 10 UI Elementi
En Çok Kullanılan 10 UI Elementi
Hazırlayan;
UI Designer
Özgün Açık
Oluşturulma Tarihi
10/2021
Güncellenme Tarihi
07/2022
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.