Arayüzün en önemli elementlerinden biri kesinlikle tipografidir. Çünkü tipografi kararlarınız sizi vezir de edebilir, rezil de edebilir. Doğru font ailesini seçmek, fontlar arasındaki hiyerarşiyi oluşturmak, dengeyi sağlamak en önemli konulardandır.
Artık herkesin bildiğini düşündüğüm ama yine de söylemeden geçemeyeceğim bir konu var ki, o da ; kaçınılması gereken fontlar.
Comic Sans MS, Papyrus, Curlz MT, Times New Roman, Vivaldi, Kristen ITC, Viner Hand… Aslında bu liste daha uzar. Bunlar ve benzeri fontlardan uzak durmalıyız diyelim.
Gelelim nasıl font seçeceğimize…
Öncelikli olarak yapacağımız ürünün kime hizmet edeceği, marka kimliği ve içeriğin karakteristik özelliklerini göz önünde bulundurmalıyız.
1. Farklı Fontlarda Boğulmayın
Yaptığınız ürünün karışık, düzensiz gözükmemesi için minimum sayıda font kullanmanız çok önemli. Aslında seçeceğiniz tek bir font ailesinin stilleriyle bile temiz bir görünüm sağlayabilirsiniz.
2. Türkçe Karakterleri Olduğundan Emin Olun
Bazen internette gezinirken büyük global firmaların bile bu hataya düştüğünü görüp üzülüyorum. Eğer elinizdeki fontlarda Türkçe karakter yoksa başka font seçin. Ürününüzün 90'lardaki gazete küpürlerinden kesilerek yazılmış tehdit mesajları gibi görünmesini istemezsiniz diye düşünüyorum.
3. Okunabilirliği Test Edin
Bir fontu seçerken en önemli kriterlerden biri de okunabilirliktir. Özellikle serifli ve script fontlarda bu durumla karşı karşıya kalabiliyoruz. Seçiminizi yapmadan önce örnek içerikler üzerinde test edin.
4. Mutlaka Farklı Ağırlıkları Olan Font Seçin
Çünkü vurgulamak, öne çıkarmak istediğiniz içerikleri bold, uzun içeriklerinizi light yapabilirsiniz. Bold kullandığınız yazılar daha fazla ön plana çıkarken light kullandığınız yazılar arka planda kalacaktır. Bunun yanı sıra ürününüzde farklı ağırlıklar kullanmanız monoton bir görünümden de kurtaracaktır.
5. Marka Kimliğine Göre
En başta da belirttiğim gibi marka kimliğine uygun font seçmek en önemli kriterlerden biri. Eğer markanızın geleneksel ve klasik bir çizgisi var ise serifli fontlar, modern ve yenilikçi bir çizgisi var ise sans-serif fontlar tercih edebilirsiniz.
• Farklı font boyutları kullanın; Öne çıkan başlıklarını, alt başlıklarını, içeriklerini farklı farklı font boyutlarında kullanıp içeriklerin arasındaki hiyerarşiyi de sağlayabilirsiniz.
• Karakter limiti belirleyin; Cümleleriniz uzadıkça göz takip etmekte zorlanacak ve okunabilirliği düşecektir.
• Kontrast fontlar kullanın; Minimum font kullanımını da göz ardı etmeden fontlarla kontrast yakalayabilirsiniz. Sans-serif font ve serifli font kullanarak kontrast yakalayabilirsiniz.
• Mutlaka boşluk kullanın ; Doğru boşluklar ile ürününüzdeki düzeni, hiyerarşiyi sağlayabilirsiniz. Temiz bir tasarım elde etmek için mutlaka boşluklardan yararlanmalısınız diğer türlü tasarımınız karışık gözükecek ve içeriğinizin okunabilirliği düşecektir.
• Text renkleriyle oynayın ; Sürekli bahsettiğim gibi hiyerarşiyi sağlamak ve aynı zamanda okunabilirliği artırmak adına text renkleriyle oynayabilirsiniz.
Bir diğer öneri olarak tavsiye edilen, popüler veya trend fontlara göz atmanız. Bu fontların tavsiye edilmesinde inanın haklı sebepler var. Google Font’da ücretsiz kullanabileceğiniz birçok font bulunmakta. Lisans sıkıntılarını göz önünde bulunduracak olursak Google Font iyi bir tercih olacaktır.
Google Fonttaki en iyi 40 fonta bu linkten ulaşabilirsiniz.