Userspots'ta kullanıcı araştırma çalışmaları gerçekleştiren ve bu doğrultuda çözümler üreten Jarvis ekibimizin üyesi Dilan, elektronik veritabanı aracı olan Airtable'ı kullanarak çalışma süreçlerini nasıl daha verimli hale getirdiklerini sizler için anlattı.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kullanıcı Araştırması Sürecini Airtable’da Organize Etmek
Kullanıcı deneyimi araştırmacılarından oluşan araştırma ekibimiz Jarvis olarak araştırma sürecinin farklı adımlarında Airtable uygulamasını ne kadar yoğun kullandığımızı ve bizim için hayatı nasıl kolaylaştırdığını sizlerle de paylaşmak istedik.
Öncelikle Jarvis’i tanıtmak gerekirse; Userspots’ta kullanıcıların ihtiyaçlarını, beklentilerini ve problemlerini anlayarak daha iyi bir deneyim sunmak adına kullanılabilirlik ve kullanıcı odaklı araştırma projeleri gerçekleştiriyor ve müşterilerimiz için çözüm önerileri geliştiriyoruz.
Elektronik veritabanı aracı olan Airtable halihazırda Userspots’ta birçok iş yönetimi, organizasyon planı ve proje geliştirme süreçlerinde kullanılıyor. Biz de Jarvis olarak araştırma projelerinde kullanıcı oturumlarını organize ederken, verileri dokümante ederken, analiz adımında ve bunlara ek olarak müşterilerimizle yaptığımız haftalık güncelleme toplantılarında sunum aracı olarak sıklıkla Airtable’a başvuruyoruz.
1. Kullanıcı Oturumlarını Organize Ederken:
a. Neredeyse her projemizin keşif adımında kullanıcı buluşmaları organize etmemiz gerekiyor. Projemizin konusu ve kapsamı doğrultusunda belirlediğimiz hedef kitlenin kırılımlarını oluşturuyor ve test, workshop, görüşme veya günlük çalışması gibi araştırma teknikleri için kullanıcıları online veya saha görüşmelerine davet ediyoruz. Bu adımda, kullanıcı veritabanımızı Airtable’da oluşturuyoruz. Projelerimizde katılımcı olmak isteyen kullanıcılar için bir anket iletiyor ve anketi Airtable’da oluşturduğumuz katılımcı veritabanı tablosu ile entegre ederek her yeni katılımcı adayı ile birlikte katılımcı veritabanımızı güncelliyoruz.
b. Veritabanımızdan ya da başka kanallar aracılığıyla ulaştığımız; çalışmamıza katılımcı olabilecek kullanıcılarla ilk iletişimi sağladıktan sonra takvimimize uygun olan her katılımcı için oturum ve iletişim detaylarını belirlerken yine Airtable tablolarını kullanıyoruz:
• Kullanıcı listesini ve yedek listeyi oluşturmak,
• Listedeki isimleri projede oluşturulan kırılımlara göre işaretlemek,
• Kullanıcıların katılım durumlarını ve iletişim bilgilerini belirlemek,
• Oluşturduğumuz randevuların gün ve saatini belirlemek ve değişen randevuları güncellemek,
• Eğer kullanılabilirlik testi gerçekleştiriyorsak; hangi kullanıcı ile hangi senaryoyu gerçekleştireceğimizi ve testi hangi platformda yapacağımızı belirlemek,
• Görüşme tamamlandıktan sonra ekibin ulaşması gereken görüşme kayıtlarını yüklemek gibi katılımcı organizasyonları ile ilgili tüm bilgi ve iletişimi aynı tablo üzerinde yürütüyoruz. Projede çalışan ekip üyelerinin bu bilgilerde güncel kalabilmesi ve düzenleyebilmesi konusunda Airtable bize oldukça kolaylık sağlıyor.
2. Verileri Dokümante Ederken:
Kullanıcı araştırmaları projelerinde ağırlıklı olarak kalitatif araştırma tekniklerini kullanan bir ekibiz. Derinlemesine görüşmeler, bağlamsal görüşmeler, nitel kullanılabilirlik testi, netnografik araştırmalar, günlük çalışması gibi teknikleri kullandığımız araştırma süreçlerinde elde ettiğimiz bulguları dokümante etmek için projenin başında oluşturduğumuz Airtable yapısını kullanıyoruz. Araştırmanın veri toplama sürecinde görüşme script’lerini farklı ekip üyelerinin aynı anda ve aynı formatta dokümante edebilmesinde oldukça yardımcı bir tool. Bir diğer faydası ise, aynı projede kullandığımız farklı tekniklerin çıktılarını (örneğin, netnografi tekniği ile elde ettiğimiz bulgular ve derinlemesine görüşme çıktılarını) bir araya getirmekte sağladığı kolaylık. Söz konusu kalitatif veri tablo yapısını oluştururken dikkat ettiğimiz nokta ise; projenin hazırlık adımında, proje kapsamı ve ihtiyaçları belirlendikten sonra, çalışacak ekip üyelerinin bir araya gelerek tabloyu beraber oluşturması.
Proje ihtiyaçlarına göre söz konusu tablolarda hangi başlıkları açtığımıza bakacak olursak:
• Katılımcının adı veya oturum kodu,
• Bulgu içeriği,
• Bulgu ile ilişkili ekran görüntüsü,
• Bulgu kaynağı,
• Bağıntı şeması başlıkları,
• Duygu durumu,
• Bulgu önemi,
• Görüşme kayıt linki gibi alanlar olabiliyor.
Kalitatif veriyi Airtable yapısı içinde doğru tablo yapısında bir araya getirmek, analiz adımında iş yükümüzü oldukça hafifletiyor. Bunun yanında, doğru ve okunabilir şekilde kurulabilen tablo yapıları sayesinde sadece araştırmayı yürüten ekip üyeleri değil, paydaşlarımız veya müşterilerimiz de kullanıcılardan gelen bulgulara, alıntılara ya da test esnasındaki ekran görüntülerine rahatlıkla ulaşma imkanı buluyor.
3. Verileri Analiz Ederken
Kalitatif veriyi analiz ederken; tema odaklı analiz çıktılarını oluşturan bağıntı şeması (affinity map) ve aksiyon odaklı çıktıları oluşturan yolculuk haritası (customer journey map) sıklıkla kullandığımız analiz teknikleri diyebiliriz. İkisi de analiz görselleştirme tekniği olan yolculuk haritası ve bağıntı şemalarını oluştururken, Airtable içinde dokümante ettiğimiz veriyi işaretleyerek analiz sürecimizi kolaylaştırıyoruz. Bu noktada, projeye başlarken henüz datayı dokümante etmeden önce kullanacağımız analiz tekniğine karar vermek oldukça önemli. Çünkü bu karar doğrudan Airtable içinde oluşturacağımız tablo yapısını etkiliyor.
Analiz yaparken yapıyı Airtable’da kurmamızın en önemli nedenlerinden biri, tablolar arası veriyi bağlayabilme özelliği ve sonrasında görünüm, filtre, sıralama gibi seçeneklerle özelleştirilebilir görünümler elde etmemizi kolaylaştırmasıdır. Örneğin; yolculuk haritasını çıkarmaya başladığımızda, haritada yer alan üst düzey bir aksiyon ile ilgili tabloya işlenmiş kullanıcı alıntısı veya görsele hızlıca ulaşmak; bu aksiyon ile ilgili duygu durumu/memnuniyet yoğunluğunu analiz etmek daha elverişli bir hale geliyor. Aynı şekilde kullanılabilirlik testlerini analiz ederken, ekran isimleri ve aksiyonları da ayrı tablolarda listeleyip bu tabloları, bulguları dokümante ettiğimiz tablo ile bağlamamız, tek bir ekran ile ilişkili bulguları değerlendirirken işimizi oldukça kolaylaştırıyor.
Sadece kullanıcı araştırmalarında değil UX tasarımı yaparken birçok aşamada Airtable hep elimizin altında. Bir iş kolaylaştırıcı araç olan Airtable'ı ve nasıl kullanıldığını keşfetmek, onunla neler yapabileceğinizi örnekler üzerinden öğrenmek istiyorsanız Airtable rehber yazımızı mutlaka okuyun. UX süreçlerimizin vazgeçilmez programı ile ilgili öğrenmeniz gereken özellikleri orada anlattık!