Çalışan deneyimini bir servis tasarımı gibi bütünsel düşünerek tasarlamak ve bunun yol haritasını çıkarmak şirketlerin ve Userspotsʼun temel önceliklerinden biri olacak.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Çalışan Deneyimi ile Kullanıcı Deneyimi Arasında 3 Temel Benzerlik Nedir?
Marketing Türkiye ile Userspots olarak birlikte yaptığımız Çalışan Deneyimi etkinliğinde çalışan deneyiminin kullanıcı deneyimi benzerliklerinden bahsetmeye çalıştım.
Uzun yıllardır insan kaynakları konusunda öncü bilinen ve “Google Gibi Ofisimiz var” cümlelerinin öznesi olan şirketler artık bu konuda dizilerde dalga geçilen bir insan yığınına dönüşmüş durumda. Yetenekler artık Google ve Facebook gibi şirketlerde çalışmıyor ve orada çalışmayı “cool” bulmuyorlar.
Global şirketler daha iyi yetenekleri kendine çekmekte problem yaşarken Türkiyeʼdeki şirketler kısıtlı kalifiye insan kaynağında arz-talep konusundaki dengesizlikten muzdaripler. Her iki yapı da 2019ʼda daha fazla şu konseptin üzerine gidecek: “Çalışan Deneyimini Tasarlamak”
Çalışan deneyimini bir servis tasarımı gibi bütünsel düşünerek tasarlamak ve bunun yol haritasını çıkarmak 2020 yılında şirketlerin ve Userspotsʼun temel önceliklerinden biri oldu, 2021 yılında da olmaya devam edecek.
Çalışan Deneyimi Tasarımı ve Kullanıcı Deneyimi Tasarımı
Bir önceki etkinliğimiz XCO & UXAliveʼda Koç Holdingʼden Görkem Balcı ile birlikte İnsan Kaynakları departmanlarının hem tasarımcıları hem de tasarımcıları keşfetmeye başladıklarından bahsetmiştik. Günün en fazla ilgi gören bölümlerinden olan bu konunun daha geniş incelenmesi gerektiğini düşünerek EX Day (Employee Experience) etkinliği düzenledik.
Bu etkinliğin “Çalışan Deneyimi Tasarımı” bölümünde de çalışan deneyimi tasarımı ile kullanıcı deneyimi tasarımı arasındaki 3 temel benzerlikten bahsettim:
1- İnsan Odağı
Çalışanlar, müşteriler veya kullanıcılar. Tasarlayacağımız süreçlerle doğrudan etkileşim içinde olacak grupları, insan odaklı tasarım prensipleri çerçevesinde merkeze koyup onları dinleyerek tasarım sürecine dahil etmeliyiz.
Bu şekilde tasarladığımız süreçlerle kişiler etkileşim halindeyken de doğru dinleme mekanizmaları kurarak sürekli geribildirimler alabilmeli, hatta her adımı puanlatarak ortalama değerleri takip etmeliyiz.
Kullanıcı deneyimi tasarımı sürecinin önemli bir aşaması olan kullanıcı araştırmalarının çalışan deneyimi süreçlerinde de kullanarak merkeze insanı koyabiliriz. Userspots Kullanıcınızı Anlama Servisleri
2- Yolculuk Odaklı Yaklaşım
Kullanıcı deneyimi tasarlarken bir sürecin öncesini, anını ve sonrasını dikkate alıp müşterinin satın alma yolculuğuna odaklanır ve müşteri yolculuk haritaları oluştururuz. Çalışan deneyimi süreçleri tasarlanırken de benzer bir yolculuk yaklaşımı ile tasarım yapılmalıdır.
Örneğin işe alım, staj veya onboarding gibi zamana bağlı ve bir çok adımdan oluşan süreçler için bu haritaları çıkararak fırsat ve acı noktaları yakalanabilir. Genç futbolcu keşif sürecindeki gibi yeteneğin keşfedilmesini sağlayacak kamplar, eğitimler ve etkinlikler düzenleyip, işe alım sürecinin her aşamasını tasarlamak gerekiyor. Kişilerin işe girmeleri sonrasında da ilk gün, ilk 30, 90 ve 180 gün deneyimlerini daha iyi hale getirecek mekanizmalara ihtiyaç var.
3- Navigasyon
Kullanıcılar bir web sayfasına geldiklerinde “Ben buraya nereden geldim?”, “Şu an neredeyim?” Ve “Buradan nereye gidebilirim?” Gibi geçmiş, şu an ve gelecekle ilgili bilgilere hızlıca erişebilmelidir. Benzer şekilde yukarıda bahsettiğimiz müşteri yolculuklarında da kişiler sürecin neredesinde olduklarını net bir şekilde anlayabilmelidir. Çalışan deneyimi tasarımında da çalışanlar benzer şekillerde kariyerlerinde, projelerde benzer bir navigasyon ihtiyacı içindeler.
Proje Süreçleri ve Ölçümlenmesi
İş tanımı değil artık çalışılan proje ve projelerin kapsamları, kişiye ne katacağı çok önemli. Kişiler iş seçimi esnasında büyük bir şirkette önemsiz bir projede çalışmak yerine kariyer hedeflerine uygun projeler sunan girişimleri tercih edebiliyor.
Kariyer Planlama
Kişinin nerede olduğu, nereye gideceği, gideceği yere gitmesi için yapması gerekenler konularının da haritalandırılması gerekiyor.