Ekipten

Araştırmalarda En Sık Kullanılan Araçlar

UX alanının global kaynaklarından user interviews’in UX ve AI dünyası arasındaki ilişkiyi araştırdığı raporunu incelemiştik. Bu raporda öne çıkan başlıklardan bir tanesi de araştırmacıların sık kullandığı araçlardı.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

user interviews’in AI ve UX dünyası arasındaki ilişkiye dair yaptığı araştırma , konunun bugününe ve geleceğine dair önemli bir rapor denilebilir. UX dünyası, her ne kadar yapay zeka konusunda en çok endişe taşıyan gruplardan biri olsa da yapay zekanın getirdiği kolaylıkları kullanmaya devam ediyor.

Hotjar

Araştırma sonuçlarında en sık kullanılan aracın Hotjar olduğu görülüyor. Katılımcı grubunun %23.6’sını oluşturan grubun bu aracı kullanıyor olması tesadüf değil.

Hotjar, UX tasarımı, UX araştırma, ürün yönetimi, ürün yöneticiliği, müşteri deneyimi yolculuğu gibi pek çok alanda kullanıcısını tatmin eden hizmetler sağlıyor. Çok yönlü çizdiği çerçevede başarıya ulaşması da Hotjar’ı belirli bir popülariteye kavuşturuyor denilebilir.

Halihazırda çok bilinen araçlardan biri olan Hotjar, kullanıcının çevrimiçi alışkanlıklarını ortaya koymak ve davranışları anlamak için kullanılıyor.

Çoklu cihaz desteği sağlayabiliyor olması, geri bildirim başlığındaki yetenekleri, analizleri ve analizlerin diğer paydaşlarla paylaşılabilmesine izin vermesi gibi pek çok avantajı barından Hotjar, kısa bir süre önce AI hizmetini de hayata geçirdiğini duyurmuştu.

Yapay zeka ile birlikte süreçlerin çok daha hızlanacağını ifade eden Hotjar, Hotjar AI ile birlikte daha anlamlı içgörülerin elde edilebileceğinin altını çiziyor.

Süreçlerde sıkça kullanılan birçok araçla senkronize olarak da çalışabilen Hotjar’ın en sık tercih edilen araç olmasının da araştırmanın sonuçlarıyla açıklanabileceğini unutmamak gerek.

Hotjar, var olan hizmetlerini daha iyiye taşıyabilmek için AI desteğini sağlıyor. Bu güncelleme de UX araştırmacıları için zorlu süreçlerde aşina oldukları bir hizmetin daha kolay hale gelmesi olarak algılanıyor olabilir.

Dscout

Araştırma sonuçlarına göre en sık kullanılan ikinci araç olan Dscout, her 5 katılımcıdan 1’inin kullandığını ifade etmesiyle dikkat çekici. dscout’u yakından tanımak için sitesinde yer alan nitelemeleri dahi oldukça yeterli.

Kendini kurucu, üretken ve değerlendirici olarak nitelendiren Dscout, tüm araştırma süreçlerinde kullanıcıların bu nitelemelerden faydalanabileceğini ifade eden bir araç.

Bir diğer deyişle kullanıcılar, ekipleri uyumlu hale getirip, işyükünü azalttıkları senaryolar kurarak temel görevlerini tamamlayabilirler. İkinci adımda yine dscout sayesinde benchmark yapabilir, personaları daha keskin hale getirebilir ve yolculuğu netleştirerek üretkenleşebilirler. Son olarak sürecin değerlendirilmesinde performans testleri yapabilir, iyileştirme ve optimize etme süreçleriyle değerlendirmelerini tamamlayabilirler.

Tüm bunların tek bir araçla yapılabiliyor olması, dscout’u değerli bir noktaya taşıyor. Bununla birlikte dscout, UX dünyası için rehberler hazırlayan ve kendini bir rehber olarak konumlandıran marka kimliğiyle de ilham verici.

Glassbox

Katılımcıların en sık kullandığı üçüncü araç olan Glassbox, tıpkı Dscout gibi sloganıyla hedeflediğini tanımlayan araçlardan.

Daha fazla data, daha derin içgörüler ve daha iyi çıktılar vaat eden Glassbox, Dijital Deneyim kavramıyla alakalı her şeyi kolay bir biçimde ortaya çıkarabileceğini vaat ediyor.

Veri toplama süreçleriyle alakalı patentli bir teknolojiye sahip olan Glassbox, tatmin edici analizleriyle deneyimlerin görünümlerini de sunuyor. Kullanıcı deneyimi çok geniş bir alanı kapsıyor olsa da dijital dünyadaki deneyimi daha iyi hale getirebilmek için Glassbox iyi bir alternatif.

Dovetail

Araştırmadaki katılımcıların farklı mesleklere sahip olması, onların en sık kullandığı araçların da çok yönlü yapılara sahip olması gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu bağlamda oldukça iddialı araçlardan biri olan Dovetail’in dördüncü sıraya yerleşiyor olması gayet tutarlı.

Ürün yöneticileri, tasarımcılar ve araştırmacılar için hizmetler sunan Dovetail, veri analizi, içgörülerin hikayeleştirilebilmesi ve araştırmanın ölçeklendirilebilmesi için kullanılıyor.

Aracın sağladığı hizmetler kadar sağladığı avantajları da hatırlamakta fayda var. Dovetail, kullanıcılarına güvenlik, otomasyon ve entegrasyon açısından da oldukça fazla imkan sağlıyor.

Bu noktada Dovetail’i diğerlerinden ayıran noktalardan birinin de şablonlar olduğunu ifade etmekte fayda var. Kullanıcılarına ilgilendikleri konularla alakalı şablonlar sağlayan Dovetail, bu sayede süreçlerin daha da kısalması ve optimize hale gelmesi konusunda büyük bir olanak tanıyor.

Notion

Yapay zeka ile birlikte çok daha sevilen ve kullanılan araçlardan biri haline gelen Notion, deyim yerindeyse tam anlamıyla bir İsviçre çakısı.

Diğer araçlarda da rastladığımız gibi araştırma süreçlerinde en sık yaşanan süreçlerden birisi, sürecin belirli kısımlarının tekrar tekrar yapılması. Bir ekiple çalışmak kolay değil ve araştırma süreçlerinde belirli bir titizliği koruduğunuzdan emin olmanız gerekli.

İşte bu gibi durumlarda Notion oldukça iyi bir can simidi. Tıpkı Dovetail’de olduğu gibi gelişmiş bir topluluğa sahip olan Notion’ın şablonlarını kullanarak veya tamamen size bırakılan sayfaları kendiniz şekillendirerek çalışma alanlarınızı oluşturabilir, bu alanları ekibinizle paylaşarak sürecin daha sağlıklı bir şekilde yürümesini sağlayabilirsiniz.

Üstelik Notion tam da deyimdeki gibi İsviçre çakısı yapısıyla başka pek çok alanda da kullanılabiliyor. Kullanıcı ile yaptığınız görüşme oldukça uzun sürdü ve işin içinden çıkamadınız. Notion’ın yapay zeka desteğini kullanarak notların özetlenmesini veya gruplanmasını talep edebilirsiniz.

Süreçte tıkandığınız anlar yaşadınız ve ekibinizde sizinle aynı durumda. Notion’dan bir beyin fırtınası talep edebilir ve gelecek fikirlerle rotanızı şekillendirebilirsiniz.

Bu noktada Notion AI ile yapılabilecekleri incelemek için, yazımızı inceleyebilir ve Notion eğitimimize kaydolabilirsiniz!

Grain

Yapay zeka tabanlı bir görüşme kaydetme aracı olan Grain, kullanıcı görüşmelerini daha optimize hale getirmek ve kolaylaştırmak için kullanılıyor.

Not alma sürecini, görüşme kaydını otomatize hale getiren araç, aynı zamanda konuşmalardan içgörü çıkarma konusunda da yeteneklere sahip.

Görüşmenin önemli noktalarını kaydetmek, yazıya dökmek ve içgörüleri yakalamak açısından kullanıcısına oldukça büyük avantajlar sağlayan Grain, bu notların ekip arkadaşlarıyla paylaşılmasını da sağlamasıyla ortak bir çalışma kültürünü de geliştiriyor.

Yapay zekayı kullanarak görüşmelerinizi kaydedebileceğiniz, notlar tutabileceğiniz diğer araçları inceleyebilirsiniz!

Indeemo

Yapay zeka tabanlı araçlardan birisi olan indeemo, insanları, deneyimleri ve ürünleri anlamaya yardımcı oluyor.

İnsanların nasıl düşündüklerini ve davrandıklarını anlamak için hizmet sağlayan indeemo, aynı zamanda uzaktan araştırmalar/gözlemler yapabilmek için de oldukça kullanışlı.

Pek çok araştırma metodolojisine uygun bir biçimde çalışan indeemo, aynı zamanda görüşmelerin içe aktarılması ve analiz edilmesi açısından da kullanıcılarına hizmet sunuyor.

Analiz süresini azaltmak, nitel araştırmaları ölçeklendirmek gibi noktalarda, katılımcılarla etkileşim kurmak gibi aşamalarda araştırmacılara farklı bir deneyim sağlayan ındeemo, içgörülerin güçlendirilmesi için de oldukça kullanışlı bir araç.

Süreçlerin iyileştirilebilmesi için kullanılan yapay zeka araçları, ilerleyen dönemlerde daha fazla ve daha farklı görevleri bir arada sağlayacak.

Kullanıcı deneyimi alanında hali hazırda görev alan ve kendisini bu alanda daha da geliştirmek isteyenler için biçilmez kaftan olan UX Araştırma Eğitimi ile UX kariyerinizi bir ileri adıma taşıyabilirsiniz!

Araştırmalarda En Sık Kullanılan Araçlar
Araştırmalarda En Sık Kullanılan Araçlar

Hazırlayan;

Digital Marketing Specialist

Utku Arslan

Oluşturulma Tarihi
10/2023
Güncellenme Tarihi
11/2023
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.