Bu yazıda, ChatGPT'nin potansiyelini keşfetmek ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için nasıl kullanılabileceğine odaklanıyoruz. Yenilikçi yaklaşımlar, stratejiler ve pratik öneriler sunarak tasarım sürecini iyileştirmenize yardımcı oluyoruz.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yapay Zeka gün geçtikçe gelişmeye devam ederken UX ve UI alanları da bu çıktılardan doğrudan etkileniyor. Özellikle bir önceki yazımız olan “Yapay Zeka Tasarımcıya Nasıl Yardımcı Olabilir?” çıktılarını incelediğimizde hem süreci anlayabilir hem de kullanıcı deneyimi alanındaki farklılaşmaları fark edebilirsiniz. Ancak vereceğimiz komutlar yenilikçi stratejiler oluşturmanızda ve spesifik sorulara cevap alma durumunu test ediyor.
Chat Generative Pre-Trained Transformer, yani bizim daha çok tanıdığımız ismiyle ChatGPT, OpenAI tarafından hayata geçirilmiş bir sohbet botudur. Bu botla etkileşim tamamen metin üzerinden gerçekleşiyor, diğer birçok sohbet botunda olduğu gibi. Ancak ChatGPT'nin diğerlerinden farkı, sadece iki ay içinde 100 milyon kullanıcıya ulaşmış olması. İşte bu yüzden tarihin en hızlı büyüyen uygulaması olarak tanınıyor!
ChatGPT ile ilk tanıştığımızda, Google gibi bir arama motoru olarak algılamıştık. Ancak zamanla anladık ki, ChatGPT aslında bundan çok daha fazlasını kapsıyordu. Örneğin, Google ile kıyaslandığında, ChatGPT'nin sohbet odaklı bir yapısı mevcut. Yani, bir soruyu takiben başka bir soru sorabilirsiniz ve ChatGPT, bir sohbette olduğu gibi, son ne söylendiğini hatırlayacaktır.
ChatGPT'nin ne kadar hızla ilerlediğini görünce gerçekten şaşırıyoruz. GPT 4'ün önceki gelişmiş modeli ile arasındaki farkı gösteren grafiği incelediğimizde gelişimin farkına varabiliyoruz.
Ben genellikle ChatGPT'yi günlük işlerim için yardımcı pilot olarak kullanıyorum. Özellikle sezgisel ve kullanıcı dostu arayüzler oluşturma konusunda becerilerimi önemli ölçüde artırdı. ChatGPT'nin doğal dil işleme yeteneklerini kullanarak, hızlı ve etkili bir şekilde metin ve içerik oluşturabilirsiniz. Farklı arayüz seçeneklerini deneyebilir, iyileştirebilir ve hatta projeleriniz için yenilikçi fikirler ve konseptler geliştirebilirsiniz. GPT ile stratejilerinizi belirleyebilir, deney veya iş tasarımlarınızı yapabilir, persona ve görüşme senaryoları oluşturabilirsiniz.
Bu yazıda, UI/UX tasarım sürecinizi nasıl geliştireceğinizi ve ChatGPT'nin yenilikçi kullanımının sizlere nasıl yardımcı olabileceği hakkında bazı deneyimlerimi ve önerilerimi paylaşacağım.
ChatGPT ile Stratejinizi Belirleyin!
ChatGPT'ye stratejik bir soru sorduğunuzda, özgün ve düşündürücü yanıtlar alabilirsiniz. Hedeflerinize ulaşmak için yeni fikirler keşfetmenize yardımcı olurken, aynı zamanda mevcut stratejilerinizi geliştirmenize olanak sağlar.
Strateji belirleme sürecinde ChatGPT'yi kullanırken, çeşitli senaryoları keşfedebilir daha iyi bir strateji oluşturmak için veri dayanaklı kararlar alabilirsiniz. ChatGPT'nin fikir üretme, analiz yapma ve sentezleme yetenekleri, stratejik planlama sürecinizde size değerli bir yol gösterici olabilir.
ChatGPT sadece bir yardımcı araçtır ve son kararları verme sürecinde insan görüşü ve uzmanlığına ihtiyaç duyulabilir. Strateji belirleme sürecinde size sağlayabileceği değerli bilgiler ve perspektifler, işinizi daha etkili bir şekilde yönlendirmenize yardımcı olabilir.
1. Risk Sermayesi Yatırımı
Prompt: "Bir kullanıcı deneyimi teknolojisi fonu için risk sermayesi yatırımcısı olduğunuzu varsayalım. Hangi alanlar potansiyel gelişme taşıyor?"
Risk sermayesi, yenilikçi girişimlere fon sağlayan bir yatırım türüdür. Bu prompt, potansiyel gelişme taşıyan alanları anlamamıza yardımcı oluyor. Kullanıcı deneyimi teknolojileri, kullanıcıların ürünler, hizmetler veya dijital platformlarla olan etkileşimlerini geliştirmeyi amaçlayan teknolojik çözümleri bana sunarak yatırımımı yönelendirmemi kolaylaştırıyor.
2. Pazar Büyüklüğü
Prompt: “B2B yapay zeka platformu üzerinde çalışan bir start-up'ın CEO'su olduğunuzu ve teklifinizi özellikle Türkiye merkezli teknoloji şirketlerini hedeflediğinizi varsayalım. Bir sunum için pazarı boyutlandırmanız gerekiyor ve TAM (toplam mevcut pazar), SAM (hizmet verilebilir mevcut pazar) ve SOM (Hizmet Verilebilir ulaşılabilir pazar) rakamlarını arıyorsunuz. Lütfen bazı potansiyel veri kaynakları da dahil olmak üzere TAM, SAM ve SOM'u nasıl tahmin edeceğinize dair bazı ilk fikirlerinizi paylaşın. Lütfen cevabınızı 200 kelime ile sınırlayın.”
Bu prompt’u, B2B yapay zeka platformu üzerinde çalışan bir start-up'ın CEO'su olarak Türkiye merkezli teknoloji şirketlerini hedeflendiğini varsayıyorum. Bir sunum için pazarın boyutlandırılması gerekiyor ve rakam verilerine ulaşmak için kaynakları detaylıca açıklıyor.
3. Rakip Analizi
Prompt: “Kullanıcı Deneyimi ile ilgileniyorum. Bu alanda yenilikçiliğe odaklanan ve yakın zamanda büyük bir yatırım alan 10 girişimi paylaşabilir misin?”
Herhangi bir konuya ilginiz varsa ve rakipleriniz kimler konusuna bilgiye ihtiyacınız olduğu durumda ChatGPT sizler için sıralama yapacaktır. Yenilikçi girişimler hakkında bilgi edinirken aynı zamanda büyük yatırımlar alan ve sektörde öne çıkan başarılı şirketleri keşfetme fırsatı bulabilirsiniz. Rakip analizi yapmanıza ve risk ve avatajları belirlemeniz için güzel bir nokta olabilir.
4. PASTEL ve SWOT Analizi
Prompt: “Maze gibi prototipleme için kullanılan platformu Avrupa pazarı odaklı bir PASTEL analizini tablo formatında paylaşabilir misin?”
PASTEL analizi, karşılaşabileceğiniz riskleri ve zorlukları belirlemek konusunda da önemli bir rol oynar. Yasal düzenlemeler, veri gizliliği endişeleri ve teknolojik trendler gibi faktörleri analiz edilerek, bu alanlara yönelik stratejiler geliştirmenize yardımcı olur. Bu şekilde olası riskler minimize edilebilir ve platformun sürdürülebilirliği sağlanabilir.
Prompt: “Maze gibi prototipleme için kullanılan platformun SWOT analizini tablo formatında paylaşabilir misin?”
SWOT analizi, bir girişimin güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini değerlendirerek stratejik kararlar almasına yardımcı olan bir araçtır. Girişimcilere karar verme sürecinde önemli bilgiler sunar ve stratejik yönlendirme sağlar, böylece başarıya giden yolda önemli bir adım oluşturur.
Bu analizler ile pazardaki fırsatları, zorlukları ve rekabet durumunu daha iyi anlayarak stratejik kararlar alabilir ve işinizi başarılı bir şekilde büyütebilirsiniz. Hatta bu analiz çeşitlerini fikir geliştirme ve üretmenizde nasıl kullanabileceğinizle alakalı “Fikir Üretmek İçin Kullanabileceğiniz Design Thinking Metotları!” yazımıza da göz atabilirsiniz.
5. Yalın Kanvas Oluşturma
Prompt: “Canva uygulamasını ele alarak bana bir yalın kanvas oluşturmanı istiyorum Tablo Görünümü'nde olsun.”
Bu prompt da, Canva uygulamasını ele alarak bir yalın kanvas oluşturmasını istedim. Yalın kanvas, iş fikrinizi, hedeflerinizi, müşteri segmentinizi, değer teklifinizi, kanallarınızı, gelir kaynaklarınızı, anahtar faaliyetlerinizi, anahtar ortaklıklarınızı, maliyet yapınızı ve daha fazlasını tanımlamanızı sağlayan bir görsel araçtır.
Dilediğiniz Kanvas modelini ChatGPT ile çıkarabilirsiniz. Kanvas oluşturarak, iş stratejileri daha iyi anlamanıza, strateji geliştirmenize ve değer yaratmanızı sağlar. Bu şekilde, iş fikrinizi daha etkili bir şekilde planlayabilirsiniz.
ChatGPT ile Perspektif Oluşturun
Farklı perspektifler oluşturmak için ChatGPT’yi kullanabilirsiniz. Bu amaçla kullanım ile soru veya konu hakkında farklı açılardan bakmanızı ve çeşitli görüşleri keşfetmenizi sağlayacaktır. Farklı senaryoları göz önünde bulundurarak karar mekanizmanızı genişletebilirsiniz.
ChatGPT, kullanıcıların kendi bakış açılarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için soruları yanıtlayabilir ve alternatif çözüm önerileri sunabilir. Fakat tekrar hatırlatalım, unutmayın ki, ChatGPT bir yapay zeka modeli olup, sunduğu bilgileri değerlendirmek için insan görüşü ve uzmanlığına ihtiyaç duyulabilir.
1. Kullanıcı İçgörüsü Oluşturma
Prompt: "Odak problemleri ve erken tükenmişlik sendromları yaşayan bir teknoloji girişiminin çalışanı olduğunuzu varsayalım. Bu çalışanın günlük yaşamında nasıl hissettiği ve bu durumun işlerini nasıl etkilediği hakkında birinci tekil şahıs ağzından bazı içgörüler sağlayabilir misin?”
Bu tür içgörüler, çalışanın iç dünyasını, motivasyonunu, stres düzeyini, duygusal tükenmişlik hissini, moral durumunu ve genel iş tatminini anlamamızı sağlar. Burada bir teknoloji girişimi üzerinde çalışan bireyin yaşadığı gerçek deneyimleri ve zorlukları görerek empati kuruyor ve bu sorunlara çözümler üretmemizi kolaylaştırıyoruz. Etkileyen faktörler değerlendirilip ve bu alanlarda iyileştirmek için de kullanılabilir.
2. Brief Oluşturma
Prompt: “Varsayalım, global bir gıda ve içecek şirketi için kahve bölümü yöneticisisiniz. Stratejik önceliklerinizden biri, Gen Z müşterileriyle pazar payını artırmaktır. Lütfen bir pazar araştırma ajansı için detaylı (en fazla 150 kelimelik) bir brief paylaşın.”
Yapay zeka ile şirketiniz için çeşitli senaryolar oluşturabilirsiniz. Verdiğiniz komuta göre simüle ederek kuvvetli bir çıktı alabileceksiniz. Aynı zamanda brief hazırlama becerisini ve yeteneğini sınamakta ve geliştirmenizde yardımcı olmaktadır. Gen Z müşterilerinin ihtiyaçlarını ve tercihlerini anlama, trendleri belirleme ve markanızın bu hedef kitleye yönelik rekabet avantajını artırma fırsatını değerlendirebilirsiniz.
3. Trend Belirleme
Prompt: “COVID-19 salgını sırasında dünya çapında popüler hale gelen yemek siparişi trendlerinden bazıları nelerdir? Lütfen trendlerin ortaya çıktığı ülke veya bölgeleri paylaşın.”
Trendlerin küresel çapta nasıl yayıldığını görmek için bir pazar araştırması veya bilgi edinme amacıyla da ChatGPT’yi kullanılabilirsiniz. Bu şekilde, sektörünüzdeki önemli eğilimleri belirleyebilir, müşteri taleplerine cevap verebilir ve stratejik kararlar alabilirsiniz.
4. Görüşme ve Mülakat Soruları Belirleme
Prompt: “Evde çalışma deneyimiyle ilgili mevcut sıkıntıları daha iyi anlamak için Gen Z derinlemesine bireysel görüşmeler (ID'ler) yapmayı planlıyorum. Lütfen görüşmelerim için bir başlangıç olarak kullanabileceğim kısa bir problem araştırma röportajı metni oluştur.”
Bireysel görüşmeleriniz için hedef kitleyi belirleyip yapay zekadan görüşmeye dayalı soruları talep edebilirsiniz. Bu sayede görüşme sonuçları özelleştirilmiş çözümler sunmanıza, empati kurmanıza ve iyileştirme fırsatları yakalamanıza yardımcı olur.
5. Müşteri Yolculuğu Oluşturun
Prompt: “Nike mağazasında bir müşterinin yolculuğunun nasıl görünebileceğini özetleyebilir misin? Lütfen ana aşamaları, her aşamadaki önemli temas noktalarını, aşama başına yapılacak 1 veya 2 işi ve aşama başına potansiyel sıkıntıları ve kazanımları bir tablo formatında ana hatlarıyla belirt.”
Müşteri yolculuğunu görselleştirerek önemli temas noktalarını belirleyebilirsiniz. Potansiyel sıkıntıları ve kazanımları ortaya koyarak, müşteri deneyimini iyileştirmek için somut adımlar atmanıza yardımcı olabilir.
6. Persona Oluşturun
Prompt: "Bana kahve uygulaması için 3 persona oluşturabilir misin? (Örnek: Starbucks App)"
Bu komutu dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Ben örnek olarak bir app belirleyerek spesifik olarak odaklanması gereken amacı ve persona sayısını belirledim. Kimi UX araştırmacılarına göre GPT’den persona oluşturmak tartışmalı bir konu olsa da bir araç olarak aklınıza gelmeyen persona tiplerini AI yardımıyla ele alabilirsiniz.
ChatGPT ile Fikir Oluşturun
ChatGPT, fikir oluşturma sürecinde değerli bir araç olarak kullanılabilir. Bir konu hakkında düşündüğünüzde veya yeni bir proje için ilham aradığınızda, ChatGPT sizin için çeşitli fikirler üretebilir.
Fikir oluşturma sürecinde ChatGPT'yi kullanırken, doğru sorular sormak önemlidir. Sorularınızı belirleyerek, özgün ve yaratıcı yanıtlar alabilirsiniz. Araştırma yapma yeteneği ve geniş bilgi birikimi sayesinde, ChatGPT size farklı sektörlerden örnekler, trendler veya öneriler sunabilir.
ChatGPT'nin sağladığı fikirler, sizleri mevcut düşünce kalıplarınızdan çıkarabilir ve yeni keşiflere yönlendirebilir. Ancak, fikir oluşturma sürecinde ChatGPT'nin sadece bir araç olduğunu unutmamak ve insan faktörünün önemini hatırlamak önemlidir.
1. İsim Önerileri Alın
Prompt: “Bir kullanıcı deneyimi şirketi ürün müdürü olduğunu varsayalım. Piyasadaki değer teklifinizi test etmek için isme ihtiyacınız var. Lütfen olası URL'leri içeren bir tabloda 30 olası adın bir listesini paylaş. Markalanabilir veya alternatif bir yazım kullanan adlara öncelik ver.”
Bu promptu kullanarak hızlı geri bildirim ve verimli bir süreçle ChatGPT yardımıyla marka isminizi bulabilirsiniz.
2. Değer Teklifi Oluşturun
Prompt: ”Kullanıcı Deneyimi alanında bir ajans kuracağım farklı potansiyel değer tekliflerini keşfetmeye çalışıyorum. Uzun cümleler içeren 10 farklı değer önerisi paylaşır mısın?”
Farklı sektörlerde farklı değer teklifleri konusunda yaratıcı ve özgün fikirlere ihtiyacınız olabilir. Potansiyel müşterilerinize ve paydaşlarınıza kendilerini etkili bir şekilde ifade etmelerine yardımcı olur. Bu da işletmelerin daha iyi bir değer teklifi oluşturarak rekabette öne çıkmasını sağlar.
3. Test ve Özellik
Prompt: “UX Audit yapan dijital hizmet ortaya çıkaracağım. Ürünün test etmeyi düşünmemiz gereken bazı potansiyel temel özellikleri neler olabilir?”
Çıkarmayı düşündüğünüz hizmet veya bir ürünün test etmeyi düşündüğünü potansiyel temel özellikleri ChatGPT ile keşfedebilirsiniz. Potansiyel özelliklerin test edilmesi ve değerlendirilmesi, hizmetinizin etkinliğini ve kullanıcı deneyimini geliştirmenize yardımcı olur. Bu sayede, kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilir, hizmetinizi iyileştirebilir ve müşterilerinizin UX gereksinimlerini karşılamada daha başarılı olabilirsiniz.
4. Müşteri Görüşmelerini Analiz Edin
Müşterilerle yaptığınız görüşmeleri analiz etmek için de GPT’yi yararlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Bir kullanıcı görüşmesinden sonra, genellikle senaryoyu analiz eder, görüşmeden bir şeyler öğrenir ve zaman alıcı yöntemlerle çıkarımlar yaparız.
Artık röportajı yazıya dökebilir ve istediğimiz sonucu elde etmek için uygun sorular sormak üzere yapay zekadan yardım alabiliriz.
Prompt: "Eylem, neden ve önerilen rutinler dahil olmak üzere metindeki tüm ipuçları bir tablo halinde listele."
Bu komut, eylemin gerçekleştirildiğini veya önemini ve bu eylemi başarıyla tamamlamak için önerilen adımları veya rutinleri içeren bir tablo çıktısını bizlere verdi. Podcast’i ilk önce yazılı bir hale dönüştürdüm daha sonra Persona kavramını komutumuza göre ele alarak AI dikkat etmemiz gereken noktaları belirlememizde yardımcı oldu.
5. WebSite Haritası Oluşturma
Prompt: "Web geliştiricisi olduğunu hayal et. Bir kullanıcı deneyimi ajansı websitesine ihtiyacın var. Bana bir site haritası çıkarır mısın ağaç yapısı ve ayrıca yatay düzende olsun."
Bu komutu, web sitelerinin içerik yapısını düzenlemek ve kullanıcıların kolayca gezinmelerini sağlamak amacıyla kullanabilirsiniz. Bu yöntem, bir web sitesinin farklı sayfalarını, alt sayfalarını ve içeriklerini hiyerarşik olarak görselleştirmenizi sağlar. Çıktılar hem yatay hem de ağaç veri yapısı şeklinde alabilirsiniz.
ChatGPT ile Doğrulama
ChatGPT, doğrulama süreçlerini hızlandırarak ve kolaylaştırarak önemli bir katkı sağlar. Geleneksel olarak, doğrulama işlemleri manuel olarak gerçekleştirilirken, ChatGPT bu süreci otomatikleştirir ve verimliliği artırır.
ChatGPT'nin doğrulama yetenekleri, büyük miktarda veriye dayanarak doğrulama işlemini daha kısa sürede tamamlamayı sağlar. Bu, zamandan tasarruf sağlar ve insanların daha fazla görevle ilgilenmesine olanak tanır. Ayrıca, doğrulama işlemi sırasında düşük hata oranlarına sahiptir.
1. Varsayım Oluşturma
Prompt: “Kullanıcı Deneyimi (bu, B2B alıcıları ve onların çalışanları için gerçek bir ihtiyacı çözecek mi) ve Uygulanabilirlik (hizmeti desteklemek için uygulanabilir bir iş modeli oluşturabilecek miyiz) hakkında en önemli 5 varsayımı listeleyebilir misiniz? Lütfen sonuçları, arzu edilirlik varsayımları için 1 sütun ve uygulanabilirlik varsayımları için 1 sütun içeren bir tabloda ana hatlarıyla belirt.”
Çıkarılan varsayımlar, hizmetinizin kullanıcılar tarafından arzu edilir bulunması ve uygulanabilir bir iş modeline sahip olması için dikkate alınması gereken önemli noktaları temsil ediyor. Bu varsayımları ChatGPT ile çıkarabilir ve inceleyebilirsiniz.
2. Deney Tasarımı
Prompt: “CAC'nin uygulanabilirliği (müşteri edinme maliyeti) hakkındaki varsayımları test etmek için kullanabileceğim basit (en fazla 100 kelimelik) bir deney tasarımı oluşturabilir misin?”
ChatGPT ile oluşturduğum deney tasarımı, müşteri edinme maliyetini belirlemede ve optimize etmede önemli bilgiler sağlıyor. Deney sonuçlarıyla stratejil etkinliğinizi ve maliyet etkinliğini değerlendirmenize yardımcı olur. Ayrıca, deney tasarımı sayesinde farklı pazarlama kanallarının ve yöntemlerinin müşteri edinme maliyeti üzerindeki etkisini karşılaştırabilir ve en etkili stratejileri belirleyebilirsiniz.
3. Fiyatlandırma Oluşturma
Prompt: “Freelancer UI Tasarımcısı olarak profesyonel bir şekilde çalıştığını düşün. Bir fiyat tablosu oluşturmanı rica ediyorum.”
Herhangi bir iş için Freelancer hizmet veriyor olabilir veya bir ürün pazarlıyor olabilirsiniz. Fiyatlandırma ve özelleştirme için ChatGPT’den yararlanabilir daha spesifik hale getirerek fiyat planları oluşturabilirsiniz.
4. Kişileştirilmiş İşe Alım Gönderileri
Prompt: “Bir Tasarım Ajansı olan Userspots'un CEO'su olduğunuzu ve teklifinizi özellikle ABD'de bulunan teknoloji şirketlerine yönelik hedeflediğinizi varsayalım. Yönetiminden (CEO/COO) ve İK liderlerinden (CPO, CHRO, Culture Lead, vb.) bir ön onay almak ve Linkedin üzerinden otomatik bir erişim planı yapmak istiyorsunuz. Kısa bir toplantı ayarlamak amacıyla Linkedin üzerinden göndermek için 3 farklı potansiyel kişiselleştirilmiş mesaj oluştur.”
ChatGPT kullanarak işbirliği fırsatları yaratabilir ve toplantı ayarlamak için etkili bir yaklaşımlar ile mesajlarınızı oluşturabilirsiniz. Tek yapmanız gereken rolünüzü ve talebinizi direkt olarak belirtmek.
ChatGPT ile İş Modeli Oluşturun
İş modeli oluşturma, bir işletmenin nasıl değer yarattığını, gelir elde ettiğini ve sürdürülebilir bir şekilde büyüdüğünü anlamak için ChatGPT’yi kullanabilirsiniz. Farklı iş modellerini keşfedebilir, fikir üretme ve analiz etme konusunda bilgiler toplayabilirsiniz
Hızlı ve yaratıcı bir şekilde farklı iş modeli senaryoları oluşturabilir, riskleri değerlendirebilir ve potansiyel fırsatları tanımlayabilirsiniz. ChatGPT'nin iş modeli oluşturma sürecine sağladığı faydalar yeni iş fikirleri keşfetme, veri dayanaklı kararlar alma, pazar araştırması yapma ve stratejik planlamayı desteklemek de bulunuyor.
1. Gelir Modeli Çıktıları
Prompt: “Kullanıcı deneyimi modelinden şirketlerin hizmet için ödeyeceği ücretlerin ötesinde ek gelir elde etmek için 5 fikir paylaş.”
ChatGPT ile ek gelir kaynakları keşfederek iş modelinizde yeni gelir modelleri yaratabilirsiniz.
2. İş Modeli Kanvası Oluşturma
Prompt: “Open AI platformu için tablo biçiminde basit bir iş modeli kanvası oluştur.”
ChatGPT daha iyi bir kavrayış, daha hızlı karar verme ve daha etkili bir iş modeli oluşturma imkanı sunarak talep ettiğiniz bir biçimde çıktıları sizlere iletebilir.
Eğer isteminizde tablo oluşturun demenize rağmen tablo yerine sıralama yapıyorsa işlemi durdurarak tekrar tablo biçiminde olmasını istediğinizi ifade edin. İsteğinizi anlayacak ve düzeltme yapacaktır.
3. Pazar Planı Oluşturun
Prompt: “Bir Tasarım Ajansı olan Userspots'un CEO'su olduğunu varsayalım. Farklı değer önermelerini test ettiniz ve işlevsel bir MVP'ye sahipsin. Bir sonraki adımın, ödeme yapan müşteriler elde etmektir. Ödeme yapan ilk 100 müşteriye ulaşmak için kısa bir pazara giriş planının ana hatlarını çizer misin?”
Belirlenen hedef müşteri profillerine odaklanarak itibar oluşturma, müşteri çekme ve pazarlama çabalarını optimize etme gibi adımları güçlendirebilirsiniz. Aldığımız çıktılar sunduğunuz hizmete yönelik katkıda bulunan ödeme yapan müşterileri elde etme sürecini yönetir.
4. Affinity Map Çıkarın
Affinity map için GPT’den yararlı çıktılar alabilir ve düşünmediğiniz noktalara odaklanabilirsiniz. Örneğin doğrudan bir global markanın çıktılarını veri erişimine açık olmadığı için vermeyecektir fakat GPT’ye o şirketten bilgiler verim “sahibi olduğunu düşün” gibi kavramlarla kendi veri çıktılarıyla Affinity Map oluşturmanızda yardımcı olacaktır.
Prompt: "Bir teknololoji girişimcisi olduğunu düşünelim. Bir Dating app yapmak istiyorsun ve Affinity Map’e ihtiyacın var. Bir tablo halinde çıkarır mısın?"
Affinity Map, kullanıcıların ilgi alanlarını, tercihlerini ve ihtiyaçlarını anlamak için kullanılan bir araçtır. Bir dating uygulaması yaparken, farklı kullanıcı gruplarının beklentilerini belirlemek, ürün geliştirme, pazarlama ve deneyim iyileştirmesi için faydalı olacaktır. Affinity Map hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz blog yazımızı okuyabilirsiniz.
5. Kullanıcı Yorumlarını Analiz Edin
AI kullanarak kullanıcı incelemelerini analiz edebilirsiniz. Gerçek dünyada, anket raporları veya müşteri incelemeleri gibi ham verileri alıp bunları AI ile işliyoruz.
Örneğin, Messenger’ı ele alalım. Uygulama mağazasına gidip Messenger’ı arıyoruz ve oradaki tüm incelemeleri görüntüleyebiliyoruz.
İncelemeleri kopyalayıp ChatGPT'ye yapıştırıyoruz, müşteri incelemelerini analiz etmek için bir bilgi istemi yazıyoruz ve tüm sorunları durumlar, sorun açıklamaları ve alıntılarla birlikte bir tabloda listelemesini istiyorum.
Prompt: "Müşteri incelemelerini analiz et ve tüm sorunları durumlar, sorun açıklamaları ve alıntılarla birlikte bir tablo oluştur."
ChatGPT, kopyalayıp bir Google Dokümanına yapıştırabileceğimiz net tarihler, sorun açıklamaları ve alıntılar içeren bir tablo elde ettik. Bu örnek, müşteri anketleri veya şikayetleri için de kullanılabilir.
ChatGPT'yi bir yenilikçi olarak kullanmanız için yardımcı pilot olarak görmeniz gerekiyor. Gelişen GPT modelleriyle birlikte tüketici bakış açıları oluşturabilirsiniz. Yukarıda verdiğimiz örnekler kişisel olarak keşfettiğim ve geliştirilebilir komutları içeriyor. İstediğiniz gibi kişiselleştirebilir süreci detaylandırabilirsiniz. Tetikleyici olarak bir ilham modeli olarak kullanmanızda fayda var. Yapay zekanın yenilikçiliği yok edeceğine inanmıyoruz, ancak yapay zekayı kullanan yenilikçilerin kullanmayanların yerini alacağına inanıyoruz.
Bu alanda tüm promptları ve farklı senaryolarda UX ve UI için kullanabilmeniz adına açık kaynak bir çıktı oluşturmayı amaçlıyorum. ChatGPT’nin işlerinizi nasıl kolaylaştırdığınızı Space Club’da birlikte tartışalım.
ChatGPT’yi UX/UI Tasarımcısı Olarak Nasıl Kullanırım?
Notion, iş ve kişisel yaşamınızı düzenlemenize yardımcı olabilecek güçlü bir araçtır. Hayatınızın Yeni İşletim Sistemi Notion ile Tanışın ve Uzmanlaşın 🚀