Gestalt Prensipleri, insanların örüntüleri algılama yöntemleri ile ilişkili prensiplerdir.
Gestalt'ın psikoloji ilkeleri, insan gözünün görsel unsurları nasıl algıladığını tanımlar. Gözlerin şekilleri ayrı ögelerden ziyade tek ve birleşik bir form olarak nasıl algıladığını açıklamayı amaçlar. Gestalt, Almanca’da ”şekil, form” anlamına gelir, kökenini psikoloji ve felsefe alanındaki teorilerden alır. Max Wertheimer, Kurt Koffka, Wolfgang Kohler gibi teorisyenlerin Gestalt Psikolojisi üzerindeki çalışmalarında bütünün, ortamdaki parçalarla ilişkisinin yanı sıra, ortamın kendisiyle de ilişkili olduğu anlatılır. Gestalt Prensipleri nesnenin form, negatif-pozitif alan, boyut ve perspektif gibi biçimsel özellikleri ile farklı görüntü illüzyonları yaratılmasına dayanır.
Görsel algının ana Gestalt ilkeleri şunlardır:
• Benzerlik (similarity) İnsan gözü, bir tasarımdaki benzer ögeler arasında bir ilişki kuracaktır. Şekiller, renkler ve boyut gibi temel ögeleri kullanmak etkili bir yoldur.
• Form-zemin ilişkisi (figure-ground relationship) İnsan gözü şekilleri arka planlardan ayıracaktır.
• Yakınlık (proximity) Birlikte düzenlenen basit şekiller daha karmaşık bir görüntü oluşturabilir.
• Tamamlama (closure) İnsan gözü tam şekilleri görmeyi tercih eder ve boşlukları doldurur. Görsel ögeler tam değilse, kullanıcı eksik bilgileri doldurarak eksiksiz bir şekli algılayabilir.
• Devamlılık (continuation) İnsan gözü bir tasarımın yollarını, çizgilerini ve eğrilerini takip etme eğilimindedir. Kullanıcının gözleri, ayrılmış nesneler yerine sürekli bir görsel öğe akışı görmeyi tercih eder.
• Simetri ve düzen (symmetry and order) Tasarım dengeli ve eksiksiz olmalıdır. Kullanıcının beyni, genel bir resmi algılamaya çalışmak için otomatik olarak zaman ve çaba harcar.
"Bütün, parçaların toplamından başka bir şeydir." -Kurt Koffka