Bilgi Mimarisi Nedir?

Bilgi Mimarisi Nedir?

Kullanılabilirlik ve bulunabilirliği artırmak adına, ürün ve servis içerisinde yer alan bilgiyi sınıflandırarak bir yapı kurma olarak özetlenebilir. Bilginin gruplanması, isimlendirilmesi, arama ve navigasyon sistemlerinin düzenlenmesi yardımı ile içerik sınıflandırılır.

Bilgi mimarisi, kullanılabilirlik ve bulunabilirliği artırmak adına, ürün ve servis içerisinde yer alan bilgiyi sınıflandırarak bir yapı kurma yöntemi olarak açıklanabilir.

Bilgi miktarının hızla yükselmesi ile beraber ortaya çıkan bu terim, bilgileri kategorize etmek ve kullanıcıya en sade haliyle ulaştırmaya çalışmaktadır. Kullanıcıların, bilgilere daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağlamaktadır. Sistem kurulurken kullanıcıların rahat bir şekilde algılamaları amaçlanır. Web ve mobil tabanlı arayüz uygulamalarında uygulandığında kullanıcılara kolay bir kullanım sunduğu görülür ve bu yöntemi kullanan uygulamaları tercih edilebilir kılar. Örneğin, bilgi mimarisi yapılmamış bir web tabanlı alışveriş sitesinde, istediği işlemlere kolaylıkla ulaşamayan bir kullanıcı, daha ulaşılabilir bir alışveriş sitesini tercih etme ihtimali yüksektir. 

Bilgi mimarisi uygulanmadan önce, ulaşılmak istenen hedef iyi belirlenmeli, kullanıcı istekleri ve sorunları iyi çözümlenmelidir. Kullanıcı tarafından, kafa karışıklılığına sebep olmamalı, çok düşünmeden o bilgiye ulaşımı sağlanmalıdır.

Bilgi Mimarisi Nedir?
Sonraki İçerik
Önceki İçerik

İlgili Diğer İçeriklerimiz

Userspots olarak insanların sevdikleri ve önem verdikleri bir konuda kariyerlerini geliştirirken onlara bilgilerimizi ve tecrübelerimizi aktararak yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Yakın Tarihte Gerçekleşecek Eğitimlerimiz

Tüm Eğitimlerimizi İnceleyin
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.