No-code, tek bir kod yazmadan fikirleri rahatlıkla uygulamaya ve ürüne dönüştürmeyi sağlayan platformlara verilen isimdir.
Klasik yazılım geliştirmede, yazılımcı seçtiği platformda kodlama dili kullanarak uygulama geliştirmektedir. No-code araçlar ise yazılım bilgisine ihtiyaç duymadan ya da çok az yazılım bilgisiyle sadece görsellerle ve görsel tasarımla uygulama oluşturmayı sağlayan kullanıcı dostu platformlardır. Bu platformlardada kod yerine görseller önem taşır. Yazılım uzmanı eşliğinde kodlarla yazılım geliştirmek daha maliyetli ve uzun bir süreç olabilir. No-code’da ise yazılımcıya ihtiyaç duyulmadığı için teknolojinin sürekli yenilendiği bu dönemde şirketler tarafından da çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. No-code platformlar, “sürükle-bırak” mantığıyla çalışır. Müşterilerle yapılan işler için kolaylık sağlar. Fikrine yazılımcı arayanlar, ürünün pazarla uyumunu test etmek isteyenler ve fikrini uygulamaya dönüştürmek isteyenler için oldukça kullanışlıdır. Temel olarak web’in ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmek, veri tabanı hakkında bilgi sahibi olmak, API’ın ne olduğunu bilmek başlangıç için yeterlidir.
No-Code’la uygulama yapmak için ihtiyaç olan her kategoride onlarca araç mevcuttur. Hepsinin kendine özgü sağladığı avantajlar vardır. Bunlardan en çok kullanılan araçlar; Airtable, Flexapp, Mobiroller, Buildfire, Goodbarber, Webflow, Glide, Zapier, Bubble, Chatbot, Figma’dır. Kodlama yapmadan uygulama geliştirmek isteyen herkes bu araçlar ve daha birçoğuyla No-Code dünyasına giriş yapabilmektedir.