Ton, renk çarkındaki herhangi bir rengin (hue) daha aydınlık ya da karanlık halidir.
Renk çarkında kırmızı, mavi ve sarı olmak üzere üç ana renk (birincil renk) vardır. Bu renklerden herhangi ikisini birleştirmek ikincil renklerden birini verir. Birincil ve ikincil renklerden kalan boşluğu da üçüncül renkler doldurur. Bunlara beyaz, gri veya siyah eklenerek bunların daha karanlık veya aydınlık halleri elde edilir. Yani bu renklerin değişik tonları elde edilmiş olunur.
Renk çarkındaki herhangi bir renk tonuna (hue) beyaz eklendiğinde, ton (tint) oluşturulur. Ton (tint), rengi aydınlatır fakat daha parlak hale getirmez. Bu nedenle bir renk tonu, orijinal rengin daha aydınlık halinden beyaza kadar değişebilir.
Ton (tone) ise yalnızca gri eklenmiş herhangi bir renk tonu (hue) veya saf pigment karışımı olarak tanımlanır. Nötr bir gri karışımı, her şekilde karıştırıldığı rengin yoğunluğunu azaltır.
Gölge (shade), herhangi bir renge (hue) yalnızca siyah eklenmiş halidir. Kesinlikle beyaz veya gri içermez. Görevi rengi koyulaştırmaktır. Günlük hayattaki koyu ton kullanımının İngilizcedeki karşılığıdır. Aslında bahsedilen tüm terimler (hue, tint, tone, shade) dilimizde “ton” ya da “renk tonu”na karşılık gelebilmektedir ama ton değeri, bir rengin aydınlığının derecesidir.