Yem etkisi (decoy effect), tüketicileri 2 seçenekten birine yönlendirmek için ortaya 3. bir seçeneğin atıldığı bir pazarlama yöntemidir.
İnsanlar birçok alternatifle karşı karşıya kaldıklarında aslında bir sorunla karşı karşıya kalırlar. Seçenek sayısının artması durumunda kaygı düzeyimiz artar ve bu durum doğru karar almamızı engeller. Mesela alışveriş konusunda farklı seçeneklerle karşı karşıyaysak bu kaygıyı azaltmak adına sadece birkaç kriteri (fiyat ve miktar gibi) temel alarak süreci basitleştiririz. Az sayıda tüketici dışında genelde tüketiciler kendilerince bir kıyas yapıp akıllıca olana karar vermek istedikleri için bu yanılgıya düşerler. Örneğin; A: 400$, 30GB, B: 300$, 20GB şeklinde iki ürünün yer aldığı senaryoya bir de C seçeneği eklendiğini varsayalım. 450$, 25GB özellikleriyle C, kapasite olarak B’den daha iyi ama kapasitesi daha yüksek olan A’dan daha pahalıdır. Bu durumda tüketicinin A ürününü almaya yöneleceği varsayılmaktadır.
İnsan beyni kıyasla çalışır. Yem etkisi de bu kıyasın sonucunda genellikle beynin nereye yönelteceğinin önceden bilinmesinin kullanılmasıdır.